Hogyan védd a gépet a hidegtől

 

 

Sajnos vége a jó időnek és egyre inkább érezzük a hideg, és csípős napokat, amikor a hőmérséklet már tartósan 7 °C alatt van.

Ahogy mi is “átfagyunk”, úgy a velünk utazó műszaki szerkezetek (váz, objektív, aksik,stb…) is. Nem szeretik ők sem a hideget, és ha nem vigyázunk tudatni is fogják velünk, természetesen akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá, és amikor valóban szükségünk lenne rájuk, mert munka van. :J

Az eszközök is átveszi környezetük hőmérsékletét, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy végezve a szabadtéri fotózással (vagy csak simán az utazással), hogyan tároljuk fényképezőgépünket, optikáinkat, vagy bármilyen más műszaki kütyüt hazaérve a meleg lakásba.

A hirtelen hőmérséklet változás miatt a pára lecsapódik, és mivel konkrétan vízről beszélünk (hacsak kis mennyiségben is), érthető, hogy nem tesz jót az alkatrészeknek.
Csak egy egyszerű példa: szemüvegeseknél is, ha az utcáról betérünk melegebb helyre, vagy a járműre, akkor is rögtön párásodni kezd, és semmit nem látunk. No ez megy végbe a gépekben is, csak éppen ott nem minden esetben tudjuk megtisztogatni a párától, ergo lecsapódik és ott hosszú távon kárt tehet (gombásodás, korródálás).

Ebben a cikkben pár egyszerű és hasznos tippet osztok meg veled annak érdekében, hogy miként tudod jobban megvédeni felszerelésedet azoktól a csúf párácskáktól.

***

  •  A legtöbb fotós táskához adnak kis zacskóban páramentesítőt. Biztos láttad már, de lehet nem tudtad mire való, vagy nem foglalkoztál vele.
   Ez pont arra van, hogy a nedvességet elszívják. Hagyd ott, sőt akár egy kis textil anyagba te is rakhatsz egy kis mennyiségű, de nagy szemű sót, hiszen köztudott, hogy a só/szódabikarbóna jó nedvszívó hatású, de gondosan zárd le, vagy varrd le a szélét, mert a só sem tesz jót a gépnek. :J
  •  Ha végeztél a kinti fotózással tedd a táskába az eszközöket, és hagyd is ott lezárva. Majd, ha hazaértél számolj rá kb. 30 percet, amíg átveszi a szoba hőmérsékletét a váz / obi / vaku, stb…, és csak utána kezdj újra fotózni vele.
  •  Felgyorsíthatod ezt a folyamatot hajszárítóval, de ezt csak saját felelősségre használd!
   Semmiképpen se a legerősebb fokozattal, és ne is rakd túl közel, szépen fokozatosan melegítse át az alkatrészeket.
  •  Nekem még bevált az is, hogy egy uzsonnás zacsiba raktam bele / főként az objektíveket / szorosan rátekerve a végét, hogy ne érje a levegő.
   +1 Itt jegyezném meg, hogy ez a módszer, amilyen egyszerű és hát valljuk be prosztó, annyira hatékony zimankós, ködös, szemerkélő eső esetén is. Ha egy nagyobb uzsonnás zacsit húzol rá a gépre úgy, hogy átérje teljesen a vázat és az obit is, akkor helyettesíthető az igen drágán kapható esővédő huzattal. Nem szép, de hasznos. :J

Egyébként ez a fránya téli időjárás negatív hatással van többek között az aksikra is, mert hamarabb lemerülnek, nem beszélve arról, hogy a MILC gépeknél, ahol gyakorlatilag mindent a hátsó LCD-n nézel, szintén tovább meríti azokat, tehát  mindenképp legyen nálad 1-2 tartalék aksiból és elemből is.

Remélem tudtam segíteni neked ezzel a pár egyszerű, de igen hasznos ötlettel fotós eszközeid megóvásában.

Ha neked is van ezeken kívül valami jól bevált praktikád, kérlek írd meg kommentben. Köszönjük.

Hirdetés:
Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
 • 1 016
 • 96
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x