Canon,  kiállítás

Canon Unseen kiállítás

A fotókiállítás, amit nem látni kell: A Canon bemutatja a World Unseen-t.

A japán fotó- és nyomtatóóriás az Óbudai Múzeummal, valamint a Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködve rendezi meg ezt a Magyarországon unikális fotókiállítást.

Egy eddig egészen egyedülálló fotókiállítás kerül megrendezésre a Canon Hungaria jóvoltából. A World Unseen a vakokat, a gyengén látókat és a látókat is egyaránt megszólítja, akik a Canon nyomtatási technológiájának köszönhetően egészen magával ragadó módon tapasztalhatják meg egy-egy pillanat élethű leképezését. A különleges nyomtatással készülő képek Budapesten, az Óbudai Múzeumban lesznek kiállítva 2024. június 20-tól, így a Múzeumok Éjszakája keretén belül is meglátogathatjuk a tárlatot.

Világszerte mintegy 2,2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 218 ezer látássérült van, és 33 ezer vak. Számukra a fotózás, vagy egy-egy pillanat nyújtotta kép látványának átélése többnyire elérhetetlen. A Canon most világhírű fotósok által készített fényképekből tervezett olyan kiállítást, amely élmények nemcsak látók, de a vakok és gyengén látók számára is jól érzékelhetően elevenednek meg. Ezekhez a különleges technológiával életre hívott nyomatokhoz, audio kommentár és Braille-írás is társul, mely kézzel fogható élményt nyújtva segít kapcsolódni ezekhez a hatásos képekhez és az általuk elmesélt történetekhez.

A World Unseen kiállításnak köszönhetően a látó emberek is jobban megismerhetik a gyengén látók világát, miközben a képeket szemlélve, hasonló élménnyel gazdagodnak. A nyomatok más-más technológiával készülnek, ezzel segítve a különböző típusú látáskárosodást szenvedőknek, így amellett, hogy a művészeti és kulturális terekben való hozzáférhetőségre is felhívják a figyelmet, azt is megmutatják, hogy az inkluzív tervezés hogyan emeli az élményt mindenki számára.

A kiállítás a Canon fotós márkanagyköveteinek munkáit mutatja be, a képek között pedig helyet kapott több fotóriporter alkotása, így többek között a díjnyertes dél-afrikai Brent Stirton, a brazil Sebastião Salgado, valamint a sportfotós, Samo Vidic, a divatfotós Heidi Rondak és a Pulitzer-díjas Muhammed Muheisen munkája is.

„A természetet vagy társadalmi jelenségeket megmutató fotóknak rendkívüli hatása lehet a szemlélőre. Mi azt szeretnénk, hogy ez az élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Korábban természetfotó, sajtófotó, divatfotó kiállításokat gondoztunk, hiszen a fotó akkor nyújt élményt, ha kinyomtatjuk (vagy legalábbis képernyőre kerül) és sokan megtekintik, átélik az elkapott pillanatot. Idén megkíséreljük azt, hogy mindegyik műfajból tapintható képeket nyomtatunk réteges UV technológiával – hogy a vakok vagy gyengénlátók is érzékelhessék, amit megmutat. Ezt a kiállítást az Óbudai Múzeummal és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködve hoztuk létre, a Reactor Nyomda szakértő segítségével. Pár hete Londonban volt az első ilyen kiállítás, amely nagy sikert aratott. A hazai látogatók számára is hasonló tárlatot mutathatunk be. A látók számára is új élmény lesz a tapintható fotó, és ezen kívül különféle módon bemutatjuk számukra, milyen képet lát az, akinek a látása sérült veleszületett rendellenesség vagy betegség okozta károsodás miatt.” – mondta el Oláh Viktória a Canon Hungaria marketingkommunikációs vezetője, majd hozzátette: „A képalkotás hálás terület, szerencsések vagyunk, hogy a mindennapi munkánk ekörül forog. Minden kampánnyal vagy eseménnyel magunk is bővítjük ismereteinket és érzékelésünket a világból, fejlesztjük kreatív készségeinket és érzékenységünket. Kollégáim közül sokan vállalják az önkéntes segítő szerepét a kiállításon, értőn segítve a vak látogatók közlekedését a kiállítói térben.”

 

„A World Unseen kiállítás lehetővé teszi, hogy a képek tapintásával a vakok és gyengén látó emberek is megismerjék az ikonikus képek mögött rejlő érzelmi történeteket. Nagyszerű volt együtt dolgozni a Canonnal abban, hogy felhívjuk a figyelmet a réteges nyomatok lehetőségeire, és ízelítőt kapjunk abból, hogy a technológia miként teheti elérhetővé a vizuális művészetet egy szélesebb körben a látássérültek számára is” – mondta el dr. Nagy Sándor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

 

A réteges nyomtatás technológiája a Canon Arizona síkágyas digitális nyomtatójával és Prisma Elevate szoftverével valósítható meg, UV festékkel. A jól előkészített fotó nyomtatása során a színárnyalatok különféle mennyiségű festék adagolásával különülnek el és válnak érzékelhetővé. A Braille írásjeleket sokan ismerik, vagy múzeumokban, kilátópontokon találkozhattak már tapintható térképpel. Fényképeket azonban most először állítunk ki ezzel a technológiával nyomtatva.

A Canon Hungaria számára nem újkeletű, hogy nyomtatási technológiájával egy jó ügy mellé áll. A fotó-nyomtató vállalat évek óta felkarolja az Autistic art Alapítvány tevékenységének támogatását. Digitális nyomtatási technológiája által az alapítvány által fenntartott otthonokban élők grafikáiból készítenek dekorációs és használati tárgyakat az alapítvány évente rendezett aukciójára. Emellett nyomtatók adományozásával is segíti alapítványok, civil szervezetek, oktatási intézmények működését.

 

A World Unseen kiállítás 2024 június 20-án ünnepélyes keretek közt nyílt meg, mely több mint két héten keresztül, július 7-ig látogatható az Óbudai Múzeum Lajos utcai épületében.

 

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Make a review?

7
Your Final Score: 7.0