Oszd meg barátaiddal:

Nikon és a “The Revisit” projekt

A 70-es évek fotósa Mick Rockkal a NIKON Df segítségével újrafényképezi leghíresebb képeit.

A NIKON bemutatja „The Revisit” című projektjét, amely a kezdetektől NIKON fényképezőgépet használó, legendás rock’n’roll fényképésszel, Mick Rockkal együttműködésben készült – és mindkét félnek múltbéli időutazást jelentett. A NIKON új Df fényképezőgépe kedvéért visszanyúlt a hetvenes években oly sikeres FM-sorozat mára klasszikussá vált külsőjéhez, majd a legmodernebb technológiát ültette bele, Mick Rock pedig e modern technológia segítségével újra elkészítette néhány legendás fényképét – többek között néhány Debbie Harry-t és a Queent ábrázoló felvételt.

Mick életének nagy részét fényképezőgépe mögött töltötte, és mára ikonikussá vált fényképeken örökítette meg 1972-ben az akkoriban még viszonylag ismeretlennek számító, Ziggy Stardust művésznéven szereplő David Bowie-t. Ezután a zenei világban páratlan fotós karrierje során számtalan művészről készített felvételt a glam, rock, punk és pop (sőt, a rap) világában, köztük Lou Reedről, Syd Barrettről, Blondie-ról, a Queenről, Iggy Popról, a Sex Pistols-ról, a The Ramones-ről, a Yeah Yeah Yeahs-ről, a Killers-ről, Lady Gagáról, Janelle Monae-ről, Snoop Doggról és még sokakról.

Karrierjének kezdeti szakaszában – a hatvanas és hetvenes években – Mick az akkor igen népszerű Nikkormat, illetve F-sorozatba tartozó fényképezőgépeket használt. Ebben a projektben az új NIKON Df modellel dolgozott, amely a klasszikussá vált, 35 mm-es filmes tükörreflexes gépek formavilágában kínálja a legmodernebb digitális technológiát. Pontosabban a NIKON Df ismét előtérbe állítja a klasszikus objektíveket – még a nem AI NIKKOR objektívekkel is kompatibilis.

Nikon Df váz
NIKON Df

 

Exkluzív videónkban elkísérjük Micket new yorki sétáján, és vele együtt meglátogatjuk a korai munkáihoz inspirációt adó ismerősöket és helyszíneket. Láthatjuk például a fotós által csak „punk bűnbarlangnak” nevezett egykori híres klubot, a CBGB-t, illetve a népszerű, East Village-beli Niagara klubot, ahol Mick nemrégiben fényképezte a The Black Keys együttest és Brandon Flowerst. Főszereplőnk arról is beszél, miként használta fel leghíresebb alanyainak egyedi kisugárzását, illetve elmeséli, milyen új technikákat sajátított el időközben, hogy ezt a karizmát a későbbi idők új sztárjaiból is előcsalogassa.

A „The Revisit” projekt keretében Mick ismét hadrendbe állította néhány régi kedves objektívjét – például azt a 28 mm-es darabot, amellyel leghíresebb Syd Barrett-képét készítette –, és szakértelmét napjaink feltörekvő sztárjai rendelkezésére bocsátva elkészíti legendás képeinek modern reinkarnációját. Mick leghíresebb Debbie Harry-képét (az úgynevezett „Kék Debbie-t”) egy fiatal művész, Danielle Parente közreműködésével alkotta újra, a művésznő négytagú zenekara pedig a Queen tagjainak szerepében állt a gép elé, hogy elkészülhessen az együttes nevét viselő Queen II album borítójaként híressé vált, valamint a Bohemian Rhapsody című sláger videoklipjéből is ismert kép újraértelmezése.

Rock így vélekedik a Nikonnal végzett közös munkáról: „Az igazi modern művészet mindig is a múlt legintenzívebb pillanataiból táplálkozik, de ahhoz új elemeket ad. Ezért nem tudtam nemet mondani a Nikonnak a The Revisit projektre. Az új Df fényképezőgép miatt tökéletes volt az időzítés: így régi jó objektívjeimet ezzel a gyönyörűen kivitelezett, remek technológiákat kínáló géppel használhattam, ami pompás élményt jelentett.”

Ez is érdekelhet:  Pletyka: A SONY A6700-al két új obi is érkezik

A Df leginkább azzal vett le a lábamról, hogy tökéletesen alkalmas arra a munkastílusra, amellyel én fényképezek. Rugalmas és alkalmazkodó. Ez az első olyan digitális fényképezőgép, amely teljes mértékben képes kielégíteni fényképészi éhségemet. Fényképezés közben állandó mozgásban vagyok, mindig más és más szemszögekkel kísérletezem. Gyorsan és szinte mániákusan fényképezek. Számomra ez a tökéletes gép, amely ráadásul még emlékeztet is a régi, megbízható masinámra. És ettől ismét fiatalnak érzem magam! Ki tudna ennek ellenállni?”

Dirk Jasper, a NIKON Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint „a Mickhez hasonló fényképészek határokat törtek át az eredeti, F-bajonettel rendelkező NIKKOR objektívekkel. Mostanáig kellett várni, hogy ezek az objektívek a modern digitális tükörreflexes gépekkel is használhatók legyenek. Egyszerűen fantasztikus volt látni, miként használta Mick Rock az új NIKON Df-et. De nem csak a gép – egy másik kor fotográfusai előtt tisztelgő – külleme illik tökéletesen Mickhez, hanem ugyanazt is képviselik: a régi és az új dolgok legjavának különleges ötvözetét.”

nikon logo

A „The Revisit” projektről itt talál bővebb információt:

 

A NIKON Df

A Df a fényképezés iránti szenvedélyt fejezi ki, mind formájában, mind tartalmában. Ez a retro stílusú fényképezőgép, amely egymaga külön kategóriát alkot, büszkén és egyedi módon különbözik a modern digitális tükörreflexes fényképezőgépek uniformizált világától. Ugyanazzal a képérzékelővel rendelkezik, mint a NIKON D4 csúcsmodellje, így kompromisszumok nélküli dinamikatartományt és elsőrangú fényérzékenységet kínál. Ugyan a NIKON Df a NIKON jelenlegi FX-formátumú választékának legkisebb tömegű gépe, mégis rendelkezik azzal a strapabíró kialakítással és megbízható működéssel, amelyet a fotósok a NIKON csúcskategóriás fényképezőgépeitől elvárnak. A NIKON Df a puristák és a design megszállottjai számára egyaránt tökéletes választás. Arra született, hogy meghódítsa azoknak a fotósoknak a szívét és lelkét, akik egyazon szenvedéllyel égnek fényképezőgépük és művészetük iránt.

Mick Rock

Mick Rock a zeneiparban dolgozó fényképész, aki leginkább a hetvenes évek glam rock ikonjairól – például a Queenről, David Bowie-ról, Mick Ronsonról, Lou Reedről, Kevin Ayers-ről, az Iggy Pop and The Stooges-ről, a Sex Pistols-ról, a Ramones-ről, illetve Blondie-ról készített – képeiről híres. Azt mondják róla: „Az ember, aki lefényképezte a hetvenes éveket”; szinte egész életét a fényképezésnek szentelte. Elismert tagja a fényképészet, a divat és a stílus világának, és nemrég megjelent az azóta elhunyt Lou Reeddel közös, Transformer című könyve. http://www.mickrock.com

-Fotoshirek.hu-

www.NIKON.hu

Hirdetés:
Hirdetés:
imedia
Híreinket szemlézi
abplusz
Tárhelyszolgáltatónk

Te váltanál DSRL-ről - Milc vázra, a tükrös objektív parkoddal?

Hirdetés:
Edit Template

Ez is érdekelhet:

Mit szólsz hozzá?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
  • 1 014
  • 96
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x