Hirdetés:

Oszd meg barátaiddal:

Mi lesz velünk fotósokkal?

A koronavírus világjárvánnyá alakult, ezt mindenki tudja, és mint ilyen az egész világ gazdasági szektorát érinti (az egészségügyről nem is beszélve, akik megfeszített tempóban próbálják leküzdeni a kórt, miközben saját magunk nem törődünk az egésszel, tisztelet a kivételnek…).
Vállalati és magánszemély oldalról egyaránt súlyosan érint minden résztvevőt.


Bár mi magyarok még a „kezdeti” stádiumban vagyunk, de finom becslések szerint is 2-3 hónap kiesés várható, vagyis eddig szinte biztosra vehető az, hogy a szolgáltató szektor (is) vegetálni fog.

Mit jelent ez?

A vírus hivatalos források szerint elsőként egy 55 éves kínai férfinál jelenhetett meg 2019. 11.17-én, majd december 12-én terjedt el szélsebesen Vuhanban. A történet további részét ismerjük… sajnos. Azóta eltelt 3 hónap, a vírus terjed szélsebesen, mert az emberek képtelenek felfogni, hogy ez egy igen agresszív vírus, és mindenki azt hiszi, hogy ő az Isten és nem lesz baja, pont ezért terjed ilyen gyorsan mindenhol.

Ami fontosabb, hogy gazdasági szempontból már ebben a 3 hónapban is olyan gyors recesszió ment végbe, ami szélsebesen mozdíthatja meg a 2008-hoz hasonló gazdasági világválság szélkerekét. Mielőtt bárki azt gondolná NEM a pánikkeltés a célom, egyszerűen csak az adatokat, és a nem félrevezető álhíreket közlő, hanem valós képet mutató oldalakat követve, az emberben felmerül a kérdés: hogyan tovább, mi lesz velem?

Minden szektort érint, minket is fotósokat. Már most érezhető a visszaesés, a bizonytalanság (megrendelő oldalról), és gyártói oldalról egyaránt. Ha az esküvő szektort nézzük, akkor tulajdonképpen az év ¾ része elúszott, ha egyáltalán még lehet valami bevétel, rendezvény az csak az őszi szezont fogja érinteni.

Ám nem jobb a helyzet más kategóriában sem. A gyerekfotósok sem számíthatnak túl sok jóra, hiszen a családoknál most a fotózás a legkevésbé fontos, a rendezvényfotósoknál ugyan az van, mint az esküvősöknél, hiszen betiltották a rendezvényeket.

Ez is érdekelhet:  Pletyka: Jön a retro Nikon milcre

A portréfotósok is inkább kivárnak.

Node, akkor mi a megoldás, mit lehet tenni fotósként?

Figyelem a különféle Facebook szakmai csoportokat, és sajnos látom a bizonytalanságot mindenkinél, érthető is, hiszen ez egyik napról a másikra sokkolt mindenkit. Még rá sem tudtunk készülni, és a hirtelen kapkodásban mindenki igyekszik valami átmeneti megoldást találni.

Mik lehetnek ezek?

Egyrészt mindenképp érdemes írnod egy levelet a lakhelyed szerint illetékes Iparkamarának, amiben megírod, hogy téged, illetve a munkádat a koronavírus ellehetetlenített, nem tudod fizetni a Katát, és a különféle adókat (ami igaz, mert nincs bevétel). Minél többen jelezzük ezt, annál inkább eljut a döntéshozókhoz. Szóval ne hagyd másra, írd meg azt az emailt! Legyenek benne a vállalkozási adataid is.
A másik opció, hogy szünetelteted a Katát, de ilyenkor ugye TB-d se lesz. Munkaügyi központnál is jelentkezhetsz, de kicsi az esély, hogy kapsz támogatást a túljelentkezés miatt.

Ok és akkor mi legyen?

Ezt neked kell eldöntened, de ha én külsősként tanácsolhatok valamit, akkor ONLINE dologban gondolkozz, vagy amihez konkrétan nem kell személyes jelenlét.

Blogolj, csináld meg jól a weboldaladat, tervezd meg a közeljövődet (készíts marketing és üzleti tervet), nézz szét pályázatoknál, vagy ha van más képesítésed is, és lehet ONLINE is kínálni – csináld!

A lényeg, hogy ne ülj és várd a csodát, hanem cselekedj! Használd ki a szabadidődet.

Kíváncsiak vagyunk neked mik a terveid. Megosztod velünk? :J

Ötleteiddel segíteni is tudsz kollégáidnak, hiszen most az a fontos, hogy átvészeljük a következő pár hónapot.
Fogjunk össze fotósok!

Hirdetés:
Hirdetés:
imedia
Híreinket szemlézi
abplusz
Tárhelyszolgáltatónk

Te váltanál DSRL-ről - Milc vázra, a tükrös objektív parkoddal?

Hirdetés:
Edit Template
Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
  • 1 014
  • 96
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.