Nikon,  pletykák

Pletyka: jön a Nikon Zf

nikon zfc vs nikon zf
NIKON zfc vs nikon zf

 

Kishírek a nagyvilágból

Talán nem mondok újat vele, de a Nikon felült erre a retro vonatra, és napokon belül hivatalosan is piacra dobja a 2021-es kiadású “Zfc második kiadását”.

A megnevezés ne tévesszen meg, és az sem, hogy lényeges designbeli újítások lesznek majd, hiszen, ha a képeknek hihetünk, akkor külsőben nem lesz erős a változás. Lényegében a gombkiosztás felül marad, az előlapról eltűnik egy – vélhetően – funkciógomb, és ha figyelsz a részletekre, akkor észrevehetted, hogy a kis cukika modellfény is sutty eltűnt.

Az összehasonlításnál korábbi specifikációra és Zfc tesztemre tudok hagyatkozni, de mindaddig, amíg nincs meg a hivatalos bejelentés, ezek csak pletyik – mármint a Zf.

Szóval maradunk továbbra is a retro vonalon, ami személy szerint lelket melengető, és tök jó, hogy próbálják a gyártók visszahozni a retro életérzést a modern, minimalista világba, ahol már szinte mindent a “tapiképernyőn” végzünk. Mintha egy tepsit nyomogatnék – a szerk. 🙂 Én spec örülök, hogy itt még vannak gombok.

Node, az érzékelő az marad aps-c, hátsó megvilágítású CMOS, mindez 24 megapixelen fog kreálni képecskéket (ez mondjuk sokat nem változott a Zfc-hez képest).

Amiben előrelépést láthatunk (kell is, ha már 2 éves modellre új ráncot varrunk)  az ISO, ami kimaxolva itt már a 64.000-es értéket mutatja majd, illetve a 30 fps folyamatos képlövöldözést. Illetve az is jópofa, hogy az USB-C port már PD kompatibilis, szóval bátran tölthetjük a laptopról is, vagy megfelelő powerbankkal. Az akksi marad az EN-EL15, ami már elég sok modellben helyet kapott. Bővült +1 SD kártyafoglalattal, így már biztosított a biztonsági mentés és a túlcsordulás is.

A fókuszrendszeren is javítottak természetesen és már a Z5 / Z6II alapjait használja, pixel shit eltolási lehetőséggel.

 

A 4k 60 fps videjó mondhatni alap funkció, de benne lesz. Szintén marad a picike, semmilyen kézre nem alkalmas grip, a kis LCD a tetején, a kihajtható hátsó LCD kijelző.

A tömege na az kissé megnőtt. Bár nem tudni, hogy a 700 g csak a vázat jelenti, de amennyiben igen, akkor a Zfc 390 grammjához képest tetemes a változás.

 

Összességében az új Nikon Zf az elődhöz képest kap némi újítást, de az eddigi pletyik szerint inkább a belbecsen frissítenek majd, mint a külcsínen.

Neked hogy tetszik a Nikonnak ez a retro vonala? Írd meg kommentben.

 

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Make a review?

7
Your Final Score: 7.0