Tűzijáték fotózása

 

A tűzijáték fotózása nem is olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Másodpercek állnak rendelkezésre a kilövés pillanatától a robbanásig. Ezalatt kell a helyes exponálást megoldanod. Ugye nem is olyan könnyű?!
Semmi ok az aggodalomra, segítünk.

Ebben a cikkben leírjuk, hogy mikre érdemes és kell figyelni ahhoz, hogy jó, kreatív és szép fotók készüljenek.

tűzijáték fotózása
tűzijáték fotózása

Amikre mindenképp szükséged lesz: 

  • fényképezőgép (tükörreflexes gépek előnyben)
  • állvány
  • távkioldó
  • vaku nem kell, hagyd otthon!

Ami még kellhet:

  • jól megválasztott hely
  • gyorsaság
  • szépérzék

Minden a fényképezőtől indul el, anélkül neki se indulj. A digitális fényképezők idejében, amikor már mindenki zsebében lapul egy mini kompakt kamera képesek vagyunk minden elénk kerülő témát lencsevégre kapni. Ez jó dolog, de ne feledkezzünk meg a “kevesebb néha több” elvéről sem. Fontos tudnunk elkülöníteni a fontos témákat a kevésbé fontosakról, ami gyakorlással szépen orvosolható. Ám térjünk vissza eredeti témánkra a tűzijáték fotózására.

A fotós táskád mellé készítsd be az állványt, ez lesz a legközelebbi barátod ezen az estén. Amikor az előre jól megválasztott helyre érkeztél (augusztus 20-án érdemes ráhagyni jócskán időt) állítsd be fixen az állványodat (sziklahasadékot, meredek hegyoldalt kerüld), hiszen hosszú záridővel fogsz dolgozni. Vegyük sorba milyen beállításokra figyelj.

tűzijáték fotózása
tűzijáték fotózása

Záridő:

Fentebb már pedzegettem, hogy hosszú záridővel fotózz. Miért? Mert csak így érheted el azt, hogy a tűzíjáték egész folyamatát lefotózhasd egy képbe. Vagyis a kilövéstől a felrobbanásig. A fénycsóvával, vagy épp a milliónyi darabra hullást érzékeltetve. Ha a géped kezeli (DSLR gépeknél igen) a B-záridőt, vagy bulb módot, akkor használd mindenképp ezt. Ezt manuális módban tudod beállítani a zársebesség tekerő gombjával mindaddig, amíg ez a felirat meg nem jelenik a kijelzőn. Ennek az a lényege, hogy a távkioldód exponáló gombjának nyomva tartásáig nyitva van a zár – exponál a gép-, és akkor fejezi be a felvételt, ha elengeded. Itt figyelembe kell venned, hogy ez idő alatt meg se mozduljon a géped (ezért is kell a távkioldó). Ha nincs bulb funkció, akkor még mindig lehet próbálkozni a géped legnagyobb záridejével.

Szorosan ide kapcsolódik, hogy bár sötét van a tűzijáték fénye igen erős, ezért beleeshetünk abba a hibába, hogy túl sokáig hagyjuk a gombon a kezünket és a végén egy fehér kiégett paca lesz, ami legkevésbé sem hasonlít tűzijátékra. Továbbá fennáll az a veszély is, hogy belemásznak emberkék a kép készítése közben (ezért is fontos megválasztani a legjobb helyet, ahol a legkevesebb zavaró elem van).

Rekesz:

A fent említetthez kiegészítésként még leírnám, hogy a rekesz értékét általánosságban f8-f16 közé szokták beállítani. Ezzel érhető el a legjobb eredmény. Felejtsd el bátran a tágabb rekeszt, sőt meg merem kockáztatni, hogy a fix (2.8 fényerős és társai) gyújtótávolságú objektívet is otthon hagyhatod és inkább az alap zoom objektívet vidd. Miért? Nagyobb látóteret tudsz belátni vele, és tudsz a zoomal variálni.

tűzijáték fotózása
tűzijáték fotózása- komponálás

Komponálás:

Komponálj, ne csak fotózz. Bele lehet vonni az előteret is a képbe, vagy épp kihagyod és csak a robbanást fotózod. Lehet függőlegesen és vízszintesen is készíteni a képeket. Ez mind attól függ, hogy mit találtál ki. Azt mondják inkább jobb a függőleges kép, így szűkebb kivágású lesz a kép.
Saját döntésed, hogy nagylátószögű zoomobjektívet, vagy teleobjektívet használsz. Mind a kettőnek megvan a maga előnye, bár a nagylátószögű annyival előnyösebb, hogy így többet tudsz láttatni a képen. Utólag még kivágható a felesleges rész (bár tény, hogy nem ugyan az, mintha eredetileg úgy készítetted volna). Lásd, hogy nagyjából hol fog robbanni a “bomba”, hogy ne kelljen tekeregned a géppel. Állítsd be egy pontra, ahol a legnagyobb esélyed van rá, hogy ott lesz is valami.

Fókuszálás:

Felejtsd el az automatikus fókuszt. Amíg a gép keresi az éles pontokat (és még sötét is van), addigra már le is ment az egész tűzijáték, szóval használd a manuális fókuszt. Beállítod a fent említett helyzetbe a fókuszt és nyomod a gombot.

ISO:

Tekintve, hogy a zár sokáig nyitva van, ezért a zajosodás esélye is megnő. Használj minél alacsonyabb ISO-t.

 

Örömmel fogadjuk a fotókat Facebook oldalunkra. 

írta: Petyusz

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük