Hirdetés:

Ne fotózz engedély nélkül!

Igen jól olvasható a címsorban leírtak. 2014. március 15-én ugyanis életbe lépett a Ptk. törvénykönyv módosítása, amiben többek között szerepel az is, hogy a jövőben a fotósoknak -vagy aki fotót készít- engedélykérés szükséges már magának a felvétel elkészítéséhez is.

Ne fotózz megszokásból!
Ne fotózz megszokásból!

 

Az új jogszabályban egyértelműen szerepel:

2:43. A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen, g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.

Hirdetés:


majd ezzel folytatják:

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

Ez az a pont, ahol a Ptk-ban jelentős módosítás történt. Pár apró szócska, ám ezek végérvényesen megpecsételhetik a sajtófotósok (és tulajdonképpen minden fotós) sorsát, és életét, nem beszélve az újságokról, akik ezt leközlik.

Eddig ugyanis “csak” a közzétételhez, felhasználáshoz volt kötve az engedélykérés az érintett személytől/ személyektől. Továbbá eddig tömegrendezvényeken készült képek közölhetőek voltak engedély nélkül is. Persze itt meg kell említeni, hogy a ráutaló magatartás már eddig is feltétele volt a közzétételnek, de a jövőben ezt már nehezebb lesz bebizonyítani. A fotón szereplő sértett  perelhet, ha ő úgy gondolja, hogy nem járult hozzá, nem adott ráutaló magatartást a fotó elkészítéséhez, és mindezért még sérelemdíjat is követelhet. Igen ez is bekerült újonnan a Ptk-ba, vagyis mondhatjuk, hogy a jövőben meg fog növekedni a fotósok és újságok ellen indított perek száma is, ami plusz terhet jelent majd a bíróságokra, de nyilvánvalóan ezt is belekalkulálták a módosítás megalkotásánál. A sérelemdíj megállapításánál elegendő csupán magának a jogsértésnek a megállapítása, vagyis a sérelmezettnek nem feltétlen kell bebizonyítania, hogy valóban kára keletkezett a fotózásból – például elbocsátották a munkahelyéről. A fotó elegendő.


Hirdetés:

Itt azonban némi védelem van a fotósok javára, miszerint nem köteles a fotót kiadnia, sőt akár le is tagadhatja, hogy valaha ott volt és készült fotó az illetőről. Viszont abban az esetben nem járható ez az út (vélhetően), ha már közlésre került, és ezután történik meg a perelés.

Nagyon sok pro-és kontra vélemény várható e témakörben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már a törvény módosítása előtt nagy felháborodást keltett ennek bevezetése, ám az nem volt elegendő erejű, hogy a módosítást visszavonják. A kérdés még az is, hogy miként kérünk engedélyt egy tömegrendezvényen, és ha az eszköz meg is van rá, akkor azt a bíróság ténylegesen el is fogadja. Ez csak egy kérdés ami megválaszolásra vár.

Reméljük a kezdeti nehézségek ellenére a jövőben ésszerű és a valós tényekre alapuló döntések fognak születni a bíróságokon.

 

Bizonyára benned is megindított valamilyen reakciót ez a módosítás.

Kíváncsiak vagyunk a TE véleményedre is. Írd meg nekünk véleményedet, és szólj fotós barátodnak is, hogy minél többen tudjanak az új szabályozásról. 

A teljes jogszabály elolvasható ezen a linken. 

-FotosHirek.hu-

 forrás: index.hu


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Ez is érdekelhet:

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x