hírek

A Nikon új piacra tőr 11 év után

Fotó: Práger Péter / FotosHirek.hu

 

Eljött ez a pillanat is. 11 év után – amikor a NIKON bejelentette első fullframe vázát a D3-at – napra pontosan (nem véletlen) bejelentették új célpiacuk a MILC kategóriájának első fullframe vázát.

Korábbi cikkünkben már pedzegettük, hogy mi várható a mai napon, de most már vége a titkolózásnak, a NIKON betőr a MILC világába is, bejelentették a Z6 és a Z7 modelljüket, és a hozzá tatozó 3 új S szériás objektívet is.

Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket tartalmaznak.
Kicsit hosszú a sajtóanyag, de érdemes végigolvasni (specifikációt kiemeltük). A csattanó a végén lesz (az ára). 

Ez a cikk a két vázról szól. A sajtótájékoztatón elhangzott 3 objektívről külön cikkben adunk értesítést.

 

Sajtóbejelentés

A NIKON örömmel jelenti be új, FX-formátumú, teljes képes, tükör nélküli Z 7 és Z 6 fényképezőgépeinek, valamint új, nagyobb átmérőjű bajonettel rendelkező NIKKOR Z objektíveinek forgalomba hozatalát.

A NIKON Z bajonett-rendszer forradalmasítja a tükör nélküli rendszert

A NIKON Z-bajonettes rendszere új, nagyobb átmérőjű bajonettel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépekből, valamint kompatibilis NIKKOR Z objektívekből és tartozékokból áll. Ezt a rendszert az optikai teljesítmény új szintje iránti igény keltette életre. A NIKON digitális SLR fényképezőgépeinek hagyományosan kiváló minőségét, kiemelkedő képalkotó technológiáját, nagyszerű kezelhetőségét és magas szintű megbízhatóságát örökölte – innovatív formában.

Az új Z-bajonettes rendszer lelke az új, nagy átmérőjű bajonett, amely további lehetőségeket nyit meg az objektívtervezés és ezáltal elérhető optikai tejlesítmény területén. A Z-bajonettes rendszer nagy teljesítményű objektívek széles választékát* fogja kínálni, köztük a NIKON történetének legnagyobb, f/0,95 fényerejű objektívét. Emellett, az F-bajonettes NIKKOR objektívekkel való kompatibilitásról gondoskodó új bajonettadapter még több lehetőséget biztosít a fotósok számára.

A „Z” sorozat új fejezetet nyit. A NIKON Z a NIKON tökéletes minőségre való törekvését testesíti meg. Újradefiniálja a lehetőségek körét, és biztosítja a fotósok számára a kreativitásuk kiteljesítéséhez szükséges eszközöket.

A NIKON tovább növeli a tükör nélküli fényképezőgépek használati értékét az optikai teljesítmény új dimenziója által. Termékeinek hagyományosan magas minőségét fenntartva együtt halad a képalkotási technológia fejlődésével. Fotósok számára készült, új, inspiráló termékeivel a NIKON továbbra is megőrzi vezető szerepét a fényképezés világában.

*A NIKON SLR fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek, valamint a fejlett, cserélhető objektíves fényképezőgépek körében

 

Fotó: Práger Péter / FotosHirek.hu

 

A Z 7 és Z 6 termékjellemzőinek áttekintése

A Z 7 és a Z 6 új, hátsó megvilágítású, teljes képméretű, NIKON FX formátumú CMOS-érzékelővel van ellátva, amely beépített képsíkban lévő fázisérzékelő AF funkcióval és a legújabb, EXPEED 6 típusú képfeldolgozó rendszerrel rendelkezik.

A Z 7 45,7 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 64–25 600 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat. A NIKKOR Z objektívekkel együtt a fényképezőgép kiemelkedő élességet és részletességet biztosít, egészen a képszélekig.

A Z 6 egy általános célú, FX formátumú fényképezőgép 24,5 millió tényleges pixellel, amely ISO 100–51 200 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat. A Z 6 nagy ISO-érzékenység mellett is kitűnő teljesítményt nyújt, valamint teljes képes 4k UHD-videofelvételre és teljes képpontkiolvasásra is alkalmas, így a kedvezőtlen fényviszonyok melletti fényképezéstől a videofelvételek készítéséig több igényt is kielégít.

 

A Z 7 és a Z 6 fő funkciói

Új, beépített, képsíkban lévő fázisérzékelő AF funkcióval ellátott, hátsó megvilágítású, NIKON FX formátumú CMOS-érzékelővel rendelkezik

A beépített, képsíkban lévő fázisérzékelő AF-pontokkal rendelkező, hátsó megvilágítású CMOS-érzékelő a Z 7 és a Z 6 esetében is alkalmazásra került. A Z 7 típus 45,7 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 64–25 600 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat (ISO 32 egyenértékre szűkítésre és ISO 102 400 egyenértékre kiterjesztésre is lehetőség van). A Z 6 típus 24,5 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 100–51 200 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat (további ISO 50 egyenértékre szűkítésre és ISO 204 800 egyenértékre kiterjesztésre is lehetőség van).

Hibrid AF-rendszer a képalkotási terület 90%-át lefedő élességpontokkal

A Z 7 típus 493*, a Z 6 pedig 273 élességponttal rendelkezik, amely nagyjából 90%-os lefedettséget biztosít a képalkotási területen mind vízszintes, mind függőleges irányban. A hibrid AF-rendszer FX formátumú érzékelőkre optimalizált algoritmust használ a képsíkban lévő fázisérzékelő AF és a kontrasztérzékelő AF közötti váltáshoz az élességállítás során. A NIKKOR Z objektívek használata még pontosabb automatikus élességállítást biztosít az állóképek és a videók esetében egyaránt.

*FX (36×24) képterület és az egypontos AF engedélyezése esetén.

Éles és tiszta képeket biztosító, új EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer innovatív funkciókkal a kreatív megoldásokhoz

A Z 7 és a Z 6 az EXPEED 6 képfeldolgozó rendszerrel van felszerelve. A NIKKOR Z- és NIKKOR F-bajonettes objektívek kiváló felbontásának köszönhetően a témák soha nem látott élességgel jelennek meg. A képek zajossága is jelentősen csökken.

Emellett a Picture Control élességi paraméterek egy közepes távú élesítési opcióval bővültek. Ez az opció a meglévő élesítési és tisztasági paraméterekkel együtt lehetővé teszi a felhasználók számára a képernyőn látható különféle textúrák élesítését vagy lágyítását az állóképek és a videók esetében egyaránt*. A fényképezőgépek a kreatív önkifejezés támogatásához 20 Creative Picture Control (Kreatív Picture Control) opciót is kínálnak. Az effekt szintje 0 és 100 között állítható.

*A közepes távú élességi beállítás csak a „High quality” (Kiváló minőség) videobeállítás esetén lehetséges.

Fotó: Práger Péter / FotosHirek.hu

 

A NIKON kiváló optikai és képalkotási technológiáit hasznosító elektronikus kereső tiszta és természetes képet biztosít

A Z 7 és Z 6 esetében alkalmazott elektronikus kereső az optikai keresőkhöz hasonlóan kényelmes és könnyen használható. Mindkét fényképezőgép elektronikus keresővel van felszerelve, amely egy kb. 3 690 000 képpontos OLED-panelt tartalmaz. Az elektronikus kereső kb. 100%-os képfedéssel, 0,8× nagyítással, valamint megközelítőleg 37,0°-os átlós látószöggel rendelkezik. A NIKON kiváló optikai és képalkotási technológiáin alapuló kereső az optikai keresőkhöz hasonlóan kényelmes és tiszta képet biztosít, alacsony torzítás és minimális szemfáradás mellett, még hosszabb használat esetén is. A szemlencse védőüvege emellett fluor bevonatot kapott, amely hatékonyan gátolja meg a szennyeződés megtapadását. Az elektronikus keresőben az <i> menü is megjeleníthető, amelyben a felhasználók gyorsan áttekinthetik és módosíthatják a különféle fényképezési beállításokat, többek között az ISO-érzékenységet, az AF mező módot és a Picture Control opcióit – mindezt a keresőbe tekintve.

 

Egyedi NIKON ergonomikus kialakítás, amely intuitív használatot tesz lehetővé

A Z 7 és a Z 6 megörökölte a NIKON által hosszú évek alatt kifejlesztett kiváló kezelhetőséget. A váz kompakt, a markolat mégis erős, a gombok, például az AF-ON, ISO és expozíciókompenzáció gombok elhelyezése pedig olyan, hogy gyorsan és könnyen használhatók legyenek. Ezenkívül egy kijelző került a fényképezőgép felső részére is, ahol a felső kategóriás digitális SLR-fényképezőgépekhez hasonlóan megjeleníthetők a beállítási információk.

A professzionális igényeknek is megfelelő videófunkciók, például széles dinamikatartomány használatát lehetővé tevő 10 bites N-Log és időkódolás

A Z 7 és a Z 6 nemcsak az FX-alapú videoformátumot alkalmazó teljes képes 4k UHD (3840 × 2160)/30p videók, hanem Full HD/120p videók rögzítését is támogatja. A teljes képpontkiolvasás segítségével élesebb 4k UHD videók készíthetők.*1 A 4k UHD és Full HD videofelvételek készítése során emellett Aktív D-Lighting, elektronikus rázkódáscsökkentés és kiemelés is alkalmazható. A NIKON eredeti N-Log funkciója 10 bites*2 HDMI-kimenettel is használható. A fényképezőgépek a nagy színmélység és a tizenkét lépésközzel állítható, 1300%-os dinamikatartomány segítségével a csúcsfényes és árnyékos részek tónusinformációinak tömegét rögzítik*3, amelyek hatékonyabb színgradációt tesznek lehetővé. Az időkódolás támogatása megkönnyíti a több eszközzel rögzített felvételek video- és hangsávjainak szinkronizálását. Emellett a NIKKOR Z objektívek beépített vezérlőgyűrűje segítségével csendesen és gördülékenyen módosíthatók a beállítások, például a rekesz és az expozíciókompenzáció.

 

*1 Kivéve a Z 7 FX-alapú videoformátuma.

*2 4k UHD videók egyidejű rögzítése 10 bites kimenettel a fényképezőgép memóriakártyájára nem lehetséges.

*3 Slow-motion videók rögzítése alatt nem elérhető.

Fotó: Práger Péter / FotosHirek.hu

 

A NIKON első*1 fényképezőgépbe épített rázkódáscsökkentési funkciója kb. 5,0 lépésköznek megfelelő*2 hatékonysággal

A Z 7 és a Z 6 fényképezőgépbe épített rázkódáscsökkentés (VR) funkcióval van ellátva. A VR-egység öt tengely mentén biztosítja a bemozdulások ellensúlyozását. A rázkódáscsökkentés hatásai nagyjából 5,0 lépésközzel rövidebb záridő használatának felelnek meg*1. Ez a funkció hatékonyan használható a NIKKOR F objektívekkel, köztük a VR funkcióval nem rendelkezőkkel is, az FTZ bajonettadapter használata esetén (külön megvásárolható)*3.

 

*1 A cserélhető objektíves fényképezőgépek között.

*2 A CIPA szabványnak megfelelően mérve (a NIKKOR Z 24-70mm f/4 S használatával, zoomos telefotó pozícióban).

*3 Az ellensúlyozás NIKKOR F-bajonettes objektív használatakor nem olyan nagy mértékű, mint NIKKOR Z objektív használatakor.

 

Egyéb jellemzők

 • A NIKON digitális SLR fényképezőgépektől örökölt kezelési rendszernek köszönhetően a gombok és a kapcsolók intuitívan működtethetők
 • A NIKON D850 szintjének megfelelő erő és tartósság, valamint por- és cseppállóság kompakt kivitelű vázban
 • 8,0 cm átmérőjű, kb 2 100 000 képpontos, érintésérzékeny LCD-monitor, dönthető mechanizmussal
 • A Néma fényképezés mód kiküszöböli a kioldógomb által okozott rázkódást és zajt. Az új fókuszsorozat-kiemelési kép funkcióval*1 a felhasználó megerősítheti a helyes beállítást a fókuszléptetéses fényképezés során. Egy fókuszkiemelési technológiát alkalmazó szimulált monokróm kép emulálja, hogy milyen lesz a mélységélesség, miután a felhasználó az összes képet egyetlen fókuszsorozattá kombinálja a szerkesztőszoftverben*2
 • Kb. 9 kép/mp (Z 7) és 12 kép/mp (Z 6) sebességű gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett)*3 a gyors mozgás rögzítéséhez
 • Időzített fényképezés, amellyel 8k (Z 7) minőségű időzített videó készíthető*2
 • A kiterjesztett gyenge fényviszonyok melletti fénymérési tartomány*4 segítségével a felhasználók az automatikus expozíció használatával olyan témákat örökíthetnek meg, mint az átmenet a naplementéből a csillagos éjszakába
 • Beépített Wi-Fi® és a SnapBridge használatával közvetlen kapcsolat létesíthető az okoseszközökkel
 • A beépített Wi-Fi® lehetővé teszi képek és videók átvitelét a számítógépre
 • Meglévő digitális SLR fényképezőgép-tartozékok támogatása, mint például a képek és videók vezetékes vagy vezeték nélküli, LAN-hálózaton keresztüli, nagy sebességű átvitelére szolgáló WT-7 vezeték nélküli jeladó (külön megvásárolható) és a rádióvezérelt fejlett vezeték nélküli megvilágítás, amely rugalmas, többvakus fényképezést tesz lehetővé

 

OKOK, de mennyibe fog kerülni?

Termék neve Értékesítés kezdete Bruttó, javasolt fogyasztói ár (Ft,-)
Z7 Szeptember vége 1. 149. 995
Z6 November vége 699. 995
NIKKOR Z 24-70mm f/4 S Szeptember vége 349. 995
NIKKOR Z 35mm f/1.8 S Szeptember vége 299. 995
NIKKOR Z 50mm f/1.8 S Október vége 209. 995
mount Adapter FTZ Szeptember vége 94. 095

 


 • *1  Csak a fókuszeltolást végrehajtó fényképezőgéppel erősíthető meg.
 • *2 Külső gyártó szoftvere szükséges.
 • *3Sorozatfelvétel N (kiterjesztett) 12 bites RAW, JPEG vagy TIFF formátumban
 • *4Időzített felvételkészítés vagy időzített videofelvétel, valamint engedélyezett Néma fényképezés és expozíció-simítás mellett.

XXX

 

Az MB-N10 elemtartó markolat fejlesztése

A jelenleg fejlesztés alatt álló MB-N10 elemtartó markolat két EN-EL15b lítium-ion akkumulátorral működtethető, amely megközelítőleg 1,8-szorosára növeli az elkészíthető felvételek számát és/vagy a videofelvétel időtartamát. A Z 7 és a Z 6 szintjének megfelelő por- és cseppállóságot biztosít, és támogatja az USB-csatlakozón keresztüli töltést az EH-7P töltőadapter használatával.

A termék megjelenésével kapcsolatos információk egy későbbi időpontban lesznek elérhetők.

www.NIKON.hu

Te mit gondolsz a NIKON új irányáról és a bejelentett termékekről?

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük