Wacom Intuos S (BT) teszt

wacom intuos s bt teszt

Ez most egy kicsit más teszt lesz. Miért, egyrészt mert nem fotós termék, mégis szorosan kapcsolódik a fotózáshoz, másrészt pedig egyfajta élménybeszámoló.

Előzménye, hogy én már hosszú évek óta (talán hibásan) egérrel retusáltam. Eddig azt hittem minden szuper, gyorsan lehet vele haladni. Áttértem a vezetékes változatra, hogy még véletlenül se legyen az, hogy a 2,5 Ghz kihagy, és idegeskedjek azon, hogy miért nem képes megcsinálni azt, amit szeretnék. Teltek a hetek, hónapok és egyre több helyen láttam, hallottam, javasolták, hogy miért nem térek már át táblára. Gondoltam magamban ááá az macerás.

Valóban az elején tényleg az, aki eddig egérhez volt szokva – ahogy én is- , de azt kell mondjam 2-3 hét gyakorlás után (mert kell, amíg rá nem érzel a megfelelő használatára) felgyorsítja a munkát. Ha történetesen van még egy kontrollered is, na akkor tényleg pikk-pakk megvan egy kép retusálása. Ez mondjuk esküvőfotósoknál nem hátrány. :J

Nálam a Wacom Intuos S van, abból is a Bluetooth verzió, de USB-n keresztül is használható természetesen. Méretei: 200 x 160 x 8.8 mm / aktív terület: 152.0 x 95.0 mm / 4k nyomásérzékeléssel (mintha papírra írnánk), közel 3.5 óra üzemidő BT esetén (nagyjából korrekt az infó, bírja).

A fentiekből kiderül, hogy egy kicsi, könnyű, anyagában is megfelelő műanyagból összerakott tábláról van szó, ahogy az a Wacom-hoz illik. A mérete pont megfelelő, akár laptop mellé is, ami azért is jó, mert ha gyorsan kell retusálnunk helyszínen (teszem azt sportrendezvényen), nem kell bajlódni az egérrel, és a Bluetooth is igen hasznos, bár bevallom néha vannak pillanatok, amikor kihagy, de ez még a nem zavaró kategória.

A toll szintén megfelelő méretű, nem túl nagy, a két programozható gomb nagyjából ujjra esik, bár szokni kell még annak helyét. A 4K nyomásérzékenysége is azt az érzetet kelti, mintha papíron írnék, viszont ebben a kategóriában ne várjuk el, hogy érzékeli a toll dőlését, és radírozni sem tudunk.

Update: Ami még most is furcsa nekem több hetes használat után, hogy a két gombot valahogy tulságosan felülre rakták, annak ellenére, hogy viszonylag a toll hegyéhez közel helyezték el, abszolút nem kényelmes például, ha bal egérgombként szeretném használni az alsót.


wacom intuos s bt teszt

Én a rendelkezésre álló terület kis részét használom csak retusáláskor (főként a középső területet), éppen ezért teljesen feleslegesnek tartom fotósok számára, akik ebben a kategóriában gondolkoznak az M-es méretet, mert szinte biztos, hogy ott se használnád ki a teljes felületet. A Wacom Intuos S tökéletesen megfelelő retusálási munkákra.

További hasznos része a táblának, hogy felül 4 db programozható gomb van, tehát rárakhatunk, akár 4 képszerkesztő programot, és az egyes programgombokon belül még inkább személyre szabhatjuk a gombkiosztást. Ezt a Wacom Tablet Properties programjában tehetjük meg.

Ezek a gombok egyébként homorú kialakításuknak köszönhetően a toll elhelyezésére is alkalmasak, de ezen felül még fentre is elhelyeztek egy kis textil szerű „tollfixálót”. :J

A töltési ideje – mivel Bluetoothos – igen rövid, talán 20-30 perc körüli, ami ezen cikkem megírása közben fel is töltődött.

Összegezve saját gondolataimat azt kell írjam, hogy a Wacom Intuos S a gyártó azon belépő szintű táblája, amit minden fotós (és a grafikusok egy része) bátran használhat, abszolút megéri az árát. A BT verzióval laptoppal és PC-vel is használhatod (bocsi az almásokat kihagytam). Hátránya talán annyi, hogy időt kell rászánni, hogy jól tudja segíteni a munkádat.

 

Hirdetés: