Hirdetés:

Az új Olympus fényképező megérkezett. Egy retro design jegyében kialakított, könnyű vázú, Live MOS érzékelős szörnyeteg, az Olympus PEN E-P5. A cserélhető objektívek segítségével tulajdonosa előtt kitárulnak a lehetőségek, és szinte minden fotózási körülményben megállhatja a helyét ez a modell. Lássuk a cég sajtóközleményét, illetve a fontosabb tudnivalókat.

Sajtóközlemény:

Gyakorlatilag láthatatlan csavarjaival és teljesen fém házával az új PEN zászlóshajó egy valóban gyönyörűen megalkotott fényképezőgép. Már csak a retró hangulat önmagában is elegendő ahhoz, hogy a jövő klasszikusaként emlegessük, de a házba rejtett technológia ugyancsak mérföldkő – például a kompakt rendszerfényképezőgépekben a világon elsőként elérhető 1/8000 másodperces zársebesség, valamint az Olympus többszörös díjnyertes OM-D gépéből már ismerős 16 megapixeles Live MOS szenzor által. E jellemzőknek köszönhetően az új fényképezőgép és az általa biztosított képminőség messzemenően méltó a PEN sorozat nagyszerű örökségéhez. Az Olympus emellett a PEN hordozhatóságára és használhatóságára is igen büszke. A könnyűsúlyú E-P5 beépített WiFi rendszerrel, FAST AF élességállítással és egyszerűen elérhető manuális beállításokkal rendelkezik – hogy csak néhányat említsünk a gép figyelemre méltó jellemzői közül. A váz 2013 júniusának végétől, €999 áron érhető el – mely cserélhető objektívek és kiegészítők széles választékával bővíthető. A 14-42mm objektívvel szerelt kit például €1099 áron kapható majd.

A stílus és az anyagok találkozása
Az Olympus PEN design team már számtalan elismerést kapott az ipar szakértőitől és a vásárlóktól egyaránt a retró hangulattal megbolondított modern fényképezőgépek megalkotásáért. A méltán híres PEN F gép 50. évfordulójára azonban egy még jellegzetesebb retró koncepció megvalósítása volt a feladat. A megoldást maga a megjelenésekor forradalmat indító PEN F jelentette.

Hirdetés:


A tökéletes tervezés és összeállítási minőség ugyancsak a kult-klasszikus elődöt idézi. A csak a gép alján látható csavarok által fémjelzett kivitelezési minőség a gép minden egyes részletén szembetűnő. Az egyedi megjelenést opcionális, háromféle stílusban elérhető, valódi fából készült, ergonomikus markolat teszi teljessé.

E-P5_EW-M1718_silver_black__ProductAdd_001
Olympus Pen E-P5

 

A csúcsteljesítmény és a zsebméret találkozása
Az igényes fotósok számára a gyűjtői darabok általában nem vonzóak – kivéve, ha a kivitel különlegességéhez méltóan a minőség és a technológia is egyaránt előremutató. Ennek figyelembevételével az E-P5 az Olympus OM-D fényképezőgépben bemutatott 16 megapixeles TruePic VI Live MOS szenzort kapta. A tesztek során a szenzor túlteljesítette az egyes D-SLR gépekben található APS-C szenzorokat is. Az Olympus kiválogatta a tükörreflexes gépek legjobb optikai technológiai megoldásait, így lehetővé vált, hogy a szenzor tudását maximálisan kiaknázhassa. Az E-P5 a világon elsőként alkalmaz kompakt rendszerfényképezőgépként akár 1/8000 másodperces sebességre képes mechanikus zárat. Ennek köszönhetően a szuperfényes, nagysebességű objektívekből is a legjobbat hozhatjuk ki. Így a gyorsan mozgó témák (például a repülő rovarok) is megörökíthetők, valamint – az 1:1.8 rekesz által – erős fények mellett is lenyűgöző mélységélesség hatást érhetünk el.

Az Olympus  másik sebesség alapú jellemzője a FAST AF, mely az E-P5 makró rajongó használóinak a nagyon pontos AF lehetőségét nyújtja – így az akár már befogott téma kis részletét is kiválaszthatjuk az élességállítás pontosításához: például egy kis virágport a szirmok között. A minimális zár késés által az E-P5 nagymértékben növeli annak lehetőségét, hogy pontosan a kívánt pillanatot örökíthessük meg.


Hirdetés:

Okos fényképezőgép és okostelefon találkozása
Ha azt mondjuk egy barátunknak, hogy az új E-P5 gépünk beépített WiFi-vel rendelkezik, nagy valószínűséggel ő azt feltételezi majd, hogy a felvételeinket egyszerűbben tudjuk feltölteni az internetre okostelefonon keresztül. De az E-P5 esetében a WiFi ennél sokkal többet jelent. Apple, illetve Android okostelefonunkkal a fényképezőgép távirányíthatóvá válik – többek között az autofókusz és a kioldó is. Az okostelefon és a fényképezőgép kijelzője szinkronizálható, így a telefon kijelzőjén pontosan azt láthatjuk, amit a gépen – ráadásul az érintőkijelzőn keresztül ugyanúgy vezérelhetjük a PEN-t, mintha a kijelző a fényképezőgépen lenne. Ez rendkívül hasznos a FAST AF használatával kombinálva önarcképek készítéséhez, vagy például a vadon élő állatok közeli felvételéhez, amiket egyébként nem tudunk eléggé megközelíteni. A kioldó időzítőjét is vezérelhetjük a telefonunkkal, valamint lehetővé tehetjük, hogy barátaink hozzáférjenek a kiválasztott felvételekhez. Emellett lehetőségünk van – az Olympus új Image Share 2.0 programja által – az okostelefonunk GPS adatait a felvételekbe ágyazni.

Olympus Pen E-P5 hátlap
Olympus Pen E-P5 hátlap

A kényelem és a kezelhetőség találkozása
A manuális fotózás szerelmesei különösen nagyra értékelik majd az E-P5 gépben bemutatkozó innovációt: a 2×2 vezérlőtárcsa rendszert, mely két tárcsát és a gép hátoldalának felső részére – igen jól elérhető helyre – került kapcsolót foglal magában. Manuális fotózás közben a kapcsoló egyszerűen mozgatható a két pozíciója között. Az első pozícióban a gép elején található vezérlőtárcsával a rekesz, a hátsó részen található tárcsával pedig az expozíciós idő állítható be. A második pozícióban a tárcsákkal az ISO érzékenység és a fehéregyensúly adható meg. Ezen túlmenően a gép hátoldalán található kapcsolóval más funkciók hozzárendelése is lehetséges.

Az új PEN remek funkcióinak listája egyszerűen túl hosszú ahhoz, hogy itt mindent felsoroljunk. Többek között találunk itt 5-tengelyes képstabilizátort, másodpercenként 9 felvétel sebességű sorozatfelvételt, vagy például változtatható dőlésszögű VF-4 elektronikus keresőt. A 2.360.000 képpont felbontású kijelzővel a VF-4 a felvételek egyszerűbb és pontosabb komponálását teszi lehetővé. A kereső ráadásul szemérzékelője által automatikusan kapcsol be, ha belenézünk.

A fényképezőgép jellemzőinek megismeréséhez kérjük, látogassa meg az Olympus honlapját. Az E-P5 2013 június végétől érhető el a boltokban. A váz €999 ajánlott fogyasztói áron kapható, de kétféle kit is rendelkezésünkre áll: a 17mm 1:1.8 objektívvel szerelve €1449 áron (tartozék VF-4 keresővel), illetve a 14-42mm objektívvel €1099 áron, mely magában foglalja annak lehetőségét, hogy a rendeléskor választhatunk az egyedi, valódi fából készült markolatok között. Természetesen az E-P5 az egész Mikro-NégyHarmad objektívkínálattal kompatibilis, mely most éppen az M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8, 45mm 1:1.8 és 75mm 1:1.8 objektívek fekete változataival bővült.

Olympus PEN E-P5 Specifikáció:

  • Egyedi, teljesen fémből készült retro stílusú ház, használat közben nem látható csavarokkal
  • A legjobb képminőség a PEN gépek között
  • 1/8000 másodperc mechanikus zársebesség a kompakt rendszerfényképezőgépek között elsőként
  • Beépített WiFi – vezérlés okostelefonnal
  • FAST AF élességállítás Super Spot AF és Touch Shutter AF funkcióval
  • 2×2 vezérlőtárcsa rendszer egyéni igényekre szabható kézi beállításokkal
  • 5-tengelyes képstabilizátor IS Auto funkcióval
  • Photo Story és 12 Művészi Szűrő
  • Focus Peaking funkció (MF Assist)
  • 9 fps sorozatfelvétel

www.olympus.hu

http://www.facebook.com/fotoshirek

Ez is érdekelhet:

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x