hasznos fotós appok

Hasznos fotós appok

hasznos fotós appok

Szerencsére egyre több olyan applikáció jelenik meg a két nagy mobil rendszerhez -Androidhoz és iOS-hez egyaránt-, ami a mi munkánkat (legyen szó kezdő, vagy haladó fotósról) nagymértékben megkönnyítheti.

Gondoltam egyet, és pár órát rászánva, néhány ismérv alapján szubjektíven leteszteltem néhány a fotózás feldolgozását segítő mobil appot. A „teszt” Android rendszeren lett elvégezve.

A programokat főként kezelhetőség, funkciók száma szerint, fotózás és az exportálási/ megosztási lehetőségek alapján értékeltem. Kezdjük is el.

Az első csomagban azokat az appokat néztem, amit elsősorban kezdő fotósok, illetve influencerek tudnak leginkább kihasználni. Ebből adódóan – és semmiképpen sem negatív jelzőként – ezeknél a programoknál számos olyan előre generált effekt van, amik gyors feldolgozási lehetőséget kínálnak a usernek.

Manapság nagy divat minden téren, így az utómunkában is a vintage vonal. Elég sok appot végigfutottam, végül háromra redukáltam. Ezek minősítése (kb. 4,5), és tudása is közel azonos, illetve árban sincs nagy eltérés. Lássuk.

***

Alook / Film Camera / QM vintage app:

Mint fentebb írtam ezek közel azonos tudásúak, így lényegében azon fog múlni, hogy melyik mellett döntesz, hogy neked mennyire jól kezelhető, illetve mennyi plusz feature van benne. Megsúgom közel ugyanannyi. :J A döntést segítem pár saját tapasztalattal. Mind a három esetében jó hír, hogy ha van a tableten, mobilon raw fájlod, akkor javarészt kezeli, látja és beolvassa, igaz a QM esetében voltak idegőrlő pillanataim, amikor nem mindegyiket akarta beolvasni. Jpg képek esetében kicsit már nem annyira egyértelmű a képlet, de általában inkább azt mondanám, hogy nem kezeli, csak amit a mobillal vagy tablettel fotózol, és ezzel rá is kanyarodtam arra, hogy…

Mindegyiknél van camera funkció, és élőképben láthatod azt is, hogy az adott effekt mit fog produkálni a végső fotón. Számtalan van belőlük, és ha valamelyik mellett döntöttél, akkor megvásárolva megkapod a lockolt feature-ket is. Ha már ár, akkor a három közül a QM a legdrágább ~790 Ft, a másik kettő 500 Ft körül van a cikk megírásakor (egyszeri költség), és ekkor már el is tűnnek azok a baromira idegesítő reklámcsíkok is.

Nekem az Alook vált be, mert ár-érték arányban ez adta nekem a legtöbbet, igaz a QM sokkal több lehetőséget kínál a finomhangolásra, de gyanítom ezt kevesen fogják kihasználni.

 

Amit még fontos megemlítenem, hogy a visszalépés, vagy a szerkesztés törlése az Alook esetében volt számomra a legjobb és átláthatóbb, illetve itt van olyan verzió is, ha rányomsz a szerkesztett képre hosszan, akkor megmutatja a nyers képet, így gyorsan láthatod a módosításaidat, és van egy „N” gomb is, amivel mindent törölhetsz. Az viszont nagyon zavaró, hogy visszalépve mindent töröl a program, nem tudok úgymond „undo”/ visszavonást alkalmazni egyiknél sem.

Az exportot tekintve mégis a Film Camera appnál láttam, hogy számos előre definiált sablon van a különféle platformokra, de emiatt nem feltétlen vásárolnám meg azt. Az export mindegyik appnál .jpg-be menti a képeket.

 

Ok, viszont mi van akkor, ha ez neked nem elég, több funkcióra vágysz egy mobil applikációnál.

Itt is több lehetőséged van természetesen. Ha a fizetős vonalat nézzük, akkor Adobe Lightroom, vagy az Affinity Photo (ennek egyelőre még csak iPad-re van megírva a programja).

Viszont szerencsére van ingyenes verzió is, ami szerintem elég korrekt, és sok lehetőséget kínál a felhasználóknak, ez pedig a Snapseed.

***

Snapseed:

Talán korábban már hallottál a faleveles appról, viszont ha még nem, akkor töltsd le most, és ismerkedj vele mihamarabb, mert nagyban fogja segíteni a munkádat. Számos beállítási lehetőség van, mint például expokorrekció, kontraszt, WB, tudsz perspektíva korrekciót is végezni rajta bizonyos mértékig, vagy szöveget ráírni, de tone curve, vagy épp élesítés is helyet kapott. Szóval tényleg hasznos applikáció nem csak haladó fotósoknak, mindezt ingyen, zavaró reklámhalmazok nélkül. Az applikáció itt is kezeli a raw fájlokat, sőt itt még a jpg fájlokat is tudjuk szerkeszteni könnyedén a fentebb írt különféle funkciók segítségével. Itt is működik a rányomsz-nyerset mutat opció, de fent van egy külön ikon is erre jól látható helyen. Az export itt is .jpgbe történik, amit ha pl. Dropboxba lementesz, akkor onnan is fel tudod tölteni a különböző platformokra, anélkül hogy mentegetni kellene egyéb eszközeidre is külön-külön. Ez akkor jó, ha másik gépről akarnád megosztani social platformokon.

Ám mit érnek ezek a programok, ha nincs mit szerkeszteni. Vagyis pont a végére hagytam – nem túl logikusan, de már nem kezdem el újra megírni a cikket :J – azt az appot, amivel fényképezőgépeddel tudsz tether fotózást csinálni. Itt szintén bőséggel van kínálat Canon, NIKON, Sony, vagy akármilyen más gyártóhoz specifikált, vagy általánosabb felhasználásra egyaránt. Én most az utóbbit teszteltem. Ez is 4-4,5 értékelést kapott, szóval a visszajelzések alapján nem rossz, és valóban jól használható szerintem is.

***

Camera Connect & Controll:

Szintén Android rendszeren teszteltem. Tableten és mobilon is. Amit tudni érdemes, hogy nekem régebbi dsrl vázam van, ami nem kihajtható lcd-vel rendelkezik, szóval emiatt is szükségem volt valami B opcióra, amivel például békaperspektívából is tudok úgy fotózni, hogy látom a témát a mobilomon. Erre is tökéletes ez a program, hiszen élőképpel is rendelkezik, és exponálni is tudom a mobilról a gépet, majd az elkészült fotót nagyobb méretben meg tudom nézni, ami jobb mint a kicsi lcd kijelző. Ha tabletettel használod, akkor pici kontroll monitorként is helyt áll majd a progi. Akár tárgyfotózás, vagy portré a téma, minden helyzetben segítségedre lesz majd az app, és szintén egyszeri költség, mert alap helyzetben csak pár napot biztosítanak nekünk, de ezalatt is le lehet tesztelni bőven.

Szóval összegezve nálam ezek a programok vannak feltelepítve mind telefonra, mind tabletre egyaránt.

 

BÓNUSZ tipp:

Ha fontos számodra a színtan és a színelmélet, vagyis hogy melyik színt mivel lehet kombinálni a tökéletes eredmény elérése érdekében, akkor még töltsd le a Color Harmony appot is a telefonodra.

 

Te melyik programokat használod? Bővítsük a listát.

Írd meg kommentben.

 

Hirdetés:
online képszerkesztés

 

Hirdetés:

2 hozzászólás

 • Horváth-Bödör Zoltán
 • FotósHírek.hu

  Számomra nagyon hasznos volt ez az írás, még úgy is, hogy már nem friss. Viszont az Alook-ot sehogy nem találtam a Play Áruházban, ezért arra kérlek, az applikációk linkjével frissítsd a cikket!
  Köszönöm szépen!

 • Kedves Zoltán,
  Valóban nem elérhető valamiért a Google App Store-ban, bár mi még mindig aktívan használjuk ennek ellenére, igaz frissítés nem nagyon van.
  Jó alternatíva lehet – többnyire hasonló funkciókkal – a Vintage Camera-Lomo,Light Leak, Photo Editor, Retro app (igen ez így a neve :J ). Kérlek nézd meg azt is, és várjuk a visszajelzésedet, tapasztalatodat.

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük