Forgóasztal fotósoknak

Hirdetés:
Forgóasztal
Forgóasztal

 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tudsz megcsinálni 5 perc alatt egy olyan eszközt, amivel csodaszép 360°-os termékfotókat tudsz készíteni az internetre.

Amik kellenek hozzá:

  • 1 db forgóasztal, ami beszerezhető az IKEA áruházban Snudda néven (vagy forgóasztalként is ismerik). Ez kb. 2.000 Ft körül van.
  • 24 +1 db Binder Clips (12-es csomagokban kapható) beszerezhető bármelyik ÁPISZ-ban
  • Ugyanitt be tudsz szerezni különféle színes papírokból háttérnek valót
  • Min 2 db (de jobb, ha 3 db) fényformáló eszközre
  • Ha van otthon, akkor fényáteresztő ernyőre (a fény lágyítására)

A fentebb írt forgóasztal nagyon gyorsan és könnyedén beszerezhető, így nem kell neked bíbelődni annak elkészítésével. Egyébként maga a forgótálca két kerek fadarabból áll, ami közé golyós csapágyakat raktak. Ez biztosítja a forgást.

A rajzon látható módon egyenlő távolságra kell elhelyezni a 24 db csipeszt. A + 1 db csipeszre pedig azért van szükség, mert az a “jelölőcsipesz”. A kép alsó részében még talán látható, hogy a géppel egy síkban van egy csipesz rárakva az asztalra. A 24 db csipesznek ezen jelöléssel egy vonalban kell lennie (1 fotó – 1 csipesz, és így jön ki a 24 fotó egy termékről).  A termékfotók általában 24/36 fotóból szoktak összeállni.

Fények tekintetében érdemes állandó fényű izzókat használni, így elkerülhető / csökkenthető / a nem kívánatos fénybeli különbségek az egyes pozíciókban. Természetesen nem lehet 100%-osan kivédeni, hogy mindenütt ugyan olyan legyen a fényviszony, ám a vakuk esetében ez sokkal inkább előfordulhat. Saját tapasztalatom, hogy egy izzót állítsunk a háttérre, 1-1 izzót meg a termékre. Ám, ha a termék megkívánja a drámai fények használatát, akkor ne féljünk kikapcsolni az egyiket. Persze lehet deríteni is és akkor szintén nem kell a harmadik fényforrás. Szóval sokféle lehetőség van, gyakorlás kérdése az egész.

A fénylágyító szükséges, hogy többek között elkerüljük a becsillanást az üvegfelületekről, fénylő tárgyakról. 

Ha megvannak a fotók, akkor elsőként meg kell szerkeszteni azokat egy képszerkesztő programban, majd ha a program képes rá, akkor mindet kijelölve alkalmazhatod az első fotón elvégzetteket az összes többire is. Ezek után már csak össze kell illeszteni azokat egy mozgó képpé, amit majd gif-ként vagy flv-ként tudsz elmenteni. Ez fogja biztosítani a 3D hatást.

 

A cikket írta: Petyusz

 

Ezt az írást támogatja:

   

Kreatív portré és épületfotózás
 www.pragerfoto.hu

 


Hírlevél feliratkozás


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..