Ikea hack – falilámpa másképp

diy ikea musik

Sorozatunkban most az Ikea Musik falilámpát mutatom be. Nevével ellentétben semmi köze a zenéhez, ez egy falilámpa, ám a tőlem megszokott módon ezt sem teljesen úgy használtam, ahogy kitalálták a svédek. Gondoltam magamban ok, hogy falra szerelhető, de mi lenne, ha egy kis fifikával megoldanám, hogy ne csak ott lehessen használni. Jelentem sikerült, bár nem a legszebb megoldás, de ahogy a mondás is tartja: “Nem a külcsín, hanem a belbecs a fontos”, de hogy valahogy mégis kinézzen gyorsan lefújtam a léceket fehérre. Ahhoz, hogy meg is tartsa kellett összesen 2-2 db csillag fejű csavar, amit becsavartam a fa lécembe (mivel a MUSIK lámpa hátoldalán található rögzítő sín, vagy mi, amibe a csavar majd szépen belecsúszik).

diy ikea musik

Maga a lámpa egy 5 izzós falra (is) helyezhető világító egység.  A leírás szerint maximum 8,5 W teljesítményű izzókat tud gond nélkül megvilágítani, ami azt jelenti, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében (meghát a pénztárcád végett is) LEDeset használj – vannak helyek, ahol jó áron lehet kapni ilyeneket. Jellemzője a hosszabb élettartam, erősebb világítás, ÉS a kisebb fogyasztás – ja és nem melegszik, mint a halogén és társai. Én az Ikeás termékből két darabot vettem, mert tudtam, hogy majd két oldalról fogom megvilágítani a tárgyakat, meghát a másik felhasználási területhez is ez a mennyiség az ideális (erről majd később írok).

A következőkből állt a setup:

  • 2 db IKEA MUSIK falilámpa
  • 10 db, 6W LED izzó – természetes fehér 4200K (ez van legközelebb a Nap színhőmérsékletéhez ), 630 lumen, E14-es foglalat
  • opcionális, de mindenképp javasolt 2 db 50×70-es pauszpapír a fény lágyítására
  • 2 db lámpaállvány
  • + 2 db házilag barkácsolt tákolmány, amivel fel tudtam fogatni a lámpákat az állványra (szerintem menő)
  • 2 db bak, amin van egy falap, amire raktam a szintén SK “tárgyfotó dobozomat” (ezt egy későbbi postban mutatom be)

Ennyi, és pont elegendő ahhoz, hogy megfelelő minőségű, webre alkalmas tárgyfotót tudj vele készíteni.

Ahogy a fenti képen is látható két oldalon helyeztem el ezeket a lámpákat, és a doboz oldalán levő pauszpapírok kellőképpen lágyítják a fényt. A kis távolság és a fényképezőgép szöge miatt változtatnom kellett a beállításon, éppen ezért úgy gondoltam, hogy az F9 rekesz, ISO 400-on, és +1 FÉ expokorrekcióval ideális képet fog adni. Szerintem korrekt lett. Ezen csak vágtam, semmit nem szerkesztettem (fehéregyensúlyon sem változtattam), de természetesen megfelelő utómunkával még több kihozható ebből a képből is, de itt most nem ez volt a cél.

diy ikea musik

Ami nagyon tetszik ebben, hogy kis helyigényű, tehát akár az oldalfalra is felrakhatom – ahova eredetileg szánták :J – és milyen menő, hogy nem a plafonon lóg, vagy ha olyanom van hangulatfányként is használhatom a monitor mögé helyezve a fotózást követően, de ha sötétebb a szoba (márpedig egy fotós szobája általában olyan) világításnak sem utolsó mondjuk az ajtókeret mellé. Látod kapásból felsoroltam +3 felhasználási területet, és az eredeti koncepciómat még nem is írtam le.

Szóval eredetileg sminktükörhöz szerettem volna felhasználni. Ezt a két lámpát a tükör mellé két oldalon a FALRA raktam volna, hogy a sminkes kellő fényben tudjon alkotni. Hozzáteszem ez az opció is még él, mivel oda rakom, ahova szeretném a sínnek köszönhetően. Gondoltad volna, hogy ennyire unisex egy termék ez? :J

A két darab MUSIK lámpa és a 10 darab LED izzó összesen 13.500 Ft-ba került, ami korrekt ár, és ne feledkezz meg a sokrétű felhasználhatóságáról sem.

Ha te is megbarátkoztál vele és kipróbálod, kérlek küldj egy fotót a setupodról kommentbe. 

A cikket írta: Petyusz

Hirdetés: