Hirdetés:

Jogszabály

Védd a képed!Stop

Ezen az oldalon a legfontosabb jogszabályt ismertetjük, amivel szeretnénk segíteni neked fotóidat megvédeni.

Természetesen minden eset egyedi elbírálást kíván, de jobb, ha az alap jogszabályokkal tisztában vagy.

  •  A szerzői jog:

1999. évi LXXVI. törvény.

4. § (1) A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta (szerző).

(2) Szerzői jogi védelem alatt áll – az eredeti mű szerzőjét megillető jogok sérelme nélkül – más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.

  • Név nélkül vagy felvett néven nyilvánosságra hozott mű:

8. § Ha a művet név nélkül vagy felvett néven hozták nyilvánosságra, a szerzői jogokat a szerző fellépéséig az gyakorolja, aki a művet először hozta nyilvánosságra.

  • A mű nyilvánosságra hozatala:

10. § (1) A szerző határoz arról, hogy műve nyilvánosságra hozható-e.

(2) A mű nyilvánosságra hozatala előtt annak lényeges tartalmáról csak a szerző hozzájárulásával szabad a nyilvánosság számára tájékoztatást adni.

(4) A szerző halála után fellelt művet – ha a szerző vagy jogutódja ellenkező nyilatkozatot nem tett vagy az ellenkezőjét másképp nem bizonyítják – úgy kell tekinteni, hogy a szerző azt nyilvánosságra hozatalra szánta.


Hirdetés:

11. § A szerző alapos okból, írásban visszavonhatja a mű nyilvánosságra hozatalához adott engedélyét, a már nyilvánosságra hozott művének további felhasználását pedig megtilthatja; köteles azonban a nyilatkozat időpontjáig felmerült kárt megtéríteni. Ez nem érinti a munkáltató jogát a mű felhasználására, továbbá nem akadályozza a vagyoni jogok átruházása esetén a jogszerzőt az átruházott vagyoni jogokon alapuló felhasználásban.

  • A személyhez fűződő jogok gyakorlása :

14. § (1) A szerző halála után az e törvényben szabályozott személyhez fűződő jog megsértése miatt a védelmi időn (31. §) belül az léphet fel, akit a szerző irodalmi, tudományos vagy művészi hagyatékának gondozásával megbízott – ilyennek hiányában pedig vagy ha a megbízott nem intézkedik, az, aki a szerzői vagyoni jogokat öröklési jogcímen megszerezte.

(2) A védelmi idő eltelte után a szerző emlékének megsértése címén az érintett közös jogkezelő szervezet vagy szerzői érdek-képviseleti szervezet is felléphet olyan magatartás miatt, amely a védelmi időn belül sértené a szerző jogát arra, hogy a művén vagy a művére vonatkozó közleményen szerzőként feltüntessék.

15. § A szerző meghatározott személyhez fűződő jogainak védelmében a felhasználó is felléphet, ha ahhoz a szerző a felhasználási szerződésben kifejezetten hozzájárult.

 google.hu/ net.jogtar.hu

  • Egyéb:

Bár nem sorolható be egyik kategóriába se, de napjainkban igen elterjedt és kedvelt forma az ún. TFCD (Time For CD), vagy TFP (Time For Picture) alapú fotózás. Ennek lényege, hogy nincs pénzmozgás, tehát mindkét fél általában referencia anyaguk bővítése céljából keresi fel egymást. A modell az idejéért és a modellkedésért cserébe ugyan pénzt nem kér, de képeket igen, amit a fotósnak kötelező biztosítania számára. A TFCD/ TFP fotózásokra is érdemes írni modellszerződést, amiben részletesen le van írva, hogy mit vállal a fotós és mit a modell. Erre vannak minták az interneten, amit érdemes letölteni és átírni a saját adatainkra. Érdemes külön kitérni a 18 év alattiak fotózására is, mert ez esetben szülői engedély szükséges. Fontos, hogy mindent részletesen le kell írni a papírra, ami az esetleges viták esetén felhasználható. A papír elbírja, a pénztárcád nem biztos. 🙂

 

Amennyiben kérdésed lenne lentebb a hozzászólásnál felteheted.


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
1 Comment
Legrégebbi
Legújabb Legértékesebb
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
1
0
Írd meg a saját véleményedet.x