Hirdetés:

Hogyan védd a gépet a hidegtől

Hogyan védd a gépet a hidegtől

Hogyan védd a gépet a hidegtől

 

Keményen belecsaptunk a télbe. Már nem csak az éjszakák, de a nappalok is fagypont körüliek, de az biztos, hogy tartósan 7 °C alatt van.
Ilyenkor kint a hidegben minden műszaki eszköz brutál hideg lesz kívül és belül is. Átveszi környezete hőmérsékletét, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy végezve a szabadtéri fotózással, hogyan tároljuk fényképezőgépünket, optikáinkat, vagy bármilyen más műszaki kütyüt.

A hirtelen hőmérséklet változás miatt a pára lecsapódik, és mivel konkrétan vízről beszélünk (hacsak kis mennyiségben is), érthető, hogy nem tesz jót az alkatrészeknek.
Csak egy egyszerű példa: szemüvegeseknél is, ha az utcáról betérünk melegebb helyre, vagy a járműre, akkor is rögtön párásodni kezd, és semmit nem látunk. No ez megy végbe a gépekben is, csak éppen ott nem minden esetben tudjuk megtisztogatni a párától, ergo lecsapódik és ott hosszú távon kért tehet.

Ebben a cikkben pár egyszerű és hasznos tippet adok, hogy miként tudod jobban megvédeni felszerelésedet azoktól a csúf párácskáktól.


Hirdetés:
  1. A legtöbb fotós táskához adnak kis zacskóban páramentesítőt. Biztos láttad már, de lehet nem tudtad mire való, vagy nem foglalkoztál vele.
    Ez pont arra van, hogy a nedvességet elszívják. Hagyd ott, sőt akár egy kis textil anyagba te is rakhatsz egy kis mennyiségű, de nagy szemű sót, hiszen köztudott, hogy a só/szódabikarbóna jó nedvszívó hatású, de gondosan zárd le, vagy varrd le a szélét, mert a só sem tesz jót a gépnek. :J
  2. Ha végeztél a kinti fotózással tedd a táskába az eszközöket, és hagyd is ott lezárva, ha a kocsiba raktad. Ha hazaértél számolj rá kb. 30 percet, amíg átveszi a szoba hőmérsékletét a váz és obi / vaku, stb., és csak utána kezdj újra fotózni vele.
  3. Felgyorsíthatod ezt a folyamatot hajszárítóval, de ezt csak saját felelősségre használd!
    Semmiképpen se a legerősebb fokozattal, és ne is rakd túl közel, szépen fokozatosan melegítse át az alkatrészeket.
  4. Nekem még bevált az is, hogy egy uzsonnás zacsiba raktam bele / főként az objektíveket / szorosan rátekerve a végét, hogy ne érje levegő.
    Itt jegyezném meg, hogy ez a módszer, amilyen prosztó, annyira hatékony zimankós, ködös, szemerkélő eső esetén is. Ha egy nagyobb uzsonnás zacsit húzol rá a gépre úgy, hogy átérje teljesen a vázat és az obit is, akkor helyettesíthető az igen drágán kapható esővédő huzattal. Nem szép, de hasznos. :J

Egyébként ez a fránya téli időjárás negatív hatással van többek között az aksikra is, mert hamarabb lemerülnek, így mindenképp legyen nálad egy tartalék.

Remélem tudtam segíteni ezzel a pár egyszerű, de igen hasznos ötlettel fotós eszközeid megóvásában.

 

Ha neked is van ezeken kívül valami jól bevált praktikád, kérlek írd meg kommentben. Köszönjük.

Petyusz
Social:
Latest posts by Petyusz (see all)

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x