Hirdetés:

 

Mi szükséges galéria minőségű képek nyomtatásához?

Egy fotókiállítás előkészületeibe avatta be az újságírókat a Canon a budai Kelet Kávézóban, ahol a vállalat Sziget-fesztiválos fotópályázatának nyertesei, Dobák Balázs, Fellner Felícia és Majchrics Lili Hanna legjobb fényképeit állítják ki szeptember 17-éig. A kiállítás érdekessége, hogy az ott látható fotókat nem professzionális digitális tükörreflexes, hanem egy új Canon PowerShot G3 X típusú kompakt géppel készítették, de ez a 20,2 megapixeles felbontású fotók minőségén egyáltalán nem vehető észre.

 

Hirdetés:


 

A fotósok kedvenc nyomtatóját tesztelték

A szigetes fotók 70×100 centiméteres papírnyomatait egy nagyformátumú Canon imagePROGRAF 8400 nyomtatóval készítették, ami jól ismert a magyar fotós szakmában, hiszen ezzel a berendezéssel nyomtatják ki többek közt a Magyar Sajtófotó Kiállítás nyertes pályaműveit is.

 

“Akár 10-15 megapixeles méretű képből is készülhet olyan nyomat ami galéria falára is alkalmas.  – mondta el Szeklencei Tamás, a Pigmenta Képalkotó Központ tulajdonosa. “A fotónyomtatásnak éppen az a szépsége, hogy nem az éles pixelek jelennek meg, hanem a nyomtató megfelelő felbontása és az alkalmazott papír pontterülése együtt hozzák létre a minőségi látványt.” – tette hozzá Szeklencei.

 

Az IPF8400-as kiemelkedő nyomatminőségéről és gyorsaságáról a helyszínen is meggyőződhettek az érdeklődők hiszen mindössze 8 percre volt szükség egy 1 m2-es kiállítási minőségű nyomat előállításához. A nyomtató kiemelkedően mély fekete telítettséggel bír, palettája pedig megközelíti a professzionális grafikus alkalmazások által támogatott sRGB színtér méretét.

 


Hirdetés:

Hogyan nyomtassunk jó minőségű fotót?

A rendezvényen az is kiderült, hogy egy Canon EOS 5DS-sel készült 50,6 megapixeles óriásfelbontású fényképnek akár egy apró részletét is tökéletes minőségben, nagy méretben lehet kinyomtatni.

 

Ugyanakkor ha valakinek kisebb képállomány van, akkor is bátran készíthet lakásdekorációra, kiállításra is alkalmas nyomtatott képeket. Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű nyomatot készíthessük el egy fotóból, érdemes a fényképezőgép maximális felbontásában fotózni, és lehetőleg a digitális negatív (RAW) formátumban is elmenteni a képeket. Nyomtatás előtt a képszerkesztő programban ajánlott életlen maszk (Unsharp Mask) effektust alkalmazni a felvételen, és .tif, .lzw képformátumot választani a mentéskor.

 

Egyre többet nyomtatunk digitálisan

Egyelőre napjainkban sem szorul teljesen háttérbe a lemez-, vagy gumihengerre felvitt tintával dolgozó ofszetnyomtatás, de a Canon arra számít, hogy a digitális nyomtatás egyre nagyobb szerephez jut. A nyomtatott újságokból ugyan egyre kevesebb példány fogy, ám egyre nagyobb igény van az egyedi nyomatok előállításának lehetőségére.

A digitális nyomtatási megoldásokkal egyszerűen lehet akár olyan számlaleveleket nyomtatni, amelyek az előfizető egyedi adatait tartalmazzák, vagy olyan újságokat előállítani, amelyek kizárólag az adott településre fókuszált hirdetéseket tartalmaznak.

 

Hiába végzünk napjainkban egyre több feladatot digitálisan, összességében a nyomtatás a jövőben sem fog eltűnni – véli Lakos László, a Canon széles formátum üzletágigazgatója. Lakos szerint a nyomtatási folyamat egyes elemei bizonyára meg fognak szűnni, de a belátható jövőben biztosan nem fogunk kevesebbet nyomtatni, csak a nagy példányszámú azonos tartalmú tételek helyett a változó tartalmú nyomatok kerülnek előtérbe.

 

www.canon.hu


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Ez is érdekelhet:

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x