Adobe Photoshop

Profi Photoshop élesítés

A Photoshop programot nem kell bemutatni. Nagyon sok dologra remekül használható a fotók manipulálásához, ám ebben a cikkben kifejezetten az élesítésre fektetjük a hangsúlyt.

Biztosan vannak olyan fotóid, amiket jól megcsináltál, minden tökéletes rajta, csak az élességgel van egy kis gond. Nos, most ebben segítünk neked. A megoldás most már a Te kezedben/ egeredben is ott lesz.

Természetesen a fotósok – és reméljük Te is – a képek feldolgozását RAW formátumban csinálod, így ezt a részét (a Photoshop Camera Raw funkcióját) most nem részletezném, de amennyiben eddig nem ebben dolgoztál, akkor már ma térj át erre a feldolgozási folyamatra, mert a fotóid sokkal jobban módosíthatóak lesznek veszteség nélkül. A sima JPG formátumok sokat levesznek a kép minőségéből, mivel az egy tömörített forma, míg a RAW a tényleges képet mutatja. Ami a gépből kijött, semmi software -es manipuláció. Így a Camera Raw segítségével kedvedre alakíthatod az adott képet.

Node nézzük az élesítést.

Photoshop élesítés Scott Kelby által:

Kétféle lehetőséged van erre, ami a legjobb eredményt biztosítja.

Mindkét esetben a fő hangsúly az Unsharp Mask filteren van. Igen jól olvasod, bár a neve pont az ellenkezőjét mutatja, de ne aggódj, jó lesz.

 • Ha megvagy a kép szerkesztésével menj a Filter – Sharpen – Unsharp Mask részre. A témától függően a következő beállításokat használd.
  Embereknél: Amount (mérték) 150% | Radius (sugár) 1 | Thresshold (határérték) 10
  Városképnél: Amount (mérték) 65% | Radius (sugár) 3 | Thresshold (határérték) 2
  Egyéb témánál: Amount (mérték) 85% | Radius (sugár) 1 | Thresshold (határérték) 4
 • A fenti Unsharp Mask értékek beállítása után  -> Edit -> Fade Unsharp Mask-> Luminosity-t állítsd be -> OK. Majd ezután Image -> Mode -> RGB Color
 • A harmadik verzió (amit nem Scott Kelby javasol) nálunk jól bevált és inkább ezt használjuk. Persze van, amikor a másik kettőt alkalmazzuk. Ez kísértetiesen hasonlít az előzőhöz, de némileg egyszerűbb és a végeredmény tekintetében ugyanaz.
  Ha mindennel megvagy Image – > Mode -> Lab Color. Majd ezután a Channel palettán jelöld ki a Lightness sort. Beállítod az Unsharp Maskban az értékeket – OK. Majd a végén Image -> Mode -> RGB Color.

FotósHírek.hu / Petyusz

Ha esetleg van más élesítési verziód, ami neked bevált, kérjük írd meg nekünk lentebb a hozzászólásnál.

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük