hírek

SONY a7R III – az új generációs MILC

Az új full-frame, tükör nélküli modell kompakt vázba rejtve 42,4 MP felbontást, 10 képkocka/mp sebességű sorozatfelvétel funkciót, valamint gyors és pontos automatikus élességállítást (AF) kínál

 

  • 35 mm-es full-frame, 42,4 megapixeles[i], hátulról megvilágított Exmor R™ CMOS képérzékelő továbbfejlesztett képfeldolgozással
  • Akár 10 képkocka/mp[ii] sebességű sorozatfelvétel csendes felvételkészítéssel vagy mechanikus zárral és teljes automatikus élességállítás (AF)/automatikus expozíció (AR) követéssel
  • A képterület 68%-át[iii] lefedő 399 fázisérzékeléses AF-pont, 425 kontraszt AF-pont és hozzávetőleg kétszer hatékonyabb Eye AF[iv] funkció
  • Az öttengelyes, optikai, vázba integrált 5,5 fokozatú[v] képstabilizáló még gyorsabb záridőt kínál
  • Nagy felbontású 4k[vi] mozgóképrögzítés teljes pixelkiolvasással, pixelösszevonás nélkül[vii]
  • A hivatásos fotósok igényei szerint teljesen átalakított jellemzők, például fejlettebb automatikus élességállítás, dupla SD-kártyanyílás, hosszabb akkumulátor-élettartam, SuperSpeed USB (USB 3.1 1. gen.) USB Type-C™ csatlakozó stb.
  • Kompakt és könnyű (kb. 0,65 kg) váz[viii]

 

A Sony bemutatta a vállalat full-frame, tükör nélküli fényképezőgép-családjának legújabb tagját, az α7R III-at (ILCE-7RM3).

 

A képfeldolgozási teljesítményt és hatékonyságot növelő forradalmi fejlesztésnek köszönhetően az új α7R III egyszerre kínál nagy felbontású 42,4 MPi, hátulról megvilágított Exmor R CMOS képérzékelőt, valamint lenyűgöző, akár 10 képkocka/mpii sebességű képfelvételt teljes AF/AE követéssel. A gyönyörű felvételekről a 4kvi kép- és videóminőség, a széles, 15 FÉix dinamikatartomány és a nagyfokú érzékenységű, szinte teljes fokozatúiv zajcsökkentés gondoskodnak. Szerteágazó és jelentős tulajdonságai, valamint kompakt és könnyű váza révén az új modellt rendkívül sokrétű eszközként használhatják azok a fotósok és videósok, akiknek fontos szempont a megbízhatóság, a rugalmasság és a sokoldalúság.

A képminőség új szintje

A 42,4 MP-es nagy felbontású, hátulról megvilágított Exmor R CMOS képérzékelőnél a résmentes, chipre szerelt objektívarchitektúra és az érzékelő védőüvegének felületén elhelyezett tükröződésgátló bevonat lehetővé teszi a fénybegyűjtési hatékonyság figyelemre méltó mértékű növelését, amely nagyfokú érzékenységet, alacsony zajszintet és széles dinamikatartományt eredményez.

A Sony új α7R III beépített front end LSI-je megduplázza* a képérzékelő kiolvasási sebességét, és a továbbfejlesztett Bionz X™ képfeldolgozó processzor kb. 1,8-szor gyorsabb feldolgozási sebességre képes, mint az α7R II készüléké. Ez a két fontos összetevő közösen teszi lehetővé a képfelvételi sebesség növelését és az elismerésre méltó 100–32000-es (állóképeknél 50–102400-ra bővíthető) ISO-tartományt, valamint alacsony érzékenységi beállításoknál elérhető, kiemelkedő 15 FÉ[ix] dinamikatartományt. Ez minden beállításban és minden fotózási körülmény mellett kiváló összteljesítményt eredményez.

Az új full-frame modell a felbontás maximalizálása érdekében nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, és képes 14-bites RAW formátum rögzítésére, még csendes és sorozatfelvételi módban is. Az új fényképezőgép egy öttengelyes optikai képstabilizáló, a nagy felbontású képfelvételi kapacitás támogatására finomhangolt rendszerrel van felszerelve, amely 5,5 fokozattalv gyorsabb záridőt eredményez, ami a képstabilizáló rendszereknél világszinten a jelenlegi legmagasabb[x] kompenzációs teljesítmény. Az új, alacsony vibrációjú zárszerkezet minden üzemmódban segít csökkenteni a rezgést és a képek elmosódottságát, beleértve a nagy sebességű 10 kocka/mp-es felvételkészítést, illetve az új készülékben több újdonság gondoskodik a bőrtónusok tökéletes színreprodukciójáról.

 

Nagy teljesítményű, akár 10 képkocka/mpii sebességű AF és AF/AE követés

Az új α7R III full-frame, tükör nélküli fényképezőgép kifinomult képfeldolgozó rendszerének köszönhetően teljes 42,4 megapixeles képeket akár 10 kocka/mp sebességgel lehet folyamatos, pontos AF/AE követéssel készíteni egészen 76 JPEG/RAW felvételig vagy 28 tömörítetlen RAW felvételig[xi]. Az új modell rendkívüli rugalmasságát bizonyítja az is, hogy a 10 kép/mp, nagy sebességű üzemmód mechanikus zárral vagy teljesen hangtalan felvételkészítéssel[xii] is alkalmazható. Sorozatfelvétel az élőnézet módban – minimális késéssel a képkeresőn vagy az LCD-kijelzőn – akár 8 képkocka/mp[xiii] sebességgel is készíthető. Ezeknek a nagy sebességű opcióknak köszönhető, hogy az új készülékkel még a gyorsan mozgó témák is rendkívüli pontossággal és hihetetlen részletgazdagsággal rögzíthetők.

A használati kényelem növelése érdekében a fényképezőgép legtöbb funkciója nagy mennyiségű sorozatfelvételek memóriakártyára írása közben is elérhető, így az „Fn” (Funkció) és a „Menü” gombok, a képvisszajátszás és egyéb menük és paraméterek*, például a képosztályozás és a képek helyi csoportosítását lehetővé tevő egyéb funkciók is.

Amikor a felvételkészítésnél fluoreszkáló vagy mesterséges fények is jelen vannak, be lehet kapcsolni az Anti-flicker[xiv] villódzásmentesítés funkciót, amellyel az α7R III automatikusan észleli a fények frekvenciáját és úgy állítja be a záridőt, hogy ezek a lehető legkisebb hatást fejtsék ki a készített képekre. Ezzel minimalizálhatók azok az expozíciós vagy színbeli rendellenességek, amelyek a nagy zársebességgel készített felvételek alsó és felső részén alkalmanként előfordulnak.

Az α7R III továbbfejlesztett élességállító rendszere 399 fókuszsíkfázis-érzékeléses AF-pontot tartalmaz, amelyek a képterület mintegy 68%-át fedik le vízszintes és függőleges irányban egyaránt. A rendszer része még 425 kontraszt alapú AF-pont is, amely az α7R II-höz képest 400-zal nagyobb érték. Ezzel a fejlett rendszerrel az automatikus élességállítás gyenge fényviszonyok között kb. fele annyi idő alatt valósul meg, miközben a követés közel kétszer pontosabb, mint az α7R II modellnél. A nagy sikerű – a Sony A-bajonettes objektívjeinek adapterrel történő használata esetén elérhető – Eye AF funkció hatékonysága is közel kétszer jobb az új modellben.[xv]

Az élességállítás rugalmassága terén megvalósított további fejlesztések közé tartozik az automatikus élességállítás funkció a Fókusznagyító módban, a fókuszsíkfázis-érzékeléses AF-támogatás A-bajonettes objektív[xvi] használatakor, az „AF On” gomb, a fókuszpontok gyors mozgatására szolgáló választógomb vagy „joystick”, vagy a rugalmas érintéses fókusz funkció.

 

Kiváló minőségű 4k profi filmkészítőknek


Hirdetés:

A filmkészítésre is kiválóan alkalmas új α7R III 4k (3840×2160 pixel) lehetővé teszi a mozgóképrögzítést a full-frame képérzékelő teljes szélességében. Super 35 mm-es formátumú felvételnél a fényképezőgép pixelösszevonás nélküli teljes pixelkiolvasást alkalmazva 5K[xvii] felbontású információkat gyűjt, és túlmintavételezéssel állít elő kiváló minőségű, kivételes részletgazdagságú és mélységű 4k tartalmat.

 

Az α7R III modellben új, utómunka nélküli Instant HDR Workflow-t támogató HLG (Hybrid Log-Gamma)[xviii] érhető el, amely révén a HDR (HLG) kompatibilis televíziók gyönyörű és élethű 4k HDR képek lejátszására képesek. Ezen kívül, az új modellben elérhető S-Log2 és az S-Log3 opció a fényleképezés terén biztosít még nagyobb rugalmasságot. Az új készülék szintén képes Full HD felvételek rögzítésére 120 képkocka/mp sebességgel akár 100 Mbps-igvi, ezáltal lehetővé teszi a felvett tartalom visszanézését és 4-szeres vagy 5-szörös lassított[xix] videofájlokká alakítását Full HD felbontásban AF-követéssel.

sony a7RIII

Professzionális összetevők, kialakítás és testre szabás

A Sony legújabb full-frame fényképezőgépe több olyan fejlett jellemzővel is rendelkezik, amelyek valódi professzionális használati előnyökkel ruházzák fel a készüléket.  Ezek közé tartozik a dupla memóriakártya-nyílás, amelyből az egyikbe UHS-II típusú SD-memóriakártya csatlakoztatható. Több lehetőség kínálkozik a tartalom tárolására is, pl. külön JPEG/RAW formátumú felvétel, külön állókép-/mozgóképfelvétel, memóriaváltásos rögzítés stb. Az akkumulátor élettartama is jelentősen hosszabb az új modellben, mivel ez a Sony Z-sorozatába tartozó akkumulátorral működik, amely közel 2,2-szer nagyobb kapacitással rendelkezik, mint az α7R II készüléknél használt W-sorozat akkumulátora.

Az α7R III modellben a továbbfejlesztett, nagy felbontású, nagy fénysűrűségű Quad-VGA OLED Tru-Finder™ képkereső kb. 3 686 000 képpontja biztosítja minden részlet rendkívül pontos és élethű megörökítését.  A Tru-Finder, amely a nagy sikerű Sony α9 készülék része is, ZEISS® T* bevonattal van ellátva, amely nagymértékben csökkenti a tükröződést. A külső lencsét fluorin bevonattal látták el, amely a külső szennyeződések ellen véd. A képkocka-sebességnél az 50 vagy 100 kocka/mp[xx] lehetőség közül választva lehet a sebességet az adott helyzetnek megfelelően testre szabni. Az új modellbe továbbfejlesztett LCD-kijelző került, amely 1,44 millió pontos felbontást és a kijelző napfényes kültéri viszonyok közötti jobb láthatóságát segítő WhiteMagic™ technológiát kínálja. A kijelzés minőségének beállításánál „Standard” és „High” opció közül lehet választani a képkereső és a monitor esetében is. A „Hi” beállítás a 42,4 MP képérzékelőből kiolvasott nagy mennyiségű adatra építve extra tiszta és természetesebb képet jelenít meg a képkeresőn és a monitoron egyaránt.

A fényképezőgép joystick szerű választógombja gyors és hatékony eszköz a fókuszpontok mozgatására, az „AF ON” gombbal pedig az automatikus élességállítást lehet egyszerűen bekapcsolni álló- és mozgóképek rögzítésekor.

 

Az új α7R III készülékkel a fájlok kényelmesen küldhetők okostelefonra, táblagépre, számítógépre vagy FTP-szerverre Wi-Fi®-kapcsolaton keresztül, míg a vakuszinkron csatlakozó segítségével közvetlenül csatlakoztatott külső vakuk és vezetékek a vakuszinkronizálás feladatát könnyítik meg. A készülék SuperSpeed USB (USB 3.1 1. gen.) USB Type-C™ csatlakozója a hálózati áramellátás vagy a csatlakoztatott tartozékok terén biztosít nagyobb rugalmasságot, illetve számítógéphez való kapcsolódáskor gyorsabb képátviteli sebességet tesz lehetővé.

 

Új „Imaging Edge” szoftvercsomag és pixel shift Multi Shooting Mode

Az α7R III modellnél újdonságként jelenik meg az „Imaging Edge” elnevezésű szoftvercsomag, amely a felvételi folyamat egészére vonatkozóan – az előfeldolgozástól az utómunkálatokig – kínál változatos alkotói lehetőségeket. Az „Imaging Edge” három asztali applikációt tartalmaz, „Remote”, „Viewer” és „Edit” néven, amelyek ingyenesen letölthetők, és támogatják az élőnézetes PC távoli felvételkészítést és a RAW-előhívást.

 

Szintén a sokoldalú α7R III modellnél érhető el először az új pixel shift Multi Shooting mód, amely a fejlett, öttengelyes, vázba épített stabilizálást teljes körűen kihasználva segíti a gyönyörű, élethű, szuper nagy felbontású kompozit képek létrehozását. Ebben az üzemmódban a fényképezőgép az érzékelőt mindig 1 pixeles növekedéssel pontosan eltolva rögzít négy különálló eltolt pixeles képet, amelyek összesen kb. 169,6 MP* képadatot tartalmaznak. A négy kép összeszerkesztése és feldolgozása az új „Imaging Edge” szoftvercsomag segítségével végezhető el. A végeredmény egy lenyűgöző felbontású és korábban elképzelhetetlen színpontosságot megjelenítő állókép, amely a jellemző sok bonyolult részlet és változatos színvilág miatt elsősorban építészeti, művészeti témák és egyéb állóképek fotózásakor ideális.

 

Fogyasztói ár és forgalomba kerülés

A Sony α7R III full-frame, cserélhető objektíves fényképezőgép 2017 novemberétől érhető el Európában.

www.sony.hu


i Becsült effektív érték
ii Max. 10 képkocka/mp folyamatos „Hi+“ módban és max. 8 képkocka/mp folyamatos „Hi“ módban. A legmagasabb képkocka/mp érték a fényképezőgép beállításaitól függ
iii A képterület kb. 68%-a vízszintes és függőleges irányban egyaránt
iv Az α7R II modellel összevetve a Sony saját tesztjei alapján
v CIPA-szabvány. Csak dőléses/kilengéses rázkódás esetén. Planar T* FE 50mm-es F1.4 ZA objektívek. Kikapcsolt hosszú expozíciós zajszűrés mellett
vi XAVC S formátumú mozgóképrögzítéshez Class 10 vagy magasabb besorolású SDHC/SDXC memóriakártya szükséges. 100 Mbps felvételhez 3-as vagy magasabb UHS sebességosztályú kártya szükséges
vii Super 35 mm-es módban.
viii Becsült érték
ix A Sony saját tesztkörülményei állóképeknél
x A full-frame képérzékelőt tartalmazó digitális fényképezőgépek körében. A 2017. októberi sajtóközleménytől kezdődően, a Sony saját felmérése alapján
xi „Hi+” folyamatos mód UHS-II kompatibilis SDXC memóriakártyával. A Sony saját tesztkörülményei.
xii Gyorsan mozgó témáknál vagy a fényképezőgép gyors oldalirányú mozgatása esetén bizonyos mértékű torzulás fordulhat elő
xiii „Hi” mód. A legmagasabb képkocka/mp érték a fényképezőgép beállításától függ.
xiv A készülék csak a 100 és 120 Hz-es villódzást észleli. A sorozatfelvételi sebesség csökkenhet. A villódzásmentes felvételkészítésre csendes módban, hosszú záridős expozíciónál és mozgóképrögzítésnél nincs mód.
xv Kizárólag SSM vagy SAM objektívekkel. Az Eye AF funkció mozgóképrögzítésnél nem támogatott. Az AF-C csak a „Fázisérzékelés” AF-rendszer választásakor használható, de az élességállítás fix az első képkockánál a sorozatfelvétel alatt a „Folyamatos: Lo” módon kívül bármely módban (Hi+, Hi, Mid).
xvi Kizárólag SSM vagy SAM objektívekkel. Az LA-EA3 bajonettadapterrel. A fókuszsíkfázis-érzékeléses AF mozgóképrögzítéskor nem támogatott. Az AF-C csak a „Fázisérzékelés” AF-rendszer választásakor használható, de az élességállítás fix az első képkockánál a sorozatfelvétel alatt a „Folyamatos: Lo” módon kívül bármely módban (Hi+, Hi, Mid).
xvii 15-megapixel
xviii HDR (HLG) filmek lejátszásakor a készüléket USB-kábelen keresztül kell HDR (HLG) kompatibilis Sony tévékészülékhez csatlakoztatni
xix Hangfelvételre nincs lehetőség. Class 10 vagy magasabb besorolású SDHC/SDXC memóriakártya szükséges.
xx PAL-módban. 60 vagy 120 kocka/mp NTSC-módban

 

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük