Oszd meg barátaiddal:

Nikon Capture NX-D

A Nikon Magyarország nemrég jelentette be legújabb professzionális DSLR fényképezőgépét a D4s típusjelzéssel egy sajtótájékoztató keretein belül. Ezzel egyidejűleg szintén bejelentésre került legújabb, a jövőben ingyenesen elérhető képfeldolgozó szoftvere is. A program sok újdonságot tartalmaz, és bár egyelőre még béta verzióban érhető el, de nagyon ígéretesnek tűnik, és nagyban megkönnyíti / és felgyorsítja majd a fotósok dolgát.

A Capture NX-D ingyenes alkalmazás, amely a jövőben felváltja a jelenlegi Capture NX 2 programot. Az alkalmazás képes betölteni Nikon digitális tükörreflexes, cserélhető objektíves Nikon 1, illetve Nikon COOLPIX kompakt digitális fényképezőgéppel készített (NEF vagy NRW kiterjesztésű) RAW-képeket, majd képfeldolgozási és módosítási műveletekkel csúcsminőségű utómunkálatokat képes végrehajtani. Az alkalmazás a RAW-képek mellett JPEG- és TIFF-fájlok szerkesztésére is alkalmas.

Amíg a Capture NX-D (béta verzió) elérhető, a Nikon a webhelyén figyelemmel kíséri az alkalmazással kapcsolatos összes olyan visszajelzést, kérést és ötletet, amely az alkalmazást használó ügyfelektől érkezik. A Nikon ezeket a kéréseket és ötleteket felhasználva fejleszti tovább az alkalmazást a hivatalos verzió – 2014-ben esedékes – megjelenése előtt.

A Nikon továbbra is frissíti és támogatja a jelenlegi Capture NX 2 alkalmazást, amíg a Capture NX-D béta verziója elérhető. A Capture NX-D hivatalos verziójának megjelenése után azonban a Nikon beszünteti a Capture NX 2 frissítését.

Nikon Capture NX-D
Nikon Capture NX-D

Terméknév: Capture NX-D (béta verzió)

URL-cím: http://beta.nikonimglib.com/

Fejlesztési háttér

A Nikon mostanáig a (külön megvásárolható) Capture NX szoftveralkalmazásokon keresztül támogatta a Nikon digitális fényképezőgépekkel készített RAW-képek csúcsminőségű utómunkálatait – azaz a képek feldolgozását és szerkesztését.

Habár a Nikon fényképezőgépekhez mellékelt ViewNX képtallózó és -szerkesztő szoftver is kínál néhány funkciót a RAW-képek módosításához, számos felhasználó fejlettebb funkciókat igényelt a RAW-képek szerkesztéséhez.

Ezért a Nikon új szoftveralkalmazás fejlesztett, amely a Capture NX által kínáltakkal azonos képfeldolgozó és képszerkesztő funkciókat nyújt a RAW-képekhez. Ez az új alkalmazás ingyen letölthető lesz a Nikon webhelyéről.

A Capture NX-D kimondottan a Nikon fényképezőgépekhez kifejlesztett szoftveralkalmazás, amely a fényképezőgéppel készített felvételek módosításával lehetővé teszi azok csúcsminőségű utómunkálatait.

Fő funkciók

1. RAW-képek feldolgozását végző képszerkesztési funkciók, amelyek azonosak a Capture NX alkalmazásban elérhetőkkel
Az alkalmazás a Nikon digitális fényképezőgéppel készített (NEF vagy NRW fájlkiterjesztésű) RAW-képek egyes beállításainak (például a fehéregyensúly vagy expozíciókompenzáció) utólagos módosítására szolgál. A képek finombeállítása a számítógépre történő átvitel után azonnal lehetséges.
Az alkalmazás támogatja a Nikon exkluzív, a képjellemzők beállítására szolgáló Picture Control funkcióját is.

2. JPEG- és TIFF-képfájlok egyszerű módosításának támogatása
Az alkalmazás a RAW-képek feldolgozása és módosítása mellett a Capture NX 2 által is kínált – például a tónusgörbék, a fényerő vagy a kontraszt módosítására szolgáló – képbeállítás-módosítási funkciókat is tartalmaz, amelyekkel korrigálható a JPEG-, illetve TIFF-képeken az objektívek hatására jelentkező oldalirányú színeltérés és vignettálás.

3. Többképernyős megjelenítésnél könnyen használható lebegő paletták
Két vagy több monitor egyidejű használata esetén a képmegjelenítési terület az egyes módosító funkciók lebegő palettáinak mozgatásával növelhető. Még kényelmesebbé teszi a használatot az, hogy két vagy több lebegő paletta akár össze is kapcsolható, és azután együtt mozgatható.

4. Többféle megjelenítési mód – például több kép összehasonlítása és előtte-utána állapot megjelenítése képmódosításkor
Az alkalmazásablak megjelenítése a nagyobb kényelem érdekében módosítható. A választható megjelenítési módok: kisképes megjelenítés, filmszalagos megjelenítés, egyképes megjelenítés, valamint teljes képernyős megjelenítés. Filmszalagos megjelenítési módban a kisképek a képmegjelenítési terület fölé, alá, illetve attól balra vagy jobbra helyezhetők.

Lehetséges továbbá több kép egyidejű megjelenítése összehasonlítás céljából: összehasonlítható több kép, illetve egy adott kép módosítás előtti és utáni állapota. Képek összehasonlításakor az egyik kép valamely részletének felnagyítása esetén a másik kép ugyanazon részletét automatikusan felnagyítja a szoftver, így a párhuzamosan megjelenített elsődleges képen könnyebben követhető a módosítások hatása.

5. Új kiegészítőfájl-formátum bevezetése, amely az eredeti adatokat non-destruktív fájlként menti
Olyan új kiegészítőfájl-formátumot vezettünk be, amely a módosítandó képek mentésére eddig szolgáló formátumtól eltérően a módosítások adatait külön fájlba menti.

Az eredeti képadatok non-destruktív fájlba történő mentésének köszönhetően a felhasználók a már eszközölt módosítások visszavonása nélkül kezdhetik a képek módosítását elölről, a kép készítéskori állapotától.

6. Egyéb funkciók
Az alkalmazás keresési szűrőfunkciókat is kínál, így a felhasználók könnyen megtalálhatják a keresett képeket címkeadatot tartalmazó szűrési feltételek (például a fényképezőgép neve vagy az objektív gyújtótávolsága) alapján is. Emellett a kötegelt feldolgozással egyszerűsíthető a módosítások több képen történő végrehajtása, a RAW-feldolgozást követően pedig a képeket 16 bites TIFF-fájlként lehet továbbítani más alkalmazásoknak.

A Capture NX-D rendszerkövetelményei (béta verzió)

Windows
Operációs rendszer: 32 vagy 64 bites verziójú Windows 7, 64 bites verziójú Windows 8.1
Processzor: Pentium-kompatibilis CPU (Core i5 vagy jobb ajánlott)
RAM (memória): Legalább 2 GB szükséges (legalább 4 GB ajánlott)
Merevlemez-terület: A telepítéshez legalább 800 MB szabad hely szükséges (legalább 2 GB ajánlott)
Képernyőfelbontás: Legalább 1280 × 768 képpont
Egyéb: A béta verzió csak letöltés útján érhető el, ezért internetkapcsolat szükséges.

Macintosh
Operációs rendszer: 64 bites OS X 10.8 vagy 10.9
Processzor: Core 2 Duo vagy jobb CPU (Core i5 vagy jobb ajánlott)
RAM (memória): Legalább 4 GB
Merevlemez-terület: A telepítéshez legalább 800 MB szabad hely szükséges (legalább 2 GB ajánlott)
Képernyőfelbontás: Legalább 1280 × 768 képpont
Egyéb: A béta verzió csak letöltés útján érhető el, ezért internetkapcsolat szükséges.

*Az alkalmazás végleges verziójának műszaki adatait azok véglegesítése után közöljük.

www.nikon.hu

-FotosHirek.hu-


Hirdetés:

Hirdetés:
imedia
Híreinket szemlézi
abplusz
Tárhelyszolgáltatónk

Te váltanál DSRL-ről - Milc vázra, a tükrös objektív parkoddal?

Hirdetés:
Edit Template

Ez is érdekelhet:

Mit szólsz hozzá?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél feliratkozás:
Ez van:
  • 986
  • 96
Copyright @ FotosHirek.hu / 2011-2023.
0
Írd meg a saját véleményedet.x