Loupedeck+ kontroller – teszt

Loupedeck + teszt

Ez a masina igazán kontroll(er) alatt tartja a munkát. Nincs felesleges pepecselés a retusálással, segíti a munkafolyamatokat, így az amúgy elég unalmas retusálást (ok ez témafüggő) mondhatjuk, hogy élvezetessé teszi.

Bár maga a gép régebbi kiadás (pont a cikk megírása idején jelent meg a legújabb modell, a CT) 2018. nyarán mutatták be a közönségnek, és a Skylum Luminar programmal adták ki, illetve egy kezdetleges Capture One integrálással. Aztán 2019-ben több gyártó programjával tették kompatibilissé, mint pl a Photoshop, Lightroom, Premier, Camera Raw pluginnel (ezt én is teszteltem, király). Én a tesztelés alatt a Lightroomot és a Camera Raw-t használtam, de mielőtt elkezdtem volna használni a gyártó oldaláról letöltöttem a legfrissebb Loupedeck programot, amivel be tudtam állítani a potikat és pár gombot.

Balról haladva az L1-L2-L3 gombokra az Adj. Brush, Radial filter és a Graduated filter került, majd a D1 – D2 gombra alap esetben a Dehaze / élesítés, de ha megnyomjuk az Fn gombot és a D1-2-t, akkor plusz két opciót rakhatunk még hozzá, én ide a vignettálást és a zajszűrést tettem még, ezeket is igen gyakran használom. Nagyon jól testre / egyénre szabható, viszont első alkalommal, amikor a programot megnyitod egy kis időt kell rászánni, de ha logikusan beállítgatsz mindent, akkor tényleg nagyban fogja segíteni a munkádat.

Ami még tetszett nekem a hatalmas control tárcsa, amivel a vágást tudtam szabályozni, és az Fn gombbal együtt még finomabban croppolhattam a képeket. A screen mód is szuper, amikor a full képernyő, és a normál között váltogathatok, illetve a kijelölésre szolgáló bal oldali gombok is igen hasznosak voltak (amikor színekkel jelölöm meg a képet későbbi feldolgozásra). Amikor előszőr elkezdtem tekergetni, nyomkodni furcsa volt, és egyben az volt a jó benne, hogy nagyon finoman tudtam állítgatni az értékeket. Ezt egérrel bonyolult és pontatlan, tollal már jobb volt az arány.

A képeken a szöszöktől tekintsetek el, a működést nem befolyásolta. 🙂

Kinézet:

Azt kell mondanom – illetve írnom –, hogy különösebben nem hozott lázba a design. Full fekete az egész – elődnél még volt egy kis ezüst csík oldalt – , kicsit talán vékonyabb is lett. Igazán minimálra vették, de itt nem is a csicsa a lényeg, hanem a funkcionalitás.

Anyaga:

Anyagát tekintve természetesen műanyag, de a jobb fajtából. A gombok és a potik mások visszajelzései alapján is sokkal profibb lett, nem nyikorog, nem nyekereg, ha megnyomom a gombot (igaz ez az én tesztpéldányomnál nem minden esetben volt elmondható, de nézzük el, hogy már előttem is használták páran).

Kezelhetőség:

Korrekt a kezelhetősége, szépen és finoman járnak a potik, gombok is ok. Számomra picit furcsa volt a középen levő gombkiosztás, mert nincs teljesen összhangban a program Basic paneljével, vagyis az elrendezése kicsit más, és ezáltal zavaró. Sokat kellett keresgélnem, hogy hol is van az a gomb, ami kell nekem?

 

Sokan alkalmazzák azt a megoldást, hogy egy olcsóbb – javarészt zenei munkákra kifejlesztett – kontrollert alakítanak át külső programmal Lightroom kompatibilissé, hogy majd azzal szerkesztik a képeket. Ez lassú, macerás, és nem mindig azt csinálja, amit Te szeretnél. Bár árát tekintve valóban duplája az előbb írtaknak, viszont ha komolyan és eredményesen szeretnél a fotózással, és a hozzá tartozó retusálással foglalkozni érdemes befektetni egy ilyen Loupedeck+-ba.

A terméket a Tripont Kft. biztosította számunkra tesztelésre. Köszönjük.

Hirdetés: