Nikon D780 teszt

Nikon D780 teszt

 

Flipbook megnyitása / E-book letöltése

„Öröm és bódottá”. Ki ne ismerné a Honeybeast dalát. Körülbelül ilyen érzés kerített hatalmába, amikor kezembe vehettem a NIKON legújabb trónkövetelőjét, a D780-at. A megjelenése igencsak aktuális volt már, hiszen a két váz (D750 vs. D780) piacra kerülése között eltelt közel 5 ½ év, ami egy ilyen éles piaci versenyben igencsak hosszúnak mondható.

Szóval az öröm megvan, hiszen elsők között próbálhattam ki a NIKON D780-at, ami a mostani teszt alanya lesz. Az eddigi Facebookos visszajelzések alapján – meg úgy általában – az érdekli leginkább a vérbeli NIKON fanokat, hogy vajon miben tud többet az elődnél, tényleg érdemes-e váltani, és valóban megéri e azt a pár százezer forint különbséget. Erre csak azt tudom írni, hogy ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de a személyes, szubjektív véleményemet és tapasztalataimat azért megosztom a FotosHirek online hasábján.

A teszt igen rövid volt, mindössze 1 hetet kaptam, de ami információra szükségem volt, azt megkaptam ahhoz, hogy meg tudjam írni ezt az eszmefuttatást. Természetesen, ha több időt kaptam volna, a mese is tovább tartott volna … :J

Nikon D750 vs. D780
NIKON D750 vs. D780

A D780-at két objektívvel próbáltam ki, az egyik egy Sigma 24-105 mm F4, a másik egy igazi csoda, amit nagyon megszerettem, mert valami mesés, ahogy görbíti a teret, és igen portrénál is kipróbáltuk, vicces lett, de inkább nem publikáljuk. Az egy NIKON halszem objektív 8-15 mm F3.5-4.5 ED. Ára is igen szép közel 500e Ft az induló licitje neki.

Egy korábbi cikkünkben már összehasonlítottuk a D750-et és a D780-at pusztán a technikai adatok alapján, amit meg tudsz tekinteni ezen a linken.

Felbontás terén nincs nagy előrelépés, így értelemszerűen a képméretben sem, viszont mivel újabb fejlesztésű proci dolgozik a D780-ban, javult pár specifikációs adat is. Ilyen például a jobb ISO érzékenységi tartomány (ISO 100-51.200), illetve a sorozatfelvétel is 12 fps-re bővült, ami elég jól hangzik, így a sportfotósok is nyugodt szívvel használhatják majd – nem mintha az előd nem szolgálta volna ki ezt a területet (portrémarkolattal még 1-2 fps-t rácsaphatunk). No és ne feledkezzünk meg a 4k-ról sem, bár azért azt említsük meg, hogy ez egy dsrl, nem feltétlen a videós piac a fő célcsoport.

A tesztnél most több lesz az összehasonlítás az előddel, mert tudom, hogy ez érdekel mindenkit, én pedig jó cserkész módjára (bár sose voltam az) eleget teszek a nyomásnak. :J … és nem, nincs semmi elfogultság a NIKON irányába, a következőkben tényeket közlök, csipetnyi saját véleménnyel.

Kinézete:

A markolat esetében az új váz sokkal jobb kialakítású, kényelmesebb, jobban kézre áll, jobban meg lehet markolni… :J Ez annak köszönhető, hogy szélesebb lett ez a rész, meg úgy általában kicsit nagyobb a váz is az elődhöz képest. Elhagyták a kiugró vakut, egy egyszerű „forrasztással” meg is oldották ezt a kérdést – volt és már nincs, de szerintem nincs is szükség rá. Bár a kezelhetőségben semmi szerepe nincs, mégis összhatást tekintve szerintem igenis szebb lett, nem kell oda „pattanóvaku”.

nikon d780 teszt
NIKON D780 / Nikkor 8-15 mm fisheye

Kezelhetőség:

A gombkiosztásokat szokni kell, pláne ha váltasz D750-ről. Olyan mintha az egészet tükrözték volna. Ami eddig a balon volt, az átvándorolt a jobb oldalra, ami alul az felülre került (nem minden gomb természetesen) / lásd termékfotók. Az ISO felkerült jobbra, a LV alulról felvándorolt – hozzáteszem ez így sokkal kényelmesebb. Az infó gomb átkerült a jobb oldalra. A fénymérésre használt gombot viszont szerintem nem találták el, ugyanis a D750-nél pont jó volt, hogy felül el lehetett érni, ennél viszont kirakták a bal szélre. Abszolút nem komfortos, és ha mondjuk nem LV-t használsz, hanem keresőt még zavaró is ott matatni az orrod környékén (persze kinek mekkora, ugye).

Az „i” gomb (nem az info) szintén jobbra került. Itt jegyezném meg, hogy szerintem teljesen feleslegessé vált a D780-nál az infó gomb, mivel az „i” gomb kétszeri megnyomásával ugyan úgy elérjük a beállítások opciót, ahol ellenőrizhetjük az aktuális értékeket. Egyszeri megnyomásra a gyorsmenüt érjük el, ahol az érintőképernyőnek köszönhetően pikk-pakk elérhetjük a kívánt beállítási pontokat. Amúgy a menüje teljesen ugyan az, mint az elődé, szóval abban nincs változás.

Itt jegyezném meg, hogy a D750-nél az „i” gomb azért is jó volt, mert pillanatok alatt elértük a képterület / D Lightning és egyéb olyan fontos infókat, ami a fotózás alatt szükséges, ennél a modellnél kicsit nehézkesebb.

Az első két funkciógomb elérése szintén kicsit bonyolultabb, ami a szélesebb markolat miatt vált kevésbé „userfriendly”-vé számomra. Ezzel szorosan összefügg, hogy a szélesség növelés miatt a LV gombot is nehezebb elérni, de még mindig jobb, mintha lent lenne.

A WB / Quality / nagyítás – kicsinyítés, és a korábban írt fénymérés is a bal oldalon van. Csak apró megjegyzés, hogy a nagyító/picinyítő gomb pont fordítva van, minthogy logikus lenne, de az is lehet én öregszem.

Az exponáló gomb maradt a helyén. :J


Ennyit a gombokról…

nikon d780 teszt
NIKON D780 / Nikkor 8-15 mm fisheye

Komponálás LiveView közreműködésével

A technikai fejlődés jól megmutatkozik a hátsó lcd-k esetében is. Én egy elég régi (2008-as kiadás), ámbár elnyűhetetlen vázat gyepálok már jó pár éve, ahol a hátsó kijelző ugyan már jelen van, de messze nem olyan, mint például a D780 – szintén NIKON vázról van szó. Azóta szerencsére sokat javult a helyzet. 10-12 éve még nem is gondoltuk, hogy majd lesz érintőképernyő dsrl vázakban (meg úgy általában), hogy gondolhattuk volna azt, hogy komponálni fogunk csak a hátsó „ledpanelt” bámulva, és lassan, de elég biztosan utat tör a kereső felett? Ok, lehet kicsit sarkított, de van benne ráció, nem?

Ez a LV már tényleg azt adja vissza amit látunk, vagy épp látni akarunk. :J Komponálsz, módosítasz az expó értéken (a tapiképernyőn), és rögtön látod milyen lehet majd a kép, mindezt egy brutálisan gyors AF rendszerrel támogatva, ami a D780 esetében élőképes nézetben 273 fókuszpont, amit csoportosan is beállíthatunk gyorsan mozgó témánál például (ezek a pontok a képterület 90%-át fedik le), és egészen -5 FÉ-ig képes követni a témát, de ha bekapcsoljuk a kevés fényű AF módot, akkor lehúzhatjuk -7 Fé-ig is. Azért ez így elég durva, viszont, ha a keresőt szereted jobban, ott 51 garantált fókuszpont követi a témát.

A szemkövető AF is szupergyors és pontos, de azért megküzdöttem vele, mire ráéreztem a működésére. Viszont, ha egyszer célba vette a szemet, el nem ereszti. Nagyon el lett találva, respect a gyárnak, ez sokkal jobb a D750-hez viszonyítva. Ez egy jó pont és Te is szeretni fogod.

A sorozatfelvételt 12 fps-re tornászták fel, így nem maradsz le egy mozdulatról sem egy ritmikus gimnasztika világbajnokságon.

Visszatérve az lcd-re itt szintén megmaradt a kihajthatóság, teljesen ugyan az, mint az elődnél, semmit nem változtattak rajta, és továbbra is hiányolom a Nikonoknál az oldalra hajthatóságot. Ez egy apróság, mégis sok helyzetben jól jönne. Például, ha békaperspektívában, portré állásban szeretnéd megörökíteni az aszfaltcirkálókat (bogarakat).

Az ISO értéken is javítottak, így rossz fényviszonyok esetén is gond nélkül felhúzhatjuk 8-15.000 értékig, e felett már azért kezd erősen zajosodni (helyzetfüggő). Mondjuk köztudott, hogy a D750 is elég jól bírja a zajosodást, ezért is szeretik sokan, többek között rendezvényfotósok.

***

Ha döntenem kellene a D750 és a D780 között váltás szempontjából… hát ez nehéz kérdés. Egy kicsit úgy érzem, hogy igen megéri váltani, de közben ott van az ár kérdése is, ami a teszt megírásakor kb. +350.000 Ft, ami kicsit visszafog. Node, azt se felejtsük el, hogy a pénzünkért kapunk is egy izmosabb vázat, újabb procival, jobb ISO értékekkel, és ugye a hihetetlen pontos AF rendszerről nem is beszélve, illetve a hosszú élettartamú aksiról, ami 4k videó készítésénél jól jön.

Már-már közhely, de tényleg attól függ, hogy mit fotózol, és ki tudja e szolgálni a régebbi váz az igényeidet, vagy sem.

Képgaléria

© Práger Péter / FotosHirek.hu


Nézd meg a teljes tesztet flipbookon:

 

9.6 TESZT ALAPJÁN

NIKON D780 teszt

Megveszem
5 / 5

Átlagolva 3 értékelésből.

Nikon D780 teszt
Kinézet 10
Kezelhetőség 9
Menürendszer 10
Képminőség 10
Ár-érték aránya 9
Előnyök:
  • gyors AF, főleg a szemkövető fókusz lett szupergyors
  • 12 fps sorozatfelvétel
  • emeltek az ISO érzékenységen
  • hosszabb aksi élettartam
Hátrányok:
  • zavaros gombkiosztás hátul
  • nem kihajtható lcd
  • dupla "i" gomb
EXTRA ajánlat:Jelenleg nincs extra kedvezmény erre a termékre.
Neked mennyire tetszik ez a termék?
5 (3)

 

Hirdetés: