affinity photo

Csak egy kis Affinit(y)ás kell

Affinity Photo

 

A „Photoshop betyár” – ha kicsit gonosz akarok lenni, és talán nem is áll messze a valóságtól ez az állításom. Az elmúlt időszakban elég sok képszerkesztő programot kipróbáltam már. Volt, ami az AI funkcióira feküdt rá, volt amelyik a tether, és a hozzá kapcsolt gyorsabb képfeldolgozásban jó, de talán ez a program az, ami igazán jó konkurenciája lehet a Photoshopnak. A program neve az Affinity Photo (a cégnek egyébként van designer és publisher programja is, szóval elég nagy réteget szolgál ki). Ebben a cikkben a két program legfontosabb részeit / szolgáltatásait hasonlítom össze, ami természetesen nem a teljes képet fogja mutatni, mert a Photoshophoz hasonlóan, ennek a programnak is számos funkciója van. Én most az Affinity programra fektetem a hangsúlyt, ám nem tudom (és nem is akarom) kikerülni a konkurenciát, mert mindenki azt ismeri, tehát az összehasonlításnak is így van értelme. Nem beszélve arról, hogy a program szinte összes funkciója és természetesen a kezelőfelület nagy része is onnan lett koppintva.

Elöljáróban annyit, hogy még igencsak a tesztelési időszakban vagyok (kb. 10 napja használom), míg a PS-t már több ideje, de úgy gondolom ennyi idő után már megereszthetek egy tesztet neked.

Az Affinity Photo trial verzióját (ami a cikk megírásakor 3 hónapra bővítették ki) ezen a linken tudod letölteni. Most a koronavírus idején extra 50%-os kedvezményt is adnak, szóval abszolút meggondolandó, hogy beruházz egy igen jó képszerkesztőre.  Jelenleg úgy látom trial verzió sincs már az oldalon, hanem “csak” megvásárolható teljes áron kb. 18.000 Forintért.

Gondolkoztam, hogy miként hasonlítsam össze, hogy az átlátható is legyen, így arra jutottam, hogy csinálok egy táblázatot, íme:

Affinity Photo (trial)

Adobe Photoshop 2020 (trial)

Kinézet

A designra nagyon rámentek, sok színes ikon a toolbaroknál, alsó sorban rövid szöveg a funkciógombok használatára. A fekete alapszín mindkettőnél jelen van.

Inkább letisztult, fekete-fehér színkombináció, amolyan katonás rendben minden. Boxok a már megszokott helyeken, toolbarok szintén.

Rétegek

Kezeli a Photoshop psd-t, de sokat nem érünk vele, mert korlátozva tudjuk módosítani.
+ live filter funkció az ikonsorban.

Kezeli szintén az Affinity Photo psd fájljait, de ennél sem tudunk érdemi módosításokat végezni .

Menük

11

11

Camera Raw

Itt Develop Persona a neve, és nem külön boxban jelenik meg, hanem a program részeként.

Itt külön boxban nyitja meg a nyers kép betöltésekor, ami számomra kicsit zavaró kezd lenni.

Export

Viszonylag korlátozottak a lehetőségek, összesen kb. 12 féle opció, a save as csak a program saját kiterjesztésében ment. GIF-et nem kezel!

Közel kétszer annyi export lehetőség, és GIF-et is el tud menteni, ami például 360 fokos tárgyfotózásnál nagy segítség.


Egyéb

Toolbar személyre szabható, a Refine edge felhasználóbarátabb, akárcsak a Frequency Separation , egyes filtereknél azonnali before/after opció.

Nem szabható személyre a toolbar, a FS bonyolult, a Refine edge szintén (számomra), viszont sokkal szabadabban tudjuk kezelni a mentési folyamatot, beállítását.

Stock fotók importja

Unsplash, Pexels és Pixabay

Nem tudok ilyen funkcióról

Ára

A cikk megírásakor 50%-kal egyszeri 9.000 Ft, a kiegészítőkért külön kell fizetni, nem keveset,

3 hónap free trial

A cikk megírásakor kb. 106 e fT az éves díj (havira bontható), egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz a csomag,

1 hónap free trial

 

Pozitívumok:

Ami nekem kifejezetten tetszett az Affinity Photo-ban a kibővített próbaidőszak mellett, hogy egy szép, nem túlzott, de megfelelően fiatalos designt kapott. A toolbarok szerkesztése kifejezetten barátságos, és a szöveges help az alsó sorban. Ez sokszor segített a tesztidőszak alatt, nem kellett a netet bújni, vagy a helpet keresgélnem. A különféle filterek gyors elérése a rétegeknél szintén felhasználóbarát. Jaaa és majdnem elfelejtettem PDF-et tudsz benne szerkeszteni, módosítani, jól hangzik, ugye? :J

A stock fotók egybőli importja (tehát nem kell lementeni, megnyitni külön a programban) zseniális, és két lépést megspóroltam. Csak kikeresem a témakört a jobb oldali dobozkában, és kicsiben már mutatja is, áthúzom és már szerkesztem is.

Negatívumok:

Ami nagyon nem tetszik, hogy bár a PSD rétegeket beimportálja, szépen listázza is külön, ahogy kell, de nagyon nem lehet velük mit kezdeni, mert szerkeszteni korlátozottan lehet. Például a szövegek módosítását felejtsd el, maximum az effektekkel tudsz csicsázni rajta, amin látszani is fog az utólagos hack.

Összegezve:

Tekintettel arra, hogy vannak szolgáltatásbeli / és funkcionalitásbeli különbségek a két program között, az Affinity Photo a legtöbb olyan munkánkra megoldást fog nyújtani, amire fotósként szükségünk lehet. Itt jegyezném meg, hogy például egy mockup elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a PS-ben. Illetve egyes esetekben a retusálás is (lásd FS).

Én azt tudom írni, hogy ennyi idő után az én designeri és retusálási igényeimet tökéletesen kiszolgálta (leszámítva a GIF exportot, de ez azért nem akkora baj), és ne felejtsük el az árát sem. Ha az akciós időszakon kívül vesszük meg (miért is tennénk? – sicc :J ), még akkor is megéri a harmad áron, közel hasonló program, mint a népszerű Adobe Photoshop.

Te is kipróbálod? Várjuk a tapasztalataidat ide.

Hirdetés: