Laptop vs. tablet

A kép illusztráció

 

Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy van e értelme ennek az összehasonlításnak, és most a kötelező karantén alatt volt időm pro és kontra érvekkel alátámasztani ötletfoszlányaimat. Előre bocsátom, hogy ez a cikk most – is – a fotózásra kihegyezve elemzi a fentieket.

Nos, mivel kijárási korlátozás volt, így el kellett döntenem, hogy mivel kössem le belső énem szunnyadni nem akaró kreativitását. Csináltam sokféle vizuális kísérletet, mint például a plafonról lelógó hintaágy elkészítésének ötlete is megfordult az agyamban, de erről gyorsan letettem, és egy egyszerűbb terület felé eveztem, ez pedig a tárgyfotózás volt, és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők készítése.

Korábban is már csináltam tárgyfotókat, de mindig a kis lcd kijelzőre hagyatkoztam, mondván a nagy monitoron úgyis megnézem, és ha kell javítok rajta (sicc). No ez elég amatőr hiba és te ne kövesd el, ha nem muszáj, mert ezzel elég sok időt kidobsz az ablakon, a pénzről nem is beszélve (mert ugye az idő pénz). Ezt a gyakorlatot szerencsére már jó ideje abbahagytam, és áttértem…. no erről lesz szó ebben az írásban. :J

Áttértem a laptopra. Ez igen nagy segítség volt már, mert sokkal nagyobb kijelzőn láttam, amit fotózok, és az esetleges hibákat is gyorsan tudtam / tudom korrigálni. Találtam is egy igen jó ingyenes tether programot, ami a segítségemre lett, és azóta is hű társam. Ez a Digicam Control Pro, igen átfogó szolgáltatást nyújt nekem. Ilyen például a live view, a programon belüli váz vezérlés (vagyis nem kell a fényképezőgépeden állítgatni az értékeket), illetve kezeli a külső monitort is, amire rákötve a laptopot mérettől függően még nagyobb kijelzőn nézheted a fotókat. Szóval csupa előnye van, de megjegyezném, hogy legyen egy tether kábeled is a gyorsabb adatátvitel érdekében. Ok tárgyfotózásnál nem annyira lényeges, de ha portrézáshoz is használod ezt a megoldást / és miért ne használnád stúdióban /, akkor már kelleni fog, hiszen se te, se a modell nem akar várni perceket a kép megjelenésére.

Rendben, megvannak a fotók, leellenőrizted, hogy a kártyán is megvannak, nem csak a gépeden… ugye? :J Kezdődhet a retus. Hoppá, de mivel retusáljak, hiszen mindegyik program olyan drága. Megértem az aggodalmadat, de jó hír, hogy a legtöbbnek van trial verziója, ami alapból 30 nap, de van ahol több. Ilyen most például az Affinity Photo, ahol 3 hónapot adnak ingyen, és 50% kedvezményt 2020. május 20-ig (nem fizetett hirdetés… sajnos). Nagyon jó Photoshop klón, fele harmad áron.

[spoiler title=’Spoiler’ style=’steelblue’ collapse_link=’false’]

Laptop Tablet
Előnyök Sok képszerkesztő / tether program futtatható rajta, az utómunka is professzionálisabban kivitelezhető, nagyobb tárhely Kicsi, könnyű, mobilis, így a fotózás alatt jó segítség lehet, képek prezentáláshoz is tökéletes, kedvező árú.
Hátrányok Nagy méret, súly. Egy teljes napi esküvőn cipelése, vagy sporteseménykor igen fárasztó. Drága. Bár létezik tabletre retus program, de szerintem nem alkalmas a tökéletes kidolgozásra. A memória bővíthetősége korlátozott, gyorsan merül.
Kezelhetőség fotózás területen Megfelelő, gyors adatátvitel a megfelelő kábellel. Megfelelő, gyors adatátvitel a megfelelő kábellel.
Ár Drága, mivel elég izmos gép kell a különféle programok meghajtásához, és a fotók gyors feldolgozásához (pl. esküvő) Viszonylag jó áron elérhető, az appok is korrekt áron elérhetőek.

[/spoiler]


Vannak esetek, amikor kicsit macerás lenne a laptoppal a hónod alatt mászkálnod. Ilyenkor jó szolgálatot tud tenni egy nagy kijelzős tablet. A nagy kijelzőt értsd min. 9-10″, ez alatt is segítségedre lesz értelemszerűen, de a kijelző méretéből adódóan sokkal nem vagy előrébb. Szóval, ha megvan a kiválasztott tableted a beállítások után az elsők között legyen egy jó applikáció letöltése, ami kezeli a fényképezőgépedet. Mivel nekem régebbi vázam van, így a wifi kiesett a szórásból, de ez plusz opció általában a progiknál (kivéve, amelyik kifejezetten csak wifisre van optimalizálva :J ), szóval a kábeles megoldást is kezelik – javarészt. Sokfélét kipróbáltam, de nekem a Camera Connect & Control, ami Androidra elérhető. Nagyon egyszerű app, hasonló a kezelőfelülete, mint a DigiCam Control-nál, és sokkal többet ez sem tud, vagyis van még egy két plusz funkció, mint a Partymode (egyfajta selfie mód), és tud kezelni videó felvételt is, szóval tényleg megéri az egyszeri kb. 3.200 forintot, de előtte 3 nap trialt kapsz, amit kicsit kevésnek tartok, de ez van. Az app segítségével a tabletre is lementi a képet (ha bejelölöd ezt az opciót), és ott tudod törölni is a rossz képeket, így nem kell külön a vázban bíbelődni. Remek kis applikáció.
Itt még megjegyezném, hogy a tablet és a kábel összekötéséhez szükség lesz egy átalakítóra (mivel usb a vége) – ez lehet kábeles, vagy adapter formájában, rád van bízva.

Ne feledkezzünk meg azon kiegészítő opcióról sem, hogy egy tablet segítségével gyorsan át tudjátok nézni az ügyfeleddel az elkészült fotókat (igaz ezek még csak nyers képek, és ezt jelezd is felé), és akár ott a fotózás végén ki is tudja választani a neki tetsző képeket, így időt is tudtok spórolni, a hozzáadott értékről nem is beszélve. Semmibe nem kerül, az ügyfél mégis boldog lesz ettől a kis gesztustól.

A retusálást tableten nem javaslom, bár vannak rá egyszerűbb appok, meg az Adobe Photoshop és Lighroom is készített rá ilyen verziót, de a tökéletes eredmény érdekében én személy szerint inkább a PC / Laptop oldali utómunkát javasolnám, hiszen itt a rendszerezés, a meta tagek kezelése, átnevezés, és természetesen a retusálás is sokkal átláthatóbb – és egyszerűbb.

Összegezve:

Személyes tapasztalatom – ami erőteljesen szubjektív – alapján én a fotózáshoz a tabletet javasolnám, míg az utómunkához inkább a laptopot, vagy PC-t. Utóbbi azért is jobb, mert a különféle perifériákat lehet cserélni, bővíteni, ezzel még gyorsabbá téve magát a gépet és a feldolgozás sebességét is. Illetve laptopok esetében mindig is mumus volt a kijelző, hiszen akármilyen pózba hajtod ki, sosem lesz ugyan olyan a kép, vagy túl világos / sötét egy bizonyos pozícióban, vagy színtelen. Szóval a megoldás a külső monitor, kösd rá bátran a laptopodat is. 😉

Hirdetés: