Hirdetés:

30 éves a Canon EOS rendszere

 

Idén márciusban ünnepli a cserélhető objektíves fényképezőgépeket, és rengeteg kompatibilis kiegészítőt – például objektíveket és vakukat is –  magában foglaló EOS rendszer debütálásának harmincadik évfordulóját a Canon.  A rendszer első tagjai az 1987 márciusában piacra keült EOS 650 típusjelzésű tükörreflexes (SLR) filmes fényképezőgép, és az azzal kompatibilis EF objektívek[1] voltak.

Honnan ered az elnevezés?

Az EOS az „Electro Optical System”, vagyis az elektrooptikai rendszer rövidítése, amely az angol írásmódban azonos Éósszal, aki a görög mitológiában a hajnal istennője.

Hirdetés:


Harminc évvel korábbi bemutatásakor az EOS rendszer legfontosabb újítása az volt, hogy az ezzel kompatibilis fényképezőgépek kizárólag elektronikus, nem pedig mechanikus úton vezérelték az objektívek fókuszát. E kialakítás révén a lencséket mozgató motorokat már az objektívbe is be lehetett építeni, ami ma már széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a teljes iparágban.

80 millió eladott EOS fényképezőgép

2003-ban került a boltokba az első belépő árkategóriájú digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép: az EOS 300D egy teljesen új korszakot nyitott meg a fotózásban. Ezt a modellt kedvező ára mellett kompakt kivitele és könnyű súlya, valamint egyszerű kezelhetősége miatt is kedvezően fogadták a vásárlók.

A 300D sikere jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Canon még ugyanabban az évben piacvezetővé válhasson a cserélhető objektíves fényképesőgépek piacán, és vezető helyét azóta is képes legyen megtartani.


Hirdetés:

2015 novemberéig az EOS-sorozatú fényképezőgépekből világszerte 80 millió darabot adott el a Canon, míg 2016 augusztusáig az ezekkel kompatibilis EF-objektívek eladásai elérték a 120 millió darabot.

Nem csak fotósok, filmesek is használják

Napjainkban az EOS rendszer magában foglalja a Cinema EOS rendszerű, filmesek számára kifejlesztett kamerákat is, amelyekből jelenleg 24 különböző modell[2], illetve 97 fajta EF-objektív kapható.

Ezzel a széles termékkínálattal a Canon a legkülönbözőbb felhasználási jellegeket egyaránt ki tudja elégíteni az EOS-sorozat termékeivel. A digitális fényképezés térhódítása során a Canon komoly előnyhöz jutott azáltal, hogy házon belül fejlesztette le az EOS rendszerű fényképezőgépek CMOS képérzékelő szenzorait, a képfeldolgozó processzorokat, valamint a cserélhető objektíveket is. Ennek köszönhetően a vállalat a kép elkészítésének teljes folyamata során garantálni tudta a kiemelkedő képminőséget és színhűséget, így nem véletlen, hogy termékei etalonná váltak.

Harminc év mérföldkövei az EOS rendszerben

Hirdetés

Pragerfoto - kreatív fotózás Budapesten

Kreatív portréfotók rólad szabadtéren, vagy stúdióban / fotóoktatás kezdőknek egyénileg, vagy kis csoportban, jó hangulatban. Kérj személyre szabott ajánlatot. 

 • 1987 Piacra kerül az EOS 650 fényképezőgép, és a Canon bejelenti az EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35-105mm f/3.5-4.5 és az EF50mm f/1.8 objektíveket
 • 1989 Az EOS-1, a Canon első autofókusszal felszerelt, profiknak szánt fényképezőgépének megjelenése
 • 1992 Az EOS 5 szemmozgást követő autofókusszal debütál
 • 2000 Boltokban az EOS D30, a Canon első saját fejlesztésű digitális fényképezőgépe
 • 2001 Megjelenik az EOS-1D, a vállalat első saját fejlesztésű, profi felhasználóknak szánt digitális fényképezőgépe
 • 2003 Az EOS 300D premierje, ez az első 1000 eurónál olcsóbb DSLR fényképezőgép amatőr felhasználóknak
 • 2005 EOS 5D – A Canon bejelenti az első kedvező árú DSLR fényképezőgépet, amely full frame képérzékelő szenzort használ
 • 2008 EOS 5D Mark II – az első olyan DSLR fényképezőgép, amely képes full-HD felbontású videorögzítésre is
 • 2012 A professzionális filmes/tévés felhasználásra szánt Cinema EOS kamerák premierje
 • 2012 Elérhető az EOS M, a Canon első tükör nélküli, cserélhető objektíves EOS fényképezőgépe
 • 2015 Világszerte 80 millió EOS fényképezőgépet és kamerát adott el a Canon
 • 2016 Világszerte 120 millió EF objektívet adott el a Canon

Canon 

Neked milyen EOS modelled van? Írd meg nekünk hozzászólásban.


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Ez is érdekelhet:

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x