Canon,  hírek

Canon EOS M: Vége, vagy “új korszak” kezdete?

canon eos m vege
canon eos m

 

A Canon lezárta az EOS M kamerák történetét, bár a piacon még elérhetőek lesznek egy darabig a már legyártott modellek, de egy korszaknak vége.

Az EOS M sorozat megszűnése nem volt meglepő fordulat a fotósok számára. A Canon hivatalosan ugyan még nem jelentette be, de több helyről olvasható e hír. Tulajdonképpen a japán gyár ezzel a kategóriával lépett be még 2012-ben az akkor még igencsak gyerkcipőben járó MILC világába.

Az EOS M sorozat elsősorban az olcsó és megbízható aps-c kameramodelljei miatt volt népszerű, és fontos szerepet játszott a Canon átállásában a tükör nélküli technológiák felé. A sorozat egyik jelentős hátránya volt a natív lencsék korlátozott választéka, melyek nem voltak kompatibilisek más kamerákkal. Az EOS M sorozat a Canon első lépése volt a tükör nélküli technológia felé. Ezek a modellek vezették be a vállalatot a MILC világába, amelyek világszerte népszerűek lettek a fotósok körében napjainkra.

A Canon az RF rendszerre való áttéréssel – és folyamatos fejlesztéseivel – nem csak a technológiai előrelépés irányába tett hatalmas lépést, hanem egyúttal egy új, széles lencseválasztékot is kínál, megnehezítve (de nem ellehetlenítve) a harmadik féltől származó alternatív lencseopciókat.

A cég az EF-M rendszer leállításával egyértelműen az RF rendszerre helyezi át a hangsúlyt, amely már bizonyított a piaci visszajelzések, és a felhasználói értékelések alapján. A Canon USA még egy kis reményt hagy az EOS M sorozat rajongóinak, hiszen a különböző régiókban eltérő lehet a kereslet, így nem teljesen szűnik meg a kínálat a boltok polcain, vagy a webshopokban​. Várhatóak extra akciók is, így aki most szeretne vásárolni egy kifutó kategóriát, most megérheti, de mivel igen szűk az objektívpark, amit rácsatlakoztathatsz a vázra, így érdemes ennek ismeretében meghozni a döntést.


Hirdetés:

 

Kamera sorozat: Canon EOS M
szenzor: aps-c
Lencserendszer: EF-M (a natív lencsék korlátozott választéka, adapterrel EF és EF-S lencsék használhatók)
Utód: RF rendszer (széles lencseválaszték, nem kompatibilis az EF-M lencsékkel)

 

Visszatekintés:

A Canon EOS M sorozat a Canon válasza volt a növekvő tükör nélküli fényképezőgépek vásárlási igényéra.

Az EOS M sorozat első modelljét, tök érthetően EOS M-re nevezve 2012-ben mutatták be. Ez volt a Canon első tükör nélküli fényképezőgépe, és az EF-M objektívek új sorát is bevezették vele. Az első modell a kompakt méretét és a minőségi képeit reklámozta, azonban az autofókusz sebessége nem volt olyan gyors, mint a versenytársaké.
Az évek során a Canon kibővítette az EOS M sorozatot, bemutatva új modellváltozatokat és javítva a korábbi modellek hiányosságait. Például az EOS M5 és az EOS M6 modellek sokkal gyorsabb autofókusszal és jobb teljesítménnyel érkeztek.
Az M sorozathoz a Canon folyamatosan bővítette az EF-M objektívek sorát, beleértve a széles látószögűtől a telefotóig terjedő választékot, valamint a makró és portré objektíveket is.
Az újabb modellek, mint például az EOS M50, 4k videófelvételt, nagyfelbontású elektronikus keresőt és a legújabb képfeldolgozó technológiát kínáltak, de mindez kevésnek bizonyúlt a hatalmasra duzzadó MILC piacon.
Bár a Canon az évek során sok fejlesztést hajtott végre az EOS M sorozatban, a piac dinamikája és a fogyasztói igények változása miatt a vállalat döntött a sorozat kivezetéséről. A sorozat fennállásának 11 évében nem tudta felvenni a versenyt az új korszak nagy léptékű fejlesztéseivel. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a Canon is inkább az RF sorozatban fejlesztett.

 

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Make a review?

7
Your Final Score: 7.0