kiállítás

40. Magyar Sajtófotó kiállítás

sajtófotó 40
MÚOSZ NAGYDÍJ –
Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért
Móricz-Sabján Simon (1980) –
Világgazdaság / 40. Magyar Sajtófotó kiállítás

2022. április 26-án, kedden, 11 órakor megnyílt a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

A kiállítást Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Fotóriporteri Életműdíjas fotóriporter nyitja meg.

A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit ekkor köszöntik a rendezők Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel.

A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért

Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

A pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is.

Molnár István-díj a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout:

A díj nyertese Heltai Ákos tipográfus. A díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers.


Hirdetés:

Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumáért, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte. A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.

A díj nyertese: FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet; ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció Salát Zalán Péter, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla.

***

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelenik meg Az év fotói album, amely harminc éve kisérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Nemzeti Múzeumban, a Capa Központban és az év során még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba benevezett képek száma összesen: 5810.

A zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, aki harminc éve a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője; Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével, Szlukovényi Tamás elnök Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre.

A helyezések mellett különdíjakról is döntött a zsűri. A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű megtekinthető a https://www.sajto-foto.hu/ oldalon.

 

Budapest, 2022. április 24. Bánkuti András,

a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük