Canon Eos RP teszt

Canon EOS RP – teszt

Canon EOS RP

Egy igazi kis rosszaság a tükörnélküliek között. A Canon EOS RP egy modern fullframe MILC, a maga 26 megapixelével bármilyen szituációban és témakörben megállja a helyét legyen szó portréról, vagy akár streetfotóról. Könnyű, valósághű színek és jó ergonómia.

 

Kézbe véve igen jók az első tapasztalatok. A markolatát jól megtervezték, nagyobb kezűeknek talán jobban kézreáll, mivel az EOS RP-nek egy kicsit mélyebb a kialakítása, mint a tesónak (EOS R). Szintén jó helyre rakták az exponáló gombot is, mert pont olyan távolságra van, ami még kényelmes. Ebből adódóan a hüvelykujj is jól támaszkodik a párnán (itt jegyezném meg, hogy valószínűsíthető, hogy ez a ragasztott műanyag is idővel el fog engedni, mint megannyi más vázon, szóval ez cseregyanús darab, érdemes beszerezni belőle).

Fent 4 db tárcsát láthatunk, ami számomra nagyon jó, mert én jobban szeretem ezt a fajta megoldást, szemben az R-el, ahol ugyan kevesebb a tárcsa, de annál több funkciót pakolhatunk a gombokra, ami valahol jó, viszont nem olyan gyors, nem lehet lépkedni egyik opcióból a másikba hirtelen, hanem nyomkodni kell a gombokat, ami nekem a rövid tesztelési időszak alatt elég macerás volt. Ezzel szemben az RP tácsái egyszerűek, de annál inkább felhasználóbarátabb. Van egy hatalmas módválasztó, ahol a szokásos M/AV/TV/P/FV/A/Bulb!/C1-2-3/Videó/ és ami nagyon szimpatikus egy külön egység a silence módra, amivel hangtalanul fotózhatunk babákat, vagy esküvőt. Azért a külön Bulb funkció sem hátrány, aki mondjuk hosszú záridős képeket szeretne, és nem akar a menüben piszmogni, mire megtalálja, vagy tekergetni a záridő tárcsát a megfelelő állásig. Csak beállítod a rekeszt meg az ISO-t és már mehet is az exponálás. Az RP-nél már értelemszerűen kimaradtak az előre beprogramozott módok, hiszen ez már egy közép és pro közti kategóriába sorolható váz, így aki ezt fogja használni nincs is szüksége rá.

További tárcsák a be/kikapcsolás, illetve a különféle módokban segítségünkre levő rekesz/záridő/ISO… stb. állítására alkalmas tekerentyűk (de szép magyar szó…). Van egy lock kapcsoló, ami az egyik tárcsát zárolja, mondjuk eddig még nem jöttem rá a miértjére, mert sok hasznát nem láttam, tekintettel, hogy mindent tudtam állítani e nélkül is, szóval nem tudom mire van, mit lockol. :J

Ok ennyit a tárcsákról. Van 1 db funkció gomb, amire rá lehet pakolni pár dolgot a menüből pl. sorozatfelvétel, ISO állítás, WB, expokorrekció, ezt szintén tudjuk a tárcsákkal gyorsan módosítani, tekergetni fotózás közben is.

***

A kihajtható LCD számomra akkor hasznos, ha a városban fotózom épületeket, vagy békaperspektívában kell lássam az élőképet, és amire senki nem gondolt szerintem, hogy az ügyfélnek egy gyors prezentációkor is nagyon hasznos, amikor leteszem az asztalra, kihajtom és maga léptetheti a képeket. Látom a visszajelzésekből, hogy ez is egy apró, de hasznos felhasználóbarát funkció. Az érintőképernyő sok esetben igen hasznos, és meggyorsítja a munkafolyamatot, ez különösen örvendetes azok után, hogy én nem ehhez vagyok szokva, nekem még egy régi dsrl vázam van. Az EVF nagyon szépen adja vissza az élőképet, és gyorsan vált az érzékelő az LCD és e között. Előbbi egy 2,36m pixeles,, míg utóbbi 1,04m pixeles, mind a kettő 100%-os lefedettségű kijelző. Azért az LCD kijelzőnél kicsit kevésnek érzem, mert például a Z6-nál, ami hasonló hozzá 3,7m pixel ez a szám, ami jóval részletgazdagabb megjelenést eredményez. Hozzá kell tennem, hogy a tesztidőszak alatt nem tudtam megbarátkozni az LCD és az EVF közti váltogatással, annak ellenére, hogy ez módosítható. Az sem volt hasznos, hogy a kép elkészülte után az EVF-ben láttam a kész képet, és baromira idegesített, hogy akarnám csinálni a következő képet, de még mindig az előzőt látom. Biztos be lehet állítani valahol a menü mélyén, de nem találkoztam vele. Aki tudja írja meg pls.

Az info gomb szintén egy jó segítség, hogy gyorsan át tudjam tekinteni a beállításokat LCD-n, majd a Q/set gombbal változtassak amin kell az érintőképernyő segítségével. Ez annak ellenére, hogy milyen kis gombocska, nekem nagyon meggyorsította az állítgatás folyamatát.

A sorozatfelvételi képességét motorsport eseményen, a Hungaroringen teszteltem. A spec szerint: Max. kb. 5 kép/mp sebesség a kártya megteltéig (JPEG) / Sandisc 80Mb/s SDHC I-en tesztelve / . Ez igaz is lehet, mert szerintem e funkcióját tekintve nem feltétlen a sportfotósok lesznek a célcsoportjai ennek a gépnek. Összehasonlításképpen az én régi középkategóriás Dsrlem 8-9 kép/mp-et tud grip nélkül, így látható a különbség, de ezt tapasztaltam is munka közben, hogy nem gyors, viszont lassú, tehát úgy döntöttem, hogy inkább hangulat és pillanatképeket készítek vele. OKOK egy 24-105 milis, f4 obi volt rajta, de még kistele állásban sem brillírozott. Itt azért a tükrös, csapkodós modellek még forban vannak a milcekhez képest, és az elektronikus redőnyzár is elvesz az élvezetből. :J

A váz objektív nélkül szinte súlytalan, ami azért is örvendetes, mert így akár másodvázként a táskában cipelve egész nap nem húzza le a vállunkat, de a kapott 24-105 mm-es zoom objektív is még abba a kategóriába tartozik, ami nálam street és portréfotósnál pont jó, nem fájdul meg a csuklóm tőle egy egész napi fotózást követően.

KÉPGALÉRIA:

 

Credit: © Práger Péter / FotosHirek.hu

 

A terméket a Canon Magyarország biztosította számunkra tesztelésre. Köszönjük.

8.8 TESZT ALAPJÁN

Canon EOS RP teszt

Megveszem
4.5 / 5

Átlagolva 2 értékelésből.

Canon Eos RP teszt
Kinézet 10
Kezelhetőség 7
Menürendszer 8
Képminőség 10
Ár-érték aránya 9
Előnyök:
  • Ergonómiailag megfelelő kialakítás, könnyű súly, sok és egyszerűen kezelhető tárcsa, és ami még igen pozitív csalódás volt, hogy a specifikációban írt akku által garantált 260 körüli felvételkészítést jóval túlszárnyalta még gyakori ki/bekapcsolás, képnézés, állítgatás, és némi videózás mellett is. Street és portréfotósoknak nyugodt szívvel ajánlom.
  • Képminőség szuper.
Hátrányok:
  • Tulajdonképpen egyben van az egész váz a kezelőszervekkel együtt is, de ami számomra igen zavaró, hogy nincs egy gyorsgomb az összes kép törlésére, ez csak menüből formázással érhető el.
  • További hiányosságnak érzem (az R-el egyetemben), hogy ebben az árkategóriában már nyugodtan csinálhattak volna 2 kártyafoglalatot, amit nem alulra kellett volna helyezni, ahol az aksi is van, hanem oldalra, mert ha már van egy grip, vagy csuklószorító rajta, akkor már macerás az egész csere folyamata … és mikor telik be a kártya… amikor nem kellene.
  • Továbbá én nem tudtam megbarátkozni az LCD és az EVF közti váltogatással, illetve hiányolom a kis LCD kijelzőt fentről, ami az R-ben van és igen hasznos akkor, ha gyorsan meg akarom pillantani a beállításokat, anélkül, hogy a hátsó LCD-n szüttyögnék.
EXTRA ajánlat:Jelenleg nincs extra kedvezmény erre a termékre.
Neked mennyire tetszik ez a termék?
4.5 (2)

Hirdetés: