Hirdetés:

Hogyan válassz kamerát?

Elöljáróban szögezzük le, első fényképezőgépet vásárolni manapság, rendkívül nagy kihívás! Besétálunk egy fotós boltba és végtelen sorokban kígyóznak vágyunk tárgyai, megannyi színben és formában, az eladók pedig fura rövidítésekkel és érthetetlen szavakkal próbálják orientálni a látogatót az akciós termékek felé. Ebben a rövid cikkben segítséget szeretnék nyújtani azon olvasóknak, akik első cserélhető objektíves kamerájukat szeretnék megvenni!

A ma vásárolható fényképezőgépek között rengeteg alkalmas jó képek készítésére, de más gépet érdemes választania annak, aki tájképeket szeretne fotózni, és megint másfajtát, aki sport vagy természet fotósnak áll. És akkor már ne feledkezzünk meg a családi kassza másodfokú veszélyeiről, az objektívekről sem. Mivel a fényképezőgép gyártók egyedi bajonetteket fejlesztettek ki saját termékeikhez, a gép kiválasztásával egy objektív családot is választottunk. És bizony ezekre még legelső gépünk mellé is szükségünk lesz! De visszatérve a cikk témájához, vegyük is át a legfontosabb szempontokat a kamera kiválasztásához!

Az első ilyen – ami valószínűleg a legmeghatározóbb is – az ár. A fotózás nem olcsó játék, de szerencsére a piacon minden elképzelésre lehet találni egy megfelelő modellt, vagy kit családot. Ha hobbi célra keresünk egy gépet, amivel a gyerkőcöket, vagy a tengerparti nyaralást szeretnénk megörökíteni, akkor a szempontok mások, mint amikor egy magazin címlapjára készítünk portrékat, és ezt általában az ár is tükrözi. Első gépnek nem érdemes a csúcsok csúcsát választani, hiszen még nem tudnánk kihasználni az árcédula mögött rejlő képességeket. Az új hobbira szánt keretből sokkal célszerűbb egy közepes áru vázat egy, a céljainkhoz illő plusz objektívvel megvásárolni (pl. tájképekhez széles látószögűt, pl. 16-35mm)!

Második szempont a kezelhetőség és ergonómia! Nem mindegyik márka és típus áll mindenkinek kézre! Különböző a vázak súlya, mérete (és tudása), a kezelőszervek kiosztása, érintő kijelzős és/vagy gombos, illetve ott van még a menük szerkezete is. Különbözőek vagyunk, megannyi szokással, rigolyával, és elvárásokkal a fényképezőgépek felé, és pont emiatt fontos, hogy vásárlás előtt kézbe tudjuk venni a gépet; nyomkodni, csavargatni, lehetőleg jó sokat! Ugyanitt jegyezném meg, hogy manapság már nem a szett mérete jelenti, hogy egy komoly felszerelése van egy fotósnak! Egy modern, tükör nélküli váz (angolul MILC) a hozzá tartozó objektívvel valószínűleg felül is múlja azokat, és fele annyit nyom. Vegyünk például egy Nikon D850-est egy szép 24-70mm F2.8-as objektívvel, igen kívánatos összeállítás, viszont 2 kg a súlya, így nem a legalkalmasabb alkalmi használatra vagy utazásra, míg egy MILC hasonló konfigurációban 1,2 – 1,5kg.

A képérzékelő szenzor mérete is egy fontos szempont. A hivatásos fotósok jelentős többsége, ún. teljes képmezős (angolul Full Frame) szenzorral szerelt gépeket használnak, viszont ezek a típusok a piacon a legdrágábbak is. Ezek az érzékelők az analóg 35mm-es képkockák méretére készültek, de jelentős mennyiségben vannak a piacon ennél kisebbek is (APS-C, négyharmad). Fontos itt is kiemelni, hogy a szenzor választása is kompromisszum! Az objektívek gyújtótávolsága és rekesz mérete is általánosságban a Full Frame vázakra van értelmezve, viszont ha kisebb szenzorral szerelt gépen használjuk, mind a két értéket meg kell szoroznunk az ún. crop factor-ral, ami a szenzor egy jellemzője. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy minél kisebb a szenzor mérete, annál messzebbre láthatunk el ugyanazon gyújtótávolságú objektívünkkel, ami egy messzi témánál, mint például egy madár, előnyt jelenthet, míg egy tájkép esetén akár limitálhat is a látószög csökkenése. A gyújtótávolsághoz hasonlóan a teljes képmezősnél (fullframe) kisebb szenzor méret (pl. APS-C) a rekesz értéket is befolyásolja, ami két dolgot jelent: kisebb háttérelmosást kaphatunk (vagyis nem lesz annyira elmosva a háttér), illetve kevesebb a szenzorra jutó fénymennyiség, így sötétebb fényviszonyok között hamarabb lehetnek zajosak a képeink. Mivel kisebbek a pixelek, így kevesebb fényt tud ráereszteni az érzékelőre.


Hirdetés:

A végső gép kiválasztása előtt mindenképp érdemes egyrészt az interneten végigolvasni pár fórumot, ami az adott modellel foglalkozik, illetve megnézni pár mintafotót, és megkérdezni fotós ismerőst is.

Ne keserítsen el, ha rögtön nem ismersz mindent a gépeden, hagyj időt magadnak és a kreativitásodnak.

Szép fényeket!

Moderálta: Admin

Csatlakozz Te is bővülő csapatunkhoz. Blogolj szabadidődben, informáld a többi fotóst, alakítsd ki egyéniségedet.
Ha Te is csatlakoznál hozzánk, kérlek nézd meg a részleteket > ezen a linken <

Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
  • 948
  • 130
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x