3 tipp, hogy ne unatkozz a szobádban!

Nehéz idők vannak most, ezekben a napokban személy szerint unalmasan és tétlenül élem meg azokat a napokat, amelyeket ebben a bezártságban töltök. Tudom, hogy ezzel sok fotós társam is így van. Az embernek több kedve van alkotni, ha tudja, hogy nincs bezárva, és valahogy az ötletek is jobban szárnyalnak egy zsúfolt városi kiruccanás alkalmával, vagy éppen egy pihentető erdei séta közepette. Viszont jó fotók elkészítéséhez nincs szűkség még ahhoz sem, hogy kilépj a szobádból, ebben segítek most neked!

Klónozd magad!

Egyszerű és mégis nagyszerű ötlet, ha kreatívan használja az ember. Gondolj csak bele, mi nem érdekesebb annál, ha egy képen beszéled ki magadat – magaddal, miközben éppen te fülelsz a háttérben.

Ragadd meg a kamerád és helyezd olyan pozícióba, hogy semmiképp se mozduljon el onnan, tedd állványra. Állítsd be az időzítőt és helyezkedj el olyan pozíciókba a szoba több pontján, amilyeneknek még nem szab határt a képzeleted. Készíts több képet, viszont ne feledkezz meg egy üres képről sem, ez lesz az alap, a háttérkép. A továbbiakban szűkség lesz egy alap szintű Photoshop tudásra. Az elkészült képeket egymásra kell illesztened a programban, mindegyik kép egy külön rétegen legyen. Amennyiben nem akarsz vacakolni körbevágással, akkor érdemes úgy elhelyezkedned a képeken, hogy ne állj saját magad útjába, vagyis ne takard ki a másik éned. Pár réteg maszk egymásra pakolása után már gyönyörködhetsz is a munkádban.

Retro cuccok

A padláson, a kerti sufniban sok régi, érdekes dolgot lehet találni. Fel sem merül bennünk, hogy mennyi jó témát találhatunk az ilyen helyeken. Nagypapa zsebórája, nagymama régi edényei. Pár ilyen holmit, ha egymás mellé rakunk, és jól megkomponálva lefotózzuk őket, valódi retro világba kalauzoljuk el, képünk szemlélőjét. Valósággal a jackpotot is megüthetjük, ha sikerül nagymamát is a kamera elé állítani.

Háttérnek lehet használni régi kendőket, természetesen ahogy a tárgyak megkívánják. Csodásan kidolgozott távcsövek és pénzérmék fotózásakor inkább érdemes valamilyen régi papírt, legjobb esetben térképet használni. Én egy közel negyven esztendős hintalovat választottam erre a feladatra. Kicsit kopott, kicsit leharcolt, de végül sok mindent látott már. Az elején még nem tudtam, hogy ezt mégis milyen környezetben kellene lefotózni, de végül egy mintás kendő mellett tettem le a voksom. Így összességében egy egészen jó képet kaptam.


Játssz a plüssökkel, légy ismét gyerek!

Szerintem nincs, vagy nagyon ritka az a háztartás, ahol ne lennének megtalálhatóak ezek az aranyos kis állatkák. Lehet az a gyerekedé, vagy akár a szomszéd nénié, de tuti találsz egyet – kettőt otthon. Ezeket használatba veheted pár percre és senki sem fog máglyára küldeni érte. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben a cuki kis tárgyakban. Itt megint csak a képzelőerődre lesz szűkség. Azonban akik még most kezdenek bele ebbe a szakmába nem biztos, hogy egyből lesz saját ötletük, ezért itt van néhány tipp: nincs aranyosabb és némi szomorúsággal eltöltő látványnál, mint egy maci, ami a messzeségbe révedt tekintettel kémlel ki az ablakon. Esetleg egy kis érzelmi történetet is elmesélhetünk azzal, hogy lencsevégre kapjuk egymást ölelő játékbábuinkat.

Arra gondoltam, hogy egy kutya család boldog perceit örökítem meg, fókuszban a csetlő – botló kiskutyával. Először csak kettőjük kapcsolatát szerettem volna kiemelni, de úgy túlságosan üresnek éreztem a képet. Ezt a hiányt egy teniszlabdával pótoltam és igy már picit élethűbb lett a végeredmény, ha lehet ilyen szót használni a játékbábuknál. A fotó elkészítéséhez egy 50mm 1.8-as lencsét használtam croppolt vázon. Érdemes a melegebb színek használata, és a talajhoz közeli fotózás (természetesen, ha egy asztalra helyezzük a témánkat, akkor az asztallap közelségét használhatjuk ki). Amit viszont nem ajánlok az a hidegebb színek, sötétebb képtónusok használata ellenfénnyel, mert az a cuki ellentétét fogja kiváltani. Viszont, ha azokból az ártatlan teremtményekből horrorba illő karaktereket akarunk varázsolni akkor ezzel sem árt kísérletezni.

Állj fel a kanapéról, ragadd meg a kamrád és alkoss maradandót!

fixthephoto.com

Hirdetés: