Canon Eos R teszt

Canon EOS R teszt

Canon Eos R teszt

A Canon Magyarország jóvoltából leteszteltük a legújabb fullframe szenzoros, 30 megapixeles EOS R-t. Első ránézésre egy letisztult, pont kellő mennyiségű gombokkal ellátott váz érzetét kelti, és igen nem csalódtunk akkor sem, amikor kézbe vettük. Fogása jó, a markolata kellően széles, így nagyobb kezű fotósok is biztonságban tudhatják a vázat, bár a kisebb kezűeknek lehet kényelmetlen, pont azért mert nem éri el a gombkiosztást. Én a hüvelykujjamat pont jól meg tudom támasztani, és az exponálógomb is kellemesen, erőlködés nélkül kézre áll – akarom mondani ujjra.

A menüje engem megfogott, annak ellenére, hogy másik gyártó rendszeréhez vagyok szokva kb. 5 perc kellett ahhoz, hogy kiismerjem magam rajta (ok még van pár almenü, amit szokni kellene, de a tesztidőszak erre kevés volt). Az érintőképernyő igen hasznos a menüpontok közti ugrálásban, de aki a lépegetős verziót szereti jobban arra is van lehetőség, bár kicsit macerás és lassú. Az EOS R „tapiképernyőjét”, illetve a hozzá rendelt funkciókat nagyon jól eltalálta a gyártó. A Q-Set gomb megnyomása után az LCD-n gyorsan ki tudom választani és módosítani kézzel nyomkodva, vagy (ha letiltottam az érintés vezérlést) a tárcsákkal tekergetve a funkciót. Ha a környezeti fények, vagy a helyzet változik pillanatok alatt tudom módosítani az értékeket, vagy akár a fókuszpontot. Csak megnyomom az LCD-n az ISO-t/ rekeszt / záridőt, vagy amit szeretnék, és a tárcsával beállítom az értéket, nagyon gyors. Szóval megkönnyíti a munkát a „tapiképernyő”, bár azért van egy apró hátránya is (erről később).

A menüben a tárcsákhoz rendelt funkciók beállítása szinte végtelen, mindenki a maga ízlésére alakíthatja azt, hogy mihez-mit szeretne, ami valljuk be sokat segíthet egy fotózás, vagy mondjuk videózás közben. Én a tesztelésre az öt gombra közel 10 féle opciót raktam. Az M-Fn gombra kapásból raktam ötöt, mert van arra lehetőség, hogy az ún. Dual Function-t választva rárakd az ISO-t, WB-t, felvételi módot, és az expokorrekciót. Itt nem ad választási lehetőséget, ezeket ő maga rakja rá, tehát egy csomagként kezeli, ha úgy tetszik előre programozott, de mégse, mert ugye ez csak egy funkciókiosztás, végül is teljesen mindegy a lényeg, hogy felhasználóbarát. Előnye, hogy nem csak 1 lehetőségből választhatsz, hátránya, hogy a program által definiált verziót használhatod, ez van.

Canon Eos R teszt

A kihajtható LCD számomra akkor hasznos, ha a városban fotózom épületeket, vagy békaperspektívában kell lássam az élőképet, és amire senki nem gondolt szerintem, hogy az ügyfélnek prezentációkor is nagyon hasznos, amikor leteszem az asztalra a gépet, kihajtom a kijelzőt, és maga léptetheti a képeket. Ezt tekinthetjük az ügyfélkiszolgálás és prezentáció új korszakának is, gyanítom kijelzők terén is lesz még bőven fejlődés nem csak pixelszámban, hanem méretben is. Persze ez magával hozza azt is, hogy a váz is nagyobb lehet, de ez egyelőre mind csak az én szerény agyszüleményem, de ha mégis igazam lesz, kérem a jutalékot. :J

Itt jegyezném meg a korábban megemlített problémát az LCD kapcsán, miszerint (már több kollégától hallottam vissza ezt) az orr sok esetben fotózás közben érinti a kijelzőt, és emiatt elmászik a fókuszpont, ami elég idegesítő volt számomra is, pedig nincs horgas orrom, de figyelni erre is lehetetlen, szóval én kikapcsoltam az érintésvezérlést.

Canon Eos R teszt

Az ISO érzékenység, érzékeny téma nálam, ezért még picikét kitérek rá. Állításánál lehetőség van, hogy manuálisan én állítsam be, vagy Auto ISO-t használva változó fényviszonyok mellett a gép állítsa be, ez például partifotósok / rendezvényfotósok kedvence lehet, mert ez az a terület, ahol tényleg nem lehet eltalálni a megfelelő értékeket. A keletkezett zajt ugyan utólag tudjuk csökkenteni a képszerkesztőben, de törekedjünk a minimális utómunkára. Ha már utómunka… a sima Raw fájl mérete közel 20 mega alsó hangon, de van lehetőség CRAW és/vagy a JPG-vel való kombinálására is. Utóbbi egy minimálisan veszteségesebb forma (mármint a CRAW), de méretben is kisebb az eredeti Raw-val szemben. A különféle fórumokon eltérő a válasz arra vonatkozóan, hogy melyik a jobb, de összességében elmondható, hogy a Canon saját programjával (DPP) tudja leginkább kezelni a kontrasztot, szaturációt, illetve mindent a kép egészére vonatkoztatva. Hasonlítsd össze ugyan azt a képet két képszerkesztővel, a DPP-vel és mondjuk a Lightroomal (sok új nincs a Nap alatt, minden gyártó a saját programját preferálja, és így is van programozva). Lesz különbség a kiexportált kép között, legalábbis ezt mondják azok, akik már ezt megtették. Én kipróbáltam mind a két nyers verziót, és bőségesen elegendőnek találtam a CRAW-t is egy általánosabb felhasználásra. Természetesen értéknövelt munka esetén biztosan másképp kezdek neki a fotózásnak / és az utómunkának is természetesen.

Az EOS R csupán 1 db kártyafoglalatot kapott, amit azért kevésnek érzek egy közel 840.000 forintos váznál, hacsak a parti vagy esküvőfotósokat vesszük alapul, nekik kell a két slot.


A váz objektív nélkül szinte súlytalan, ami azért is örvendetes, mert így akár másodvázként a táskában cipelve egész nap nem húzza le a vállunkat, de a kapott 28-70 mm-es f2 zoom objektív még abba a kategóriába tartozik, ami határeset. Méretében biztosan feltűnő (lásd képek), amikor rápattintod az EOS R-re, mert robusztus mérete csak úgy vonzza a tekintetet. Portrézásra tökéletes és még meg merem kockáztatni, hogy streetfotóra is, amennyiben ezzel a brutál objektívvel el tudunk vegyülni a tömegben.

A tesztelésnél elsőként a kistesót az EOS RP-t kaptam meg, erről itt van egy teszt, az R-t viszont később volt lehetőségem kipróbálni. Összehasonlítva a két vázat elmondhatom, hogy kezelhetőségben talán picivel az RP vezet, annak ellenére, hogy kevesebb a funkciógomb (programozható), viszont nekem jobban tetszett az, hogy mindennek külön megvolt a gombja. Az R gyorsabb (sorozatban is 8fps), kinézetre tök ugyan az /majdnem/ (nyilván nem ez a fő szempont egy közel milliós gépnél :J), és a menüje is barátságosabb, no és persze ne felejtsük el, hogy 30 megapixelen szolgál ki minket, szemben a testvérrel, ami „csak” 26 megapixel. Igen csak 4 MP, de exportnál ez is számít.

 

Canon Eos R teszt

 

A terméket a Canon Magyarország biztosította számunkra tesztelésre. Köszönjük.

9.2 TESZT ALAPJÁN

Canon EOS R teszt

Megveszem
0 / 5

Átlagolva 0 értékelésből.

Canon Eos R teszt
Kinézet 10
Kezelhetőség 10
Menürendszer 9
Képminőség 10
Ár-érték aránya 7
Előnyök:
  • Kis tömeg, jó ergonómia.
  • Az öt gombra számtalan funkció elhelyezhető.
  • Viszonylag áttekinthető menürendszer
  • Prezentációs LCD”, csak tedd le az asztalra, hajtsd ki a kijelzőt és mutasd meg ügyfeleidnek a képeket a helyszínen.
Hátrányok:
  • Kevés az 1 kártyafoglalat.
EXTRA ajánlat:Jelenleg nincs extra kedvezmény erre a termékre.
Neked mennyire tetszik ez a termék?
0 (0)

Hirdetés: