Hirdetés:
hírek

Magyar Fotográfia Napja – augusztus 29.

magyar fotográfia,magyar fotográfia napja,augusztus 29 fotográfia,mafosz,dagerotipia,fotográfia napja

A fotós feladata az, hogy nyitva tartsa a fényképezőgépen a zárat akkor, amikor körülötte mindenki lehunyja a szemét.

Chris Greenhalgh

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) jóvoltából és javaslatára ünnepelhetjük a magyar fotográfiát ezen a napon. A jeles nap előzménye, hogy annak idején 1840. augusztus 29-én (írásos dokumentáció alapján) készült elsőként kézzel fogható fotográfia (dagerotípia) a Magyar Tudós Társaság ülésén, Petőfi Sándort ábrázoló fotó formájában, amit Vállas Antal készített.

Ettől a naptól eredeztethetjük tulajdonképpen a magyar fotográfia megszületését, és azt minden év augusztus 29- én ünnepeljük.

Node, egy kis történelmi kitekintés

Az egész fotógráfia megszületése, és tulajdonképpen az első kézzel fogható kép megalkotása a XIX. sz közepére tehető, de 1839. augusztus 19– e volt az a nap, amikor a dagerotípia eljárást a Tudományos és Képzőművészeti Akadémia együttes ülésén ismertette Louis Daguerre – róla nevezték el az eljárást kicsit jogtalanul, mert lényegében Joseph Nicéphore Niépce nevéhez köthető szorosabban az egész eljárás feltalálása, csak sajnos 1833-ban meghalt, és mivel Daguerre neve szerepelt első helyen – és ő tökéletesítette az eljárást -, így az ő neve alatt került be a köztudatba. Tehát a nemzetközi fotográfia napja augusztus 19. 
Mivel a francia Kormány a szabadalmat közkincsé tette, és nem burkolta be egy szabadalom mögé – / mint azt tette  William Henry Fox Talbot – talbotípia feltalálója, ami egy sokkal egyszerűbb eljárás volt, ráadásul azon év január 25-én mutatta  be Londonban / – , így az utódok és a szakmában is a dagerotípia eljárás vált ismerté. Ez van, ha valaki annyira félti a szabadalmát, hogy senki nem tudja használni.

1839. augusztus 19 – Nemzetközi Fotográfia Napja

… és miért augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja?

Ahogy fentebb is írtuk 1840 augusztus 29-e volt az a nap, amikor elsőként készült dagerotípia eljárással nyilvánok eseményen fotó, történetesen Petőfi Sándorról, Vállas Antal révén. Az már csak széljegyzetben jegyzem meg, hogy alig kellett 1 évnek eltelnie ahhoz, hogy ez a remek találmány eljusson a világ sok-sok országa közül hozzánk is. Ez az akkori időkben villámgyorsnak számított.

1840. augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja

Ünnepeld meg Te is ezt a napot, készíts egy fotót és mutasd meg Facebook oldalunkon.  

forrás: Wikipedia

Hirdetés:
0
0

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük