Bejelentés,  hírek

Voigtlander NOKTON 29mm f/0.8

Kishírek a nagyvilágból

A neve is szép, hát még a képminőség. Egy igen nagy fényerővel rendelkező, masszív és egyáltalán nem könnyű, inkább a nagylátószögbe sorolható mft objektívet hoz piacra hamarosan a japán gyártó.

A Cosina-Voigtlander hivatalosan is bejelentette a világ egyik legnagyobb fényerővel rendelkező, egyelőre MFT bajonettel elérhető objektívjét: 29 mm f / 0,8 Super Nokton MFT.  A 29 mm egy kis szenzoron tökéletes teret tár elénk, de ez 35 milis formátumban kb. 58 miliméternek felel meg, ami viszont pont kellemes látószög, hiszen közel azt kínálja, mint amit mi is látunk két szemünkkel.

Felépítését tekintve egy full fém vázba csomagolt, 7 csoportra osztott, 11 lencsét tartalmazó eszköz. Ami még igen szívmelengető adat a manuális objektíveket kedvelőknek, hogy 12 lamella található az objektív belsejében, ami garantálja a szép szinte kör alakú bokeh hatást tág rekesznél. Ha már itt tartunk ez a modell legnagyobb nyilása f0,8, ami egy megfelelő MFT vázzal még a legrosszabb időjárási fényviszonyok mellett is jó minőségű elmosott képet adhat, de f8-tól felfelé viszont szépen élesedik a téma. Természetesen egy manuális objektív kezelése és megfelelő használata időbe telik, de megéri a befektetett energia, mert csodás képeket tudunk készíteni. Mondjuk nem nevezhető könnyűnek a maga 703 grammjával a Nokton, de mindenképp megnyugtató, hogy nem egy olcsó műanyag öntvényt alkalmaztak, így “első kézből” érezhetjük a törődést, amit a szorgos japán kezek – és némi gépiesítettség – e modellnél végrehajtott.

Az is látszik, hogy nem nagyolták el a gyűrűket sem, azok is szépen kimunkált, ergonómiailag is megfelelőnek tűnő fémből lett kiöntve. A régi hasonló manuális társaihoz képest, ennél szép finoman jár a rekesz / és fókuszgyűrű is, így nincs az a jól ismert kattogás, amikor állítjuk az F értéket, így akár babafotózásnál is használhatjuk, ahol különösen cuki lesz a bokeh a háttérben.

A javasolt kiskereskedelmi ár (adók nélkül) 225 000 ¥, ami az Egyesült Államokban 2099 dollár körüli árat jelent. A Voigtlander NOKTON 29 mm f / 0,8 aszférikus lencse 2020. december 10-től lesz elérhető külföldön, hazai forgalomba kerülésről még nem tudunk, vélhetően 2021 január-február a reális dátum.

 

 

Voigtlander SUPER NOKTON 29 mm f/0.8 specifikáció:

Gyújtótávolság 29 mm
Minimum rekesz F 16
Elrendezés 11 elem, 7 csoportban
Látószög 42.75 °
Lamellák száma 12 lamella
Közelpont 0.37 m
Maximum diameter x total length φ72.3 × 88.9mm
Filter méret  62 mm
Súly 703 g
Napellenző Tartozék
Egyéb: Manuális élességállítás
Hirdetés: