Ikea hack – Dröna doboz

Ikea Dröna diy árnyékoló

 

Ahogy korábbi DIY sorozatomban megszokhattad most is az IKEA termékét használtam fel kicsit másképp, mint azt eredetileg megtervezték a svéd gyár kreatív osztályán.
Ami igazán tetszett ebben a végtelenül egyszerű – és olcsó – termékben, hogy nem 1, hanem egyből 2 területen is fel tudtam használni a fotózásaim során. Erre mondják, hogy 2 in 1, szóval abszolút megéri. Node, mik ezek a területek, mire tudok én használni egy fekete tároló dobozt?

A kérdés jogos.

Az egész onnan indult ki, hogy szükségem volt egy olyan kiegészítőre a laptopomhoz (monitor árnyékoló), amivel a nemkívánatos beszűrődő fénypászmákat ki tudom szűrni. Ehhez tökéletes megoldás az előbb írt árnyékoló, ám viszonylag kicsi a kínálat e téren (meghát érdekelt is, hogy milyen alternatív megoldás lehet még erre). A monitorgyártók pl. EIZO sajátot gyárt a modelljeihez, tehát az kiesett. Van pár kínai, de vagy a méret nem jó, vagy az ára. Tovább gondolkoztam … és azon filóztam, hogy az IKEA vajon segítségemre lehet-e, mert ők mindig olyan jó dolgokat gyártanak. Kis keresgélés után bukkantam rá a fekete DRÖNA tároló dobozra. Fontos, hogy fekete legyen, merthát ez a lényege az árnyékolásnak, mivel a fekete elnyeli a fénysugarakat, esetemben pedig kint tartja (sicc). :J

Node, itt a méret se volt mindegy,  a szélessége éppen jó (előnyben a kisebb méretű laptopok), a magassága is korrekt, és ami nagyon jó, hogy összecsukható, így szállítható is. Ha kreatív vagy és szeretnél magadnak hangulatfényt csinálni a dobozban, akkor például szigorúan a laptop mögé tehetsz 1-2 darab elemes mécsest, ami még nem zavaró fényt bocsájt ki magából. Ennyi, kész is van a mobil monitor árnyékolónk, amit bárhova magaddal tudsz vinni:

***

Ok az egyik felhasználási terület megvan, de mi a másik?

Na erre egy unalmas karantén este, a háttérben szóló chill zene hallgatása közben jöttem rá. Azon filozofáltam, hogy miként tudnám a legjobban (és legolcsóbban) megcsinálni azt, hogy fekete háttérrel a tárgyak élét megvilágítva, egyfajta minimal tárgyfotót készíthessek. Ahol nem az a lényeg, hogy totálba lássam az egészet (bár ilyet is csináltam, stillszerűen IKEA termékről), hanem csak az íveket megvilágítva a néző egyből tudja, hogy az micsoda- vagy legalább kicsit elgondolkozzon rajta. Ezek a fotók kevésbé eladhatóak, de a kreatív belső lelkivilágomat megnyugtatja.

Ikea Dröna DIY tárgyfotó doboz és kiegészítők

 

Itt is ezt a dobozt vettem segítségül. Első körben beleraktam egy füllhallgatót, ami szintén fekete. Hmm fekete-fekete előtt érdekes lesz, és mivel világítsam meg, és hogyan?
Kis ötletelés és próbálgatás után a közelemben lévő LED zseblámpát próbálgattam, de nem adta azt az eredményt, amit elgondoltam.
Szűkítsuk a fény útját, de mivel?
Otthoni eszközökből válogattam, így esett a választás egy papír hengerre, amire az alufóliát tekerik fel… olcsó és praktikus. Ezt ráragasztottam a zseblámpára, és kész is a szűkítő, ezzel tudom irányítani a fényt oda, ahova én akarom, nem szóródik szanaszét. Nem szép, de ötletes. :J
Pár perc próbálgatás és beállítás után sikerült jó képet csinálnom, amit ide is be merek rakni. A következő képek ezzel a módszerrel készültek. Semmi retusálás nincs rajtuk, csak vágtam a képen. Kiegészítésként annyi még, hogy ha több fényt engedsz rá, akkor jobban látszódik a textil anyaga, ezt kiküszöbölendő rakj fekete kartonpapírt alá ívben meghajlítva, ahogy kell. A képeken jól látszik, hogy nem látszik a textil anyaga.

Ikea Dröna dobozzal készült tesztfotó –  F/8, 1/4 sec, ISO 200, -0.3 FÉ, .jpg / csak vágás

 

Ikea Dröna dobozzal készült tesztfotó –  F/8, 1/4 sec, ISO 200, -0.3 FÉ, .jpg / csak vágás

 

Árat tekintve:

  • DRÖNA doboz 2.000 Ft
  • LED zseblámpa kb. 3.000 Ft
  • elemes mécses kb. 1.000 Ft
  • papír henger (szűkítőnek) 20 Ft :J
  • fekete kartonpapír A/4, 2-3 db, vagy egy A/3 megfelelő méretre vágva

A cikket írta: Petyusz

Hirdetés: