Ikea hack – forgóasztal tárgyfotózáshoz

Forgóasztal
Forgóasztal

 

Sorozatunkban most egy olyan eszközt mutatunk be, amivel egyszerűen készíthetünk 360 fokos tárgyfotókat.

Ez egyre inkább elterjedt az online világban, főleg azért, mert kis túlzással, de szinte hetente jönnek létre a semmiből kisebb-nagyobb webshopok.

Ami jó benne, hogy semmilyen szerkesztés, vágás, hegesztés, ragasztás nem kell hozzá, pillanatok alatt elkészíthető, és segítségével látványos termékfotókat csinálhatunk, így még jobban be tudjuk mutatni a terméket, és kiléphetünk picit a sima 2D-s fotók világából.

diy forgóasztal

Amik kellenek hozzá:

  • 1 db forgótálca, ami beszerezhető az IKEA áruházban Snudda néven. Ez kb. 2.000 Ft körül van
  • 24 +1 db Binder Clips beszerezhető papír-írószer boltban
  • Ugyanitt be tudsz szerezni különféle színes papírokból háttérnek valót. Érdemes minden színből kettőt venni, egyiket háttérként, másikat pedig megfeleő méretre körbevágva rárakhatod a tálcára
  • Min. 2 db (de jobb, ha 3 db) fényformáló eszközre, ám vannak esetek, amikor elég 1 fentről bevilágítva
  • Ha van otthon, akkor fényáteresztő ernyőre (a fény lágyítására), vagy pauszpapír

Anyagár (lámpák nélkül) kb: 5.000 Ft 

A fentebb írt forgóasztal nagyon gyorsan és könnyedén beszerezhető, így nem kell neked bíbelődni annak elkészítésével. Egyébként maga a tálca két kerek fadarabból áll, ami közé golyós csapágyakat raktak. Ez biztosítja a forgást.

diy forgóasztal

A rajzon látható módon egyenlő távolságra kell elhelyezni a 24 db csipeszt. A + 1 db csipeszre pedig azért van szükség, mert az a “jelölőcsipesz”, de akármilyen más tárgyat is odarakhatsz, de ne mozduljon el, mert az az egész fotózást elrontja. A 24 db csipesznek ezen jelöléssel egy vonalban kell lennie (1 fotó – 1 csipesz, és így jön ki a 24 fotó egy termékről).  A termékfotók általában 24/36 fotóból szoktak összeállni.
A csipesz egyik felén lévő kart hajts rá a tálcára a képen látható módon, majd erre kerül rá a kivágott kerek papírdarab. Maradva a fehér vonalon a háttered is legyen hasonló színű, így lesz egységes a háttered. Természetesen kelleni fog a retus munka is, de ha mindent jól beállítasz, gyorsan megleszel vele.

Fények tekintetében érdemes állandó fényű izzókat használni, így elkerülhető / csökkenthető / a nem kívánatos fénybeli különbségek az egyes pozíciókban. Természetesen nem lehet 100%-osan kivédeni, hogy mindenütt ugyan olyan legyen a fény, egyszerűen kivitelezhetetlen és nem is élethű. Én a leti 360 fokos S-type vakutartót 1 fénnyel fotóztam felülről megvilágítva, és két oldalon fehér habkartonnal derítve, fehér katronlap háttérként. Ennyi és kész a setup. 🙂

diy forgóasztal

 

Ha megvannak a fotók, akkor elsőként meg kell szerkeszteni azokat egy képszerkesztő programban, majd ha a program képes rá, akkor mindet kijelölve alkalmazhatod az első fotón elvégzetteket az összes többire is. Ezek után már csak össze kell illeszteni azokat egy mozgó képpé, amit vagy mp4, vagy flv-ként tudsz elmenteni. Így 1-2 másodperces forgó videót tudsz prezentálni a megrendelőnek, ő pedig a leendő vevőinek.

Íme a kész videó:

A cikket írta: Petyusz

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük