Freelensing technika

Freelensing technika
4 (80%) 1 szavazat

A legfontosabb, amit kiemelnék, hogy a technika alkalmazása saját felelősségre történik. Sem én, sem az eredeti cikkíró nem vállal felelősséget a technika során keletkezett anyagi/technikai problémákért.

Megvolt a kötelező, nézzük végre, hogy miről is van szó. Tilt & shift objektívek képeivel szinte biztos találkoztatok már. Ha mégsem, akkor nézzétek meg ezt a 30 képes sorozatot. Tetszik a ts hatás? PhotoShop segítségével is reprodukálható, illetve van már adapteres megoldás is, például a MikroNégyHarmad-os objektívekhez…

Értelemszerűen az ELMOSOTT rész el lesz mosva, az ÉLES pedig éles lesz 🙂

A Freelensing az alábbi dolgokra jó:

 

  • oldschool képek készítése (a fény bevillanhat az objektív és a váz között, újabb speciális effektet adva a képhez)
  • tündérmesébe illő becsillanás, ha fent említett esetben pont a szenzorra csillan be a fény
  • extra bokeh (grátisz háttérelmosás)
  • tilt & shift effekt

 

A Freelensing Canon gépek esetében azonnal alkalmazható, Nikon gépek esetében Manual mód kell, míg a Sony gépek esetében a menüben be kell kapcsolni az objektív nélküli működést (Release w/o lens: enabled).

Canon gépen teszteltem, nem meglepő módon működik. A letekert objektív miatt nincsenek rekeszinformációk (00), és természetesen automatikus élességállításra se számítson senki…

Példákat nézegethetsz ezen az oldalon.

 

 objektivek.com

1 hozzászólás itt: “Freelensing technika

  1. Ötletes megoldásnak tűnik. Mondjuk szerintem elég könnyű így összekoszolni a szenzort, illetve elejteni az objektívet. Ettől nem csak a képek lesznek izgalmasak, hanem maga a készítés folyamata is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..