Hirdetés:
SONY A6600 teszt

SONY A6600 teszt

sony a6600 teszt,sony teszt,fotós teszt,fotóteszt,fotóshírek,sony milc teszt
SONY A6600 teszt

 

A SONY már lassan egy évtizede jelen van a kis szenzoros (aps-c) MILC vázaival a piacon. Az első NEX modell óta nagyon sok idő eltelt. Voltak kisebb és nagyobb hiányosságai a rendszernek, és az évek alatt a vásárlói igények is igencsak megváltoztak, nem beszélve a technológiáról, de úgy néz ki számomra, mintha ezeket összeszedve ebbe a modellbe pakolták volna bele, és ezzel egy igen jó gépet raktak össze, és dobtak piacra 2019-ben. Talán túlzásnak tűnhet, de ha elkezded használni a gépet ez lesz az érzésed.

A mérete egy kicsivel szélesebb, mint a NEX-7 (69 mm vs. 49 mm), a felbontás és a szenzor méret is hasonló, mind a kettő 24 megapixeles aps-c. A MILC vázak egyik lényeges eleme (de nem kizárólag) az, hogy mivel a tükör és a pentaprizma elmarad, így a tömegen és a súlyon is radikálisan tudnak / tudtak faragni. Ez abból a szempontból is szerencsés, hogy azon felhasználók, akik például utazásnál, városban, városi portrénál használják, nem fog leszakadni a karjuk, ha sokat kell egy kézzel (ki)tartani. Ezzel párhuzamosan viszont egyre több gomb, tárcsa került a vázra, és megjelent az érintőképernyő is, ami igen hasznos. Én még a mai napig dsrl-t használok, ahol nincs tapiképernyő, és azért érzem, látom, „tapintom” ennek hiányát, sokkal lassabb és körülményesebb a menüben való lépkedés, szóval jó az, hogy kitalálták.

Node, milyen gépet kaptam tesztelésre?

A SONY rendelkezésemre bocsátotta a legújabb aps-c szenzoros MILC vázát – amit 2019. szeptemberében jelentettek be, illetve hozzá egy 24-70 mm f 2.8 GM fix fényerejű objektívet is, ami a 1,5-es szorzó miatt DX vázon kb. 36-105mm-nek felel meg.

Maga a váz kis mérete ellenére nem túlzsúfolt, a gombok és tárcsák pont olyan távolságra és pozícióban vannak, ami segíti a fotós munkáját. Elölről nézve letisztult, kevés a gomb, ezeket inkább hátra helyezték. Fent van kettő programozható gomb, illetve mellette egy módválasztó tárcsa, ami pont olyan méretű, amit én most télen kesztyűben is gond nélkül tudtam tekergetni, nem csúszott a kezem, szépen jár. Brutál sok 11 gombot lehet egyénileg beállítani, talán már-már felesleges is ennyi. Én ezek közül a két felső programozhatót, és az Fn gombot használtam gyakran a tesztelés alatt, és igen jól segítették a munkámat. Az Fn gomb kifejezetten tetszett, mert már előre be volt programozva szinte minden, és ami úgy általában kell egy fotózáson itt mind elérhető. Annyi a hátránya talán, hogy lépkedni kell az egyes ikonok között, hogy be tudd állítani az értékeket, de ha ez zavar, van még további 8 lehetőséged az egyénre szabáshoz. :J.

Mivel az ISO-nak alapból van egy gombja, így maradt nekem a fókuszválasztó (425 fókuszpont, ez a képterület 84%-át lefedi), és az expokorrekció. Én ezeket állítottam be felülre, a többi gombot nem is használtam sűrűn, így én azt feleslegesnek tartottam beállítani.

A markolata jó, bár számomra nem tökéletes, pláne ha kesztyű is van rajtam. Valahogy nem érzem biztonságosnak a fogást, és nem azért mert volt rajtam fagyásgátló textil :J, alapból valahogy kicsi a grip, pedig nincs nagy tenyerem, szóval elvileg jó is lehetne.

Nem értem azt sem, hogy a formatervezők, akik felelősek az ergonómiai kialakításrét – IS – az objektív kioldó gombot miért kellett ennyire lentre (semmilyen pozícióban nem kényelmes a használata), illetve a felvételi gombot pedig ennyire a jobb szélére tenni, nem beszélve arról, hogy olyan pici, hogy ezt pl. kesztyűben szintén nehézkes nyomogatni.

sony a6600 teszt,sony teszt,fotós teszt,fotóteszt,fotóshírek,sony milc teszt
SONY A6600 teszt

 

Térjünk rá picit az lcd-re. 921.600 képpontos érintőképernyő. Csudaszép, élethű színek, a lehető legtöbb információt kirakhatjuk rá, de ha zavar le is vehetjük. 5 lépésben változtathatjuk az információs panelt. Felfelé kb. 180 fokban, lefelé kb. 74 fokban dönthetjük, ami leginkább békaperspektívából, vagy például fentről való tárgyfotózáskor igen hasznos. Viszont ami nagy szívfájdalom – és már több gyártónál is tapasztaltam – hogy oldal irányba nem kihajtható, pedig sok esetben, például selfiezésnél, vagy „önvideózásnál” sokat segítene. Ami viszont pozitív, hogy az lcd kijelző rögtön mutatja a módosításokkal várható végeredményt, tehát már azelőtt tudjuk milyen lesz a kép, mielőtt kattintanánk – többnyire. Ez persze kikapcsolható – valahol. :J

Az EVF szintén barátságos a maga 2 359 296 képpontjával. Mondanom se kell itt is tűéles és részletgazdag képet látunk, gyors a váltás az EVF és az lcd között, és az is tetszett, hogy az egész keresőt kirakták a bal szélre. Ezzel diszkréten fotózhatunk a városban, anélkül hogy különösebben nagyobb feltűnést keltenénk, hiszen mint régen elődeink, itt is csak odaillesztjük a szemünk sarkába és diszkréten pásztázzuk a környezetet.

Az 5 tengelyes vázba épített stabilizátor segítségével szinte alig volt életlen képem, ami gyengébb volt, hát az nem emiatt lett a kuka martaléka. :J A 24 megapixel bőven elegendő a legtöbb esetben, és mivel nem pro fotósoknak szánják a gépet, a képek felhasználási területének igényeit is maximálisan kielégíti. A kép mérete is korrekt (jpg 10-13 mb körüli).

sony a6600 teszt,sony teszt,fotós teszt,fotóteszt,fotóshírek,sony milc teszt
SONY A6600 teszt

 

Az aksija kifejezetten jól bírta, háromszori alkalom után is csak 40%-ot mutatott, erős téli hidegben fotózva. Jobban bírta a hideget az akkumulátor, mint én.

Zajban is korrekt, mármint annak hiányában, és ISO 100-32.000 között bátran fotózhatunk, de üzembiztosan inkább a 6.000-10.000-es értékig érdemes tekerni, hogy még használható képeket tudjunk átadni. Persze, ha rawban fotózol az teljesen más. Hupsz tekerni, miket írok, hiszen érintőképernyős, akkor inkább ISO piccentés. :J

Van benne egy LSI processzor is, ami arra hivatott, hogy pont a gyengébb fényviszonyoknál, és magasabb ISO értékek mellett is gyorsabban tudja feldolgozni a Bionz proci a képet, jobb képminőségben. Tehát aggodalomra semmi ok – még a rendezvényfotósok is bátran használhatják, ha ezek után mégis túl zajos marad a kép, akkor ott vannak a közismert képszerkesztők.

Így a teszt végén szeretném gondolataimat zárni pár pro és kontra véleménnyel. Ez azért erősen szubjektív lesz, de talán elfogadható. Azt kell mondjam, hogy mint törzsgyökeres dsrl használó (bár a tesztelések során kezdek agyilag átállni a milcekre) az érintőképernyő, a kihajtható lcd már maga egy csoda, és az, hogy mindez egy kis vázba belefér szemtágító. Azért a tükör csapkodásának a hangja hiányzik – taktaktak, viszont az elektronikus kereső, és ezáltal a hangtalan működés sok esetben előny, akár babafotós vagy, akár a természet lágy ölén szeretnéd lencsevégre kapni a nádirigót, akkor jól jön a csendes működés.

Szóval véleményem szerint a szenzorbeli különbséget (fullframe vs. MILC) bőven kompenzálják a vázba épített és programozott funkciók / szolgáltatások.

Képgaléria:

A SONY A6600 teljes specifikációját itt nézheted meg: https://www.sony.hu/electronics/cserelheto-objektives-fenykepezogepek/ilce-6600/specifications

A tesztelésre a gépet és az objektívet a SONY Magyarország biztosította. Köszönjük szépen.

9.2 TESZT ALAPJÁN

SONY A6600 teszt

Megveszem
0 / 5

Átlagolva 0 értékelésből.

SONY A6600 teszt
Kinézet 10
Kezelhetőség 9
Menürendszer 10
Képminőség 9
Ár-érték aránya 8
Előnyök:
  • az lcd élőképes visszajelzése tökéletes
  • aksija sokáig bírja egy feltöltéssel
  • az Fn gombból minden elérhető
  • nagy ISO érzékenység
Hátrányok:
  • a markolata túl kicsi
  • az objektív kioldó gomb nem áll kézre
  • az lcd nem hajtható ki oldalra
EXTRA ajánlat:Jelenleg nincs extra kedvezmény erre a termékre.
Neked mennyire tetszik ez a termék?
0 (0)

Hirdetés:

0
0