Csak egy kis Affinit(y)ás kell

Hirdetés:
Affinity Photo

 

A „Photoshop betyár” – ha kicsit gonosz akarok lenni, és talán nem is áll messze a valóságtól ez az állításom. Az elmúlt időszakban elég sok képszerkesztő programot kipróbáltam már. Volt, ami az AI funkcióira feküdt rá, volt amelyik a tether, és a hozzá kapcsolt gyorsabb képfeldolgozásban jó, de talán ez a program az, ami igazán jó konkurenciája lehet a Photoshopnak. A program neve az Affinity Photo (a cégnek egyébként van designer és publisher programja is, szóval elég nagy réteget szolgál ki). Ebben a cikkben a két program legfontosabb részeit / szolgáltatásait hasonlítom össze, ami természetesen nem a teljes képet fogja mutatni, mert a Photoshophoz hasonlóan, ennek a programnak is számos funkciója van. Én most az Affinity programra fektetem a hangsúlyt, ám nem tudom (és nem is akarom) kikerülni a konkurenciát, mert mindenki azt ismeri, tehát az összehasonlításnak is így van értelme. Nem beszélve arról, hogy a program szinte összes funkciója és természetesen a kezelőfelület nagy része is onnan lett koppintva.

Elöljáróban annyit, hogy még igencsak a tesztelési időszakban vagyok (kb. 10 napja használom), míg a PS-t már több ideje, de úgy gondolom ennyi idő után már megereszthetek egy tesztet neked.

Az Affinity Photo trial verzióját (ami a cikk megírásakor 3 hónapra bővítették ki) ezen a linken tudod letölteni. Most a koronavírus idején extra 50%-os kedvezményt is adnak, szóval abszolút meggondolandó, hogy beruházz egy igen jó képszerkesztőre.

Gondolkoztam, hogy miként hasonlítsam össze, hogy az átlátható is legyen, így arra jutottam, hogy csinálok egy táblázatot, íme:

Affinity Photo (trial)

Adobe Photoshop 2020 (trial)

Kinézet

A designra nagyon rámentek, sok színes ikon a toolbaroknál, alsó sorban rövid szöveg a funkciógombok használatára. A fekete alapszín mindkettőnél jelen van.

Inkább letisztult, fekete-fehér színkombináció, amolyan katonás rendben minden. Boxok a már megszokott helyeken, toolbarok szintén.

Rétegek

Kezeli a Photoshop psd-t, de sokat nem érünk vele, mert korlátozva tudjuk módosítani.
+ live filter funkció az ikonsorban.

Kezeli szintén az Affinity Photo psd fájljait, de ennél sem tudunk érdemi módosításokat végezni .

Menük

11

11

Camera Raw

Itt Develop Persona a neve, és nem külön boxban jelenik meg, hanem a program részeként.

Itt külön boxban nyitja meg a nyers kép betöltésekor, ami számomra kicsit zavaró kezd lenni.

Export

Viszonylag korlátozottak a lehetőségek, összesen kb. 12 féle opció, a save as csak a program saját kiterjesztésében ment. GIF-et nem kezel!

Közel kétszer annyi export lehetőség, és GIF-et is el tud menteni, ami például 360 fokos tárgyfotózásnál nagy segítség.

Egyéb

Toolbar személyre szabható, a Refine edge felhasználóbarátabb, akárcsak a Frequency Separation , egyes filtereknél azonnali before/after opció.

Nem szabható személyre a toolbar, a FS bonyolult, a Refine edge szintén (számomra), viszont sokkal szabadabban tudjuk kezelni a mentési folyamatot, beállítását.

Stock fotók importja

Unsplash, Pexels és Pixabay

Nem tudok ilyen funkcióról

Ára

A cikk megírásakor 50%-kal egyszeri 9.000 Ft, a kiegészítőkért külön kell fizetni, nem keveset,

3 hónap free trial

A cikk megírásakor kb. 106 e fT az éves díj (havira bontható), egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz a csomag,

1 hónap free trial

 

Pozitívumok:

Ami nekem kifejezetten tetszett az Affinity Photo-ban a kibővített próbaidőszak mellett, hogy egy szép, nem túlzott, de megfelelően fiatalos designt kapott. A toolbarok szerkesztése kifejezetten barátságos, és a szöveges help az alsó sorban. Ez sokszor segített a tesztidőszak alatt, nem kellett a netet bújni, vagy a helpet keresgélnem. A különféle filterek gyors elérése a rétegeknél szintén felhasználóbarát. Jaaa és majdnem elfelejtettem PDF-et tudsz benne szerkeszteni, módosítani, jól hangzik, ugye? :J

A stock fotók egybőli importja (tehát nem kell lementeni, megnyitni külön a programban) zseniális, és két lépést megspóroltam. Csak kikeresem a témakört a jobb oldali dobozkában, és kicsiben már mutatja is, áthúzom és már szerkesztem is.

Negatívumok:

Ami nagyon nem tetszik, hogy bár a PSD rétegeket beimportálja, szépen listázza is külön, ahogy kell, de nagyon nem lehet velük mit kezdeni, mert szerkeszteni korlátozottan lehet. Például a szövegek módosítását felejtsd el, maximum az effektekkel tudsz csicsázni rajta, amin látszani is fog az utólagos hack.

Összegezve:

Tekintettel arra, hogy vannak szolgáltatásbeli / és funkcionalitásbeli különbségek a két program között, az Affinity Photo a legtöbb olyan munkánkra megoldást fog nyújtani, amire fotósként szükségünk lehet. Itt jegyezném meg, hogy például egy mockup elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a PS-ben. Illetve egyes esetekben a retusálás is (lásd FS).

Én azt tudom írni, hogy ennyi idő után az én designeri és retusálási igényeimet tökéletesen kiszolgálta (leszámítva a GIF exportot, de ez azért nem akkora baj), és ne felejtsük el az árát sem. Ha az akciós időszakon kívül vesszük meg (miért is tennénk? – sicc :J ), még akkor is megéri a harmad áron, közel hasonló program, mint a népszerű Adobe Photoshop.

Te is kipróbálod? Várjuk a tapasztalataidat ide.

A szerzőről:

Közel 10 éve foglalkozom fotózással, illetve sajtófotósként a FotósHírek.hu portálnak készítek képeket sajtótájékoztatókról, illetve sporteseményekről. Régóta segítem a weboldalt írásaimmal is. Szeretem és érdekelnek is az újdonságok, pletykák ezen szűk piacról.


Hírlevél feliratkozás