Hirdetés:

Ultramegapixeles CMOS szenzor a Canontól

A Canon kifejlesztett egy olyan APS-H méretű (nagyjából 29,2×20,2 mm-es) CMOS szenzort, amely mintegy 250 millió pixelt (19,580 x 12,600 pixel) tartalmaz. Ez a pixelszám világrekordernek számít[1] a 35 mm-es full frame, vagyis teljes képmezősnél kisebb méretű CMOS képérzékelők esetében.

Az újonnan kifejlesztett képérzékelő szenzorral felszerelt kamerával nem egészen 18 kilométeres távolságból úgy le tudtak fotózni egy repülőgépet, hogy az oldalán lévő felirat olvasható volt[2].

 

A CMOS szenzorok esetében a pixelszám növelése a jelek mennyiségének emelkedésével jár, amely számos jelfeldolgozási problémát okozhat. A Canon új CMOS szenzorja a kiemelkedően magas pixelszám ellenére rendkívül gyors 1,25 milliárd pixel/másodperces kiolvasási sebességgel bír. Ezt csak különböző miniatürizálási és jelfeldolgozási technológiákat érintő fejlesztésekkel volt lehetőség megvalósítani.

Hirdetés:


 

A kép illusztráció.
Canon CMOS szenzor. A kép illusztráció. 

 

A szenzor kiemelkedő felbontású videók esetében is biztosítja az adatok gyors kiolvasását 5 képkocka/másodperces sebességgel. A magas pixelszám mellett a Canon sok éves fejlesztéseinek köszönhetően azt is elérte, hogy képérzékelője nagy érzékenységű legyen, képzaj-szintje ugyanakkor alacsony maradjon.

 

A közel 250 megapixeles CMOS szenzorral felszerelt kamerával a full-HD-nál (1920×1080 pixel) nagyjából 125-ször nagyobb felbontású videót lehet rögzíteni. A szenzor még a 4K-s (3840×2160 pixel) videóknál is közel harmincszor nagyobb felbontást képes rögzíteni. A hatalmas felbontásnak köszönhetően a rögzített kép kis részlete is kivágható vagy nagyítható úgy, hogy minősége még élvezhető marad. A Canon szerint az új technológia kimondottan alkalmas bűnmegelőzési és biztonsági feladatok ellátására, de az ultranagy felbontású képrögzítést ipari célokra, például mérőműszerekben lehet majd alkalmazni.

 

www.canon.hu

 

 

 

 


[1] A Canon felmérése, 2015 szeptember 7-i adatok alapján.

 


Hirdetés:

 

 

 

 

 

[2] A kép beolvasásához optikai és digitális zoomot egyaránt alkalmaztak, a szöveg megkülönböztetése nagyjából a rögzített kép 1/40,000-ed méretű részéről történt.

Ez is érdekelhet:  Megjelent: Canon RF 135mm F1.8L IS USM + egy vaku

 

 

 

 

 

 

Oszd meg barátaiddal:

Híreinket szemlézi:
imedia
Tárhelyszolgáltatónk:
abplusz

Te váltanál DSRL-ről - Milc vázra, a tükrös objektív parkoddal?

Edit Template
Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
  • 948
  • 130
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x