Canon EOS R6/R5 teszt

Flipbook megtekintése / E-book letöltése

Nemrég a Canon Magyarország jóvoltából lehetőségem nyílt letesztelni a legújabb full frame MILC vázukat, ami a Canon Eos R6 / R5 nevet viseli. Nem elírás, ugyanis a japán gyártónál (és a legtöbbnél) az elnevezések milc vonalon is kísérik a DSRL-eknél már megszokottakat, miszerint minél kisebb a szám a vázon, annál profibb kategóriába lehet sorolni azt. Gondoljunk csak az 5D / 1DX kombinációra, vagy a 7XXD közép kategóriás vázakra a tükrös piacon.

Mondjuk, ha ezt az ívet követjük már nem teljesen egyértelmű az elődök (Eos RP / Eos R) elnevezése, szóval ott a logika megbukott, ugyanis az R jelzi a nagyobb teljesítményt, persze azt is figyelembe kell venni a találgatásnál, hogy a Canonnak ez volt az első tükör nélküli gépe (EOS R), ami ugye R bajonettes, szóval lehet ez volt az elnevezés hátterében. Ok, engedjük el, és nézzük meg miben másak az új vázak a régiekhez képest.

Canon Eos R5 vs. Canon Eos R6

A két milc „család” (RP/R és R6/R5) bejelentése között nagyjából másfél év telt el (a Canon Eos R volt az első modell 2018. szeptemberi bejelentéssel). Ez az időszak bár rövidnek mondható, és volt közte egy igen durva leállás is idén (2020-ban), de úgy látom elegendő volt arra, hogy az R / RP modelleknél kimaradt és hiányos, illetve hibás feature-ket továbbfejlesszék. Ebben a tesztben két részre fogom osztani az elemzést. Elsőként csupán a számok alapján fogom röviden elemezni az egyes típusok közötti eltéréseket, majd külön az EOS R6-ot és R5-öt elemzem ki, mivel a teszt is e két géppel történt. Az objektívek, amiket használtam egy RF 24-105mm F4 IS USM, illetve egy RF 15-35mm F2.8L IS USM volt. Furcsa, de szinte napra pontosan egy év telt el a két teszt (Eos R/RP és az R6/R5) megírása és az oldalon való megjelenése között.

***

Én továbbra is DSRL párti maradok még egy darabig, talán kevésbé vagyok fogékony erre a milc mizériára, de az tény, hogy a technika baromira gyorsan fejlődik mind a két piacon, és ez jót tesz, mert van verseny, vannak fejlesztések, és a gyártók igyekeznek a lehető legjobban kiszolgálni, megkönnyíteni a fotósok munkáját a sok vázba épített szolgáltatással (gondoljunk csak a WiFi és a Bluetooth lehetőségre, ez pár éve még földöntúli vágy volt, már elérhető, és évről-évre jobb lesz). Ezért van az is, hogy csak kapkodjuk a fejünket az újabbnál újabb termékek bejelentésekor, nehéz követni, és halkan jegyzem meg kicsit szubjektíven, hogy talán nincs is feltétlen szükség ilyen mennyiségű új eszközre, de mivel igény van rá, vagy legalábbis szugerálják belénk, így marad ez a tendencia (fogyasztói társadalom).

Modell

Canon EOS R5

Canon EOS R

Canon EOS R6

Canon EOS RP

Bejelentés

2020.07.09.

2018.09.05.

2020.07.09.

2019.02.14.

szenzor felbontás

45 MEGAPIXEL

30 MEGAPIXEL

20 MEGAPIXEL

26 MEGAPIXEL

Max. képméret

8192 x 5464 px

6720 x 4480 px

5472 x 3648 px

6240 x 4160 px

Szenzor típusa

fullframe CMOS

Fullframe CMOS

Fullframe CMOS

Fullframe CMOS

Szenzor mérete

36 x 24 mm

36 x 24 mm

36 x 24 mm

35.9 x 24 mm

Max. ISO érzékenység

51200

40000

102400

40000

Min. ISO érzékenység

100

100

100

100

Max. zársebesség

1/8000 sec

1/8000 sec

1/8000 sec

1/4000 sec

Sorozatfelvétel

12.0 fps

8.0 fps

12.0 fps

5.0 fps

Képstabilizátor

8 lépéses vázba épített képstabilizátor

Nincs

8 lépéses vázba épített képstabilizátor


Nincs

Beépített vaku

Nincs

Nincs

Nincs

Nincs

EVF felbontás

5.76 mp

3.69 mp

3.69 mp

2.36 mp

LCD

3.2”

3.2”

3”

3”

LCD felbontás

2.1 mp

2.1 mp

1.62 mp

1.04 mp

Készíthető képek 1 feltöltéssel

kb. 320 kép

kb. 370 kép

kb. 360 kép

kb. 250 kép

Kártyafoglalat

CFexpress és SD (UHS-II)

SD (UHS-II)

Dupla SD
(UHS-II)

SD/SDHC/
SDXC (UHS-II)

Tömeg

738 g

660 g

680 g

485 g

Fókuszpontok száma

1053

5655

6072 !

4779

Ára

1.700.000 Ft-tól

700.000 Ft-tól, adapterrel

1.000.000 Ft-tól

420.000 Ft-tól,
adapterrel

Nos, a felső táblázatban összeszedtem a legfontosabb eltéréseket az egyes modellek között, és vastaggal kiemeltem, ami az újabb kiadásban változott. Videós vonalon is vannak újítások, de mivel mi azzal nem foglalkozunk, így azt nem vettük bele a sorokba.

A legszembetűnőbb a felbontáson túl (főként az EOS R – R5 között) nekem az R6 iszonyatosan sok fókuszpontja (6072). Ami még érdekes adat elsőre az ISO érzékenység, ami az R6 esetében nagy ugrás az RP-hez képest, viszont R5 esetén nem érzem ezt kiemelkedőnek.

Maradva a számoknál a 12fps egy jó érték, de még mindig nem mondanám azt, hogy sportfotózásra alkalmas lehet a milc jelen pillanatban. Viszont kétségtelen, hogy az IBIS technológia sokat fog majd javítani a bemozdult képek arányán. Az EVF felbontáson is csiszoltak az R5 javára elsősorban, ám számomra furcsa adat, hogy az R5 egy feltöltéssel kevesebb képet tud készíteni, mint az előd R, miközben ugyan az az aksi foglal helyet a vázban. Ezzel szemben az szuper érzés lehet majd a tulajdonosnak, hogy nem kell izgulnia, ha betelik a kártya, mert már mind a kettőben dupla kártyafoglalat van, igaz az R5-ben az egyik CF Express, nem két SD, mint az R6-ban, így az újabb kiadás lesz majd.

Ha egy mondatban kellene összegezni (amit nyilván nem lehet), akkor szigorúan az adatokra hagyatkozva, jelen táblázat alapján én az EOS R6-ot tartom megfelelő választásnak a 4 váz közül, bár az 1 milliós induló ára a váznak, azért erősen elgondolkoztatja az embert. :J

A rövid, de érdekes összehasonlítás után térjünk rá az egyes modellek tesztelésén tapasztaltakra. A sort a Canon EOS R6-al kezdem.

Canon Eos R6
Canon Eos R6

Canon EOS R6 teszt

Első körben kezdjük a külcsínnel. Kézbe véve a maga 680 grammjával pont megfelelő, egyáltalán nem mondanám nehéznek – persze ezt objektív nélkül kell érteni. A markolata a kényelmesség határán van, de inkább egy picit kényelmetlenebb (az R5-é sokkal jobban kézre állt nekem). Fentről haladva itt is (akárcsak az elődnél) inkább a tárcsákra helyezték a hangsúlyt, ami jó, mert egyértelmű és átlátható, ám itt sem szabadulunk meg a gombáradattól. Ahogy az elődnél, úgy itt sincs fent semmilyen lcd kijelző, ami majd az R5-nél lesz, ám kaptunk helyette / vagy inkább a helyére egy hatalmas tárcsát, ami elég sok helyet elfoglal, de ez jó is, mert könnyedén lehet munka közben váltogatni a módok között. Személy szerint ezt jobban csípem, mint a gombokra programozást, mert egy idő után azt sem tudod mit hova raktál, itt meg látod. E mellett van egy tárcsa, amivel az egyes értékeket tudjuk változtatni, egy REC gomb, egy Lock és egy M-Fn gombocska, amire rárakhatunk általunk gyakran használt módokat, illetve e mellett szintén van egy tárcsa, amivel úgyszint az értékeken tudunk állítani. Én talán picit zsúfoltnak érzem a felső területet, és itt is biztos igaz lenne a mondás, miszerint a „kevesebb több”, ennek ellenére a már korábban is írt áttekinthetőség megmaradt. Ennyit a felső területről. Ok még van egy vakupapucs, amire rendszervakut tudsz helyezni, de mivel igen jó ISO-val bír, így sok helyzetben nem is fog kelleni (zajosodás az viszont lesz picikét). A bekapcsolást bal oldalon tudod megtenni szintén egy kis apró tárcsa elfordításával. Itt jegyzem meg, hogy maga a rendszer betöltése is 1-2 mp, szóval elég hamar rendelkezésre áll a gép.

Hátra haladva van egy hatalmas 3”-os kihajtható LCD kijelző, ami szuper, mert az 1,6 MP felbontás élőképnél csodálatos részletgazdagságot biztosít, és elég mennyiségű információt ad vissza a beállításainkról, viszont így elveszi az értékes helyet olyan gomboktól, amire tényleg szükség volna fotózás közben. Én például szívesen látnám a jobb oldalán az ISO, a WB vagy épp a sorozatfelvétel beállításához szükséges gombokat. Sokaknak pozitív lehet viszont, hogy van egy-két programozható gomb, amire rá lehet tenni sok mindent, de ennek megtanulása és gyors kezelése, váltása időbe telik. Én a rövid tesztidőszak alatt csak belebonyolódtam, igaz tulajdonosként erre több időd lesz.

Designban nem sok változást látok az RP-hez képest, talán a gombok helyzetén vannak apróbb változtatások. A menü elérése a bal felső gomb segítségével hamar elérhető. Itt sem látok eget rengető változást. A menüpontok száma és helyzete is nagyjából egyezik.

Canon Eos R6 LCD
Canon Eos R6 LCD

Bevallom eleinte nem álltam még rá a tapiképernyőre, és hogy így gyorsabban elérem a menüpontokat (tárcsákat használtam), de aztán ráéreztem az ízére… hiába régi DSLR-es vagyok. :J

A fókuszrendszer döbbenetesen jó, parádés, és gyors. A korábban írt 6072 fókuszpont, szinte lefedi a teljes kijelzőt. Pontosan eltalálja még mátrixban is a különböző pontokat, és a szemérzékelő fókusza is nagyon jó, ami egy gyerekportrénál nem hátrány. Ami sajnálatos, hogy ebben nincs Dual Pixel RAW opció, és a fent említett szemérzékelő fókusz is csak követő AF-nél működik, de hát ne is akarjunk mindent egy vázban, nemde?

Kipróbáltam a WiFi és Bluetoothon keresztüli adatátvitelt. A tesztet tableten keresztül követtem el, és inkább a WiFi-s megoldást érzem erősebbnek és gyorsabbnak, de egy nyugodtabb és hosszabb teszt alkalmával ezt is jobban ki fogom tudni majd próbálni (vagy ha neked van ezzel kapcsolatban tapasztalatod, kérlek írd meg kommentben).

Vegyes érzéseim vannak ezzel az R6-al kapcsolatban. Az biztos, hogy sok feature-ben jobb az elődnél, gyorsabb, kezelhetőbb, viszont ha az árral vetem össze, akkor a jelenlegi kb. 580 ezres különbözeti ár függvényében nem biztos, hogy váltanék EOS R-ről. Bizonyára ez a hatalmas űr majd csökkenni fog, de jelen pillanatban én ezt gondolom. Viszont, ha új belépőként venném a vázat, akkor már más a helyzet, mert ha van egy meglévő Canon EF objektív parkom, és adaptert veszek hozzá, akkor elgondolkodtatna.

Amit nagyon csípek a Canon EOS R6-ban az a 102.400-as ISO, a 12 fps, és persze a 6072 fókuszpont. Szóval, ha nem más márkánál lennék és megfelelő anyagi hátterem is lenne hozzá új vázként belevágnék.

A cikk még folytatódik ->>>

Hirdetés:

1 hozzászólás

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Make a review?

10
9
9
10
9
Your Final Score: 9.4