Capa,  kiállítás

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

40 év sajtófotói
40 év sajtófotói

Egy fantasztikusan összeállított, a bőség zavarával túlfűtött, de mégis fotográfiai szempontból nélkülözhetetlen kiállítás nyílt meg 40 év sajtófotóinak válogatásából a Capa Központban április 20-án.

A megnyitón a Fotoshirek is részt vett, és nem bírtuk kapkodni a fejünket és a gépünket a szebbnél-szebb, néhol elgondolkodtató, néhol rácsodálkozó, esetenként megrázó és szívbemarkoló fotók pásztázása közben. A kiállítás nagyon gazdag, a sajtófotózás 40 évét jól átölelő képi világ fogadja a látogatókat, és erősen ajánljuk minden olyan kedves fotográfia iránt érdeklődő és szárnyait bontogató kezdő fotósnak is a megtekintést, akik tartalmas időtöltés mellett szeretnének egy kis inspirációt gyűjteni a nagy elődöktől, függetlenül attól, hogy e területen fognak dolgozni, vagy esetleg másikat választanak a fotográfia kimeríthetetlen területén.
Fotósoknak kötelező megnézni. 🙂

 

Sajtóanyag:

Idén a Magyar Sajtófotó Pályázat negyven évére visszatekintő kiállítással várjuk a látogatókat.
Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel kiállítás nyílik április 20-án, este 6 órakor a Capa Központban (Budapest, VI. Nagymező utca 8.)

2022-ben elérkeztünk a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz. Az 1981-ben pályázatra beadott fotókból megrendezett tárlat – bár voltak előtte rendszertelenül kiállítások a pályaművekből – megkapta az egyes számot rendezőjétől, Szalay Zoltántól, aki a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett egy negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat.

A Capa Központ 2014 óta a szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, és  fogadja be kiállítótereibe a magyar dokumentarista fotósok legjobbjainak évente megrendezett seregszemléjét.

A kiállítás kurátora és rendezője: Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.

 

 

A Capa Központban látható kiállítás a fotók mellett külön tárlókban mutatja be az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket és a fotóriporteri munka kellékeit.

Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg az az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal. Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők. A válogatás, mint minden válogatás szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg. A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig. A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamelyik évben  beadott.

Capa Központ

Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük