Hirdetés:

Sony World Photography Award eredményhirdetés

A Sony World Photography Award év fotósa, a L’Iris d’Or címet a 32 éves Andrea Gjestvang nyerte, akinek munkáját 170 ország több mint 122 ezer pályázata közül választották ki. Az egyöntetűen választott norvég fotós a Sony által felajánlott digitális eszközöket, valamint a címért járó 25 000 dolláros nyereményt a Londonban megrendezett gálán vehette át.

A győztes Gjestvang „Egy történelmi nap” című pályamunkája a 2011 júliusában Oslo melletti Utoya szigetén történt megrázó mészárlás fiatal túlélőinek portrésorozata. A fotós hihetetlen érzékenységgel és őszinteséggel örökítette meg a fiatalokat, felvételei örökre tanúskodnak a kimondhatatlan tragédiáról.

Andrea Gjestvangnak pár év alatt sikerült a legizgalmasabbnak kikiáltott fiatal fotósok közé kerülnie. A képei megjelentek a Newsweek, M le Monde, Stern, valamint a D Republica hasábjain is, és világszerte kiállításokon szerepelnek. 2010-ben részt vett a Joop Swart mesterkurzuson, 2012-ben már bekerült abba a 30-as listába, amelyet a PDN állított össze azokról az új és feltörekvő fényképészekről, akikre érdemes odafigyelni. 2012-ben az egyik utoyai túlélőről (Yvla Helen Schwenke-ről) készült portréjával megnyerte a norvég Év Képe versenyt. Az „Egy történelmi nap” győztes fotósorozatát 2012-ben könyvben is kiadták Norvégiában.

A díj átvételét követően a következő szavakkal köszönte meg az elismerést:

Hirdetés:


Hatalmas öröm és elismerés számomra, hogy elnyertem ezt a címet, és azt gondolom, hogy ezzel méltó emléket állítottunk a tragédia áldozatainak. Sosem felejtjük el őket.

 

A nyertes fotó: Andrea Gjestvang
A nyertes fotó: Andrea Gjestvang

A tiszteletbeli zsűri elnöke, Catherine Chermayeff, a Magnum Photos speciális projektek igazgatója így nyilatkozott:

„A zsűri elnökeként őszintén elégedett vagyok, hogy Andrea Gjestvang nyerte a L’Iris d’Or díjat. A bírák egyöntetűen az ő munkáját ítélték a legjobbnak. Az ‘Egy történelmi nap’ csendes, elgondolkodtató és nagyon erőteljes közvetítője a norvég mészárlás áldozatainak és túlélőinek. Mindannyiunkat megérintett a képek méltósága és szépsége.”

A L’Iris d’Or győztes pályamunkája a kategóriagyőztesek képeivel együtt április 26. és május 12. között megtekinthető a Somerset House-ban a Sony World Photography Awards 2013 Kiállítás részeként. A képek nyomtatásban is hamarosan megjelennek a Sony World Photography Awards 2013 c. könyvben, amelyet a worldphoto.org/2013book címen lehet megrendelni.

 

A Nyitott kategória legjobb fotósa a vietnami Hoang Hiep Nguyen:

A Nyitott kategóriában amatőr vagy hobbifotósok jelentkezhettek a világ bármely tájáról. Az összesen 54 851 pályázatot számláló kategória győztese az a huszonegy éves hanoi fiú lett, aki hihetetlen módon csak egy éve vásárolta élete első digitális kameráját, azonban az általa készített fénykép egy viharban álló lányról minden más vetélytársat legyőzött.

 

A Nyitott kategória zsűrijének elnöke, az Amateur Photographer magazin brit szerkesztője, Damien Demolder a következőt nyilatkozta:

„Nguyen képe intenzív romantikus és misztikus hangulatával kiemelkedett kategóriája mezőnyéből. Ez a csodálatos kép tökéletes példája annak a kreativitásnak és különleges látásmódnak, amivel napjaink amatőr fotósai rendelkeznek, ezért méltó győztese ennek a világszerte presztízsértékű versenynek.”

Hoang Hiep Nguyan nyereménye egy Sony α77 digitális kamera, valamint 5000 dollár.

 

A profi kategóriák győztesei és dobogósai:

A Londonban megrendezett gálán hirdették ki a professzionális fotós kategóriák nyerteseit, valamint második és harmadik helyezettjeit. A 15 győztes személyesen vette át díját, valamint a győzelemmel járó Sony α99 fényképezőgépet.

A nyertes pályaművek rendkívül szerteágazó témákat dolgoztak fel. Készült fotósorozat a Matterhorn hegyről fekete-fehérben, egy argentin limuzin utasteréről, valamint az észak-koreai emberek titkos életéről. A versenyre összesen 62 654 pályázat érkezett.

A profi versenyzőknek kategóriánként minimum három, maximum 10 képet kellett beküldeniük, amelyeket 2012-ben készítettek vagy 2012-ben publikáltak először. A bírák a teljes munkájuk alapján értékelték őket. A versenyben részt vevő pályázatok közül a tiszteletbeli bíró kategóriánként minimum három, maximum tíz fényképészt választhatott.

Ez is érdekelhet:  Két új Nikon Z objektívet fejlesztenek

A döntősök közé került 4 magyar fotográfusból Gárdi Balázs munkáját Emberek kategóriában 2. helyezéssel értékelték.

Gárdi Balázs profi kategória

 

A professzionális kategóriák győztesei:

 • Építészet:                                   Fabrice Fouillet, Franciaország
 • Művészet és kultúra:            Myriam Meloni, Olaszország
 • Kampány:                                  Christian Åslund, Svédország
 • Koncepció:                               Roman Pyatkovka, Ukrajna
 • Aktuális:                                     Ilya Pitalev/RIA Novosti, Oroszország
 • Kortárs kérdések:                   Valerio Bispuri/Echo Press, Olaszország
 • Divat & Szépség:                     Klaus Thymann/Adamsky, Dánia
 • Tájkép:                                        Nenad Saljic, Horvátország
 • Életmód:                                    Alice Caputo, Olaszország
 • Természet és vadvilág:         Satoru Kondo, Japán
 • Emberek:                                   Andrea Gjestvang, Norvégia
 • Portré:                                        Jens Juul, Dánia
 • Sport:                                          Adam Pretty/Getty Images, Ausztrália
 • Csendélet:                                 Vanessa Colareta, Peru
 • Utazás:                                        Gali Tibbon, Izrael

 

További díjazottak:

Kiemelkedő hozzájárulás a fotográfia fejlődéséhez – William Eggleston:

Az ikonikus amerikai fotós William Egglestont jutalmazták ezzel a díjjal, amelyet apja nevében fia, Winston Eggleston vett át.

A fotós William Eggleston hatalmas hatással volt a színes fényképezésre, és így a ma leginkább tisztelt fotósok nagy részére is. Eggleston ritka képei április 26. és május 12. között szintén megtekinthetőek lesznek a Somerset House-ban, valamint a Sony Photography Arwards 2013-as könyvében is szerepelni fognak.

A megtisztelő kitüntetést eddig William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud és Phil Stern érdemelte ki.

 


Hirdetés:

Az Év tanuló fotósa – Natalia Wiernik, Lengyelország:

A világszerte 230 egyetem részvételével zajló programban az Év tanuló fotósa díj a legelismertebb. A Krakkói Jan Matejko Művészeti Akadémiát képviselő lengyel fotós, Natalia Wiernik pályázatával 35 000 euró értékű Sony digitális eszközöket nyert intézményének.

 

Az Év fiatal fotósa – Alecsandra Dragoi, Románia:

A húsz év alattiak kategóriájában győztes Alecsandra Dragoi jelenleg az Egyesült Királyságban folytatja egyetemi tanulmányait. Nyertes felvételén az újévi ünneplést örökítette meg Romániában a 19 éves tehetség. Az Év fiatal fotósa címért folyó küzdelemre 5160 pályázat érkezett.

 

A 2013-as Kraszna-Krausz Book Award győztesei:

A Kraszna-Krausz Book Award a Sony Photography Awards büszke partnere. A legjobb fényképes és legjobb filmfotóképeket tartalmazó könyv díján idén két csodálatos könyv osztozik.

Legjobb Fotókönyvnek járó díj:

War/Photography: Images of Armed Conflist and Its Aftermath by Annie Walkes Tucker, Will Michels and Nathalie Zest (Yale Univerity Press)

(Annie Walkes Tucker, Will Michels, Nathalie Zest; Háború/Fotográfia: Fegyveres konfliktus és utóhatásai képekben)

Legjobb filmfotókönyv díj:

Hollywood Costume by Deborah Nadoolman Landis (V&A Publishing)

(Deborah Nadoolman Landis; Hollywoodi jelmezek)

 

A Kraszna- Krausz Alapítvány a díjátadó ünnepségen kitüntette Thomas Neurath-ot, a Thames and Hudson vezetőjét, az újságírásban betöltött szerepéért.

 

Tiszteletbeli elnök:

A 2013-as tiszteletbeli zsűri elnöke Catherine Chermayer (USA), a Magnum Photos Speciális projektekért felelős vezetője volt.

 

Elnökök:

Catheline Metcalfe (Egyesült Királyság), fotográfiai vezető, Conde Nas Traveller;

Tim Parton (Egyesült Királyság), ügyvezető, Balcony Jump;

Francesca Sears (Egyesült Királyság), igazgató, Panos Profile at Panos Pictures;

Andrew Sanigar (Egyesült Királyság), felügyelő szerkesztő, Thames & Hudson

 

További bírák:

Juana de Aizpuru (Spanyolország), galériaigazgató, Galeria Juana de Aizpuru;

Chien-Chi Chang (Tajvan), Magnum fényképész; Edmund Clark (Egyesült Királyság), fényképész; Brandei Estes (Franciaország), igazgatóhelyettes, Galerie Nelson Freeman; Macduff Everton (USA), fényképész; Fiona Shields (Egyesült Királyság), képszerkesztő, The Guardian; Monica Suder (Németország), fotográfiakonzultáns és coach

www.sony.hu

Oszd meg barátaiddal:

Híreinket szemlézi:
imedia
Tárhelyszolgáltatónk:
abplusz

Te váltanál DSRL-ről - Milc vázra, a tükrös objektív parkoddal?

Edit Template
Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
 • 948
 • 130
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x