Aluláteresztő szűrő

Fotós kisokos:

Az optikai aluláteresztő szűrőt (olpf) a modern digitális fényképezőgépekben helyezik el, legyen szó tükrős vagy a nélküli modellekről. Ez tulajdonképpen több lapból álló, a fényt különféle ponton megtörő apró lemezek, amik közvetlenül a képérzékelő előtt találhatóak.  A moaré egy olyan “jelenség”, ami erős kontrasztú, általában függőleges vonalak esetében tapasztalható. Gyakran fordulnak elő textileken, vagy épületeken. A természetben igen ritkán van jelen olyan függőleges vonal, ami előidézné a moarét.

Az OLPF általában két, a fény polarizációjától és terjedési irányától függően változó törésmutatójú lemezt, illetve egy ún. hullámhossz-lemezt tartalmaz. A változó törésmutatójú lemezeken át az érzékelő felé haladó fény megtörik. Ezen felül különféle lencsebevonat, mint IR bevonat, AR bevonat és IR abszorpciós üveg is törik a fényt, ezáltal javítják a színvisszaadást.

Az OLPF szűrők esetében – tekintettel arra, hogy az érzékelő előtt több lapon keresztül törik meg a fény- a kép élessége is romlik. A digitális fényképezőgépek egyre nagyobb felbontású érzékelőkkel rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy a nagyobb pixelek miatt, az azok közti távolság is kisebb, és ezek mind csökkentik a moaré kialakulásának kockázatát, vagyis a technika fejlődésével ezek a szűrők is elhagyhatók lesznek.

NIKON

Hirdetés: