Hirdetés:

Judo EB 2013.

Véget ért a budapesti adidas Judo Európa-bajnokság, a zárónapon a csapatversenyekre került sor. A férfiaknál Grúzia, a nőknél Hollandia nyert, a mieink egy ötödik és egy hetedik hellyel búcsúztak el a Papp László Budapest Sportarénától.

Férfi válogatottunk Lettország ellen kezdett, a magyar csapat Gorjánácz Zsolt (66 kg, Honvéd-Kipex), Ungvári Attila (73, Közgép-Ceglédi VSE) és Csoknyai László (81, Atomerőmű SE) győzelmével elhúztak, s bár a lettek Fogasy Gergő (90, Kecskeméti JC) és Cirjenics Miklós (+90, Honvéd-Kipex) ellen szépítettek, a mieink bejutottak a legjobb nyolc közé.

Ott a címvédő grúz válogatott következett, amely nagy fölénnyel legyőzte a Zámbori Bence (66, Honvéd-Kipex), Ungvári Attila, Csoknyai László, Fogasy Gergő, Cirjenics Miklós összeállítású csapatunkat, de a folytatásban újra remekeltek a magyarok: a vigaszágon 3-2 arányban legyőzték a lengyel válogatottat. Csapatunkból Gorjánácz Zsolt, Ungvári Attila és Tóth Krisztián (90, KSI SE) volt eredményes, Csoknyai Lászlónak és Cirjenics Miklósnak nem sikerült a győzelem.

Így a magyar válogatott a bronzéremért mérkőzhetett a Sportaréna közönsége előtt, az erős ukrán válogatottal. Gorjánácz Zsolt és Ungvári Attila nem tudta hozni a meccsét, de Csoknyai László győzelmével felcsillantotta a reményt. Fogasy Gergő és Cirjenics Miklós nem tudta megfordítani az állást, Ukrajnáé lett a bronzérem, férficsapatunk az ötödik helyen végzett.


Hirdetés:

A nőknél a sorsolás a későbbi győztes holland válogatottat állította a sérülésektől tizedelt fiatal csapatunkkal szembe, sajnos Balogh Daniella (52, Mohácsi TE), Szabó Katinka (57, Leányvár-Varga Csepp), Gercsák Szabina (63, Hell-Miskolci JC) és Szabó Franciska (70, Leányvár-Varga Csepp) sem tudta feltartóztatni holland ellenfelét. Az utolsó párharcban „örökrangadó” következett: Edith Bosch és Mészáros Anett utoljára találkozott. A 70 kilogrammos súlycsoport két klasszisa számtalan nagy meccset vívott már egymással, a háromszoros olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok a budapesti Eb után visszavonul. Bosch ipponnal nyert, de a felek az eredményhirdetésnél összeölelkeztek, a holland talán azt mondta Anettnek, én végleg elbúcsúzok, most már tiéd a pálya!

„Furcsa volt Edith (Bosch) ellen küzdeni, hisz rengeteg nagy csatát éltünk meg egymás ellen. Mivel ő visszavonul a verseny után, a meccs végén el is köszöntünk egymástól. Biztosan más lett volna, ha kettő-kettőnél állunk szőnyegre, így viszont nem volt igazi tét” – mondta Mészáros Anett a hollandok elleni meccs után.

A vigaszágon Ausztria volt a magyarok ellenfele, Tóth Patrícia (52, Ippon Judo Tatabánya) és Szabó Katinka veresége után Gercsák Szabina ellenfelét tiltott fogás miatt leléptették, de a sorsdöntő csatát Baczkó Bernadett (70, KSI SE) nem tudta hozni egy súlycsoporttal nehezebb ellenfelével szemben. A már tét nélküli ötödik meccsen Mészáros Anett lépett tatamira az osztrák Lechenauer ellen, s a magyar csillag ipponnal nyert. Sikerült szépíteni, de a vége Ausztria-Magyarország 3-2. A magyar lányok a Hollandiától és Ausztriától elszenvedett vereségekkel a hetedik helyen zárták a kontinensbajnokságot.

„Sérülések miatt és más okokból sem tudtunk erősebb csapatot kiállítani a bronzmérkőzésre, de a fiúk így is mindent megtettek a győzelemért. Úgy érzem ilyen körülmények között elégedettek lehetünk az ötödik helyezéssel is, annak pedig külön örülök, hogy több fiatalnak is lehetőséget adhattunk arra, hogy ilyen komoly versenyen, nagy közönség előtt judózhassanak” – mondta Nagy András szakágvezető.

Magyar Judo Szövetség


Hírlevél feliratkozás

... hogy ne maradj le semmiről!

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x