Canon,  pletykák

Mi lesz idén Canon fronton?

canon milc pletyka

Még január elején írtam egy rövid összefoglalót arról, hogy mi várható 2022-re Canon fronton. Ezt a listát most összevetem a legújabb pletykákkal, nézzük mi változott – vagy nem.

Ami biztos, hogy a Canon EOS R5 C megjelent, és hozta is, amiket a pletykák jósoltak. 45 MP felbontás, fullframe, tucatnyi videós beállítással, és normál HDMI kimenettel. 8k / 30 fps támogatással, RAW videóformátum felvételi lehetőséggel, és normális hűtéssel, Canon RF objektívfoglalattal. Ára a hazai kereskedőknél közel 2 milla.

Itt van még a Canon EOS R1, amit talán jogosan – a minimális specifikációra hagyatkozva talán jogosan – a NIKON Z9 és a SONY A1 közé lehetne belőni, mindenesetre ha csak a megapixelre hagyatkoznánk, akkor megelőzné ezeket a vázakat, de szerencsére úgy látszik lecsengőben a megapixel háború, legalábbis nem csak ez a fő marketing vezérvonal.
Erről a vázról korábban már szintén írtam, de a Q2-es megjelenést tessék szíves inkább Q4 felé várni, de egyes pletyik szerint a realitása inkább 2023 Q1 – chiphiány, háború, Covid, fejlesztés, miegymás.

Mik vannak?

Canon EOS RP MK II – már ideje lenne az előd RP / ami az első MILC váza volt a Canonnak (2019. februári megjelenés) / lecserélése, új funkciókkal való felturbózása. A 24 MP és a 4k már-már retrónak számít a mai rohamos világunkban, és abban az időben, amikor a gyártók évente hoznak ki több új vázat is, szóval igen “eljárt” felette az idő – sajnos ilyen világot élünk, 3 éves váz már öreg. R6-hoz hasonló szenzort kaphat és nem lesz benne EVF ?? Várható megjelenéséről jelenleg nincs szó, Q3-ra prognosztizálták korábban.
Canon EOS RP tesztünket itt tudod elolvasni.

Canon EOS R7 – igazából különösebb új infó nincs, továbbra is hallgatnak róla. Amit eddig tudunk: Ez a modell abszolút a belépő kategóriát fogja képviselni, nem csak azért, mert aps-c szenzoros, hanem azért is, mert nem titkoltan a DSRL vonalon belüli 7D MKII vázat kívánják vele upgradelni, természetesen milc vonalon. Azért nem kell majd panaszkodnia annak, aki e mellett dönt, mert a 32 MP szenzor, 5 tengelyes IBIS technológiának köszönhetően segít még annak is, aki kézremegéssel küzd, viszont ha a videós funkcióit nézzük, az is teljesen korrekt a 4K UHD 60 fps, vagy a Full HD 120 fps sebességgel. Talán nem a leggyorsabb DIGIC X procit kapja majd meg a modell, de szerintem így is bátran használhatják portré, sport, vagy streetfotósok egyaránt.  Várható megjelenés 2022. Q2

Canon G7X Mark IV – semmi hír, meg merem kockáztatni, hogy ez a váz annyira nincs napirenden, hogy áttolják 2023-ra a megjelenést, és itt sem segít a chiphiány, ahogy a többi váznál sem.

Mi jöhet még?

Nos, látóhatáron belül, de még nagyon messze van a Canon EOS R5S – nyilván az R5-öt váltja majd, és még pletyiznek egy olyan modellről is, amit az R6 és az RP MKII közé lehetne tenni. Sok opció nincs, de én már hallottam egy EOS R8 névről is. 🙂

Konkulúzió:

Na az nincs sok, de annyit talán megtudhattunk, hogy totális a káosz Canonnál is. A már sokat emlegetett chiphiány, a háború, és ősztől vélhetően az újabb hullám is nehezíteni fogja az eladásokat, a szállítást, a gyártást, raktározást. Amit Te tehetsz, hogy már most elküldöd előfoglalási igényedet azon vázaknál, ahol a kereskedők erre opciót adnak, így nemcsak elsők között lehetsz, aki megkapja a legújabb Canon vázat, hanem a türelemfaktorodat is próbára teheted. 🙂

[easypoll id=”1″]
Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük