Fotósok Magyarországon

Fotósok Magyarországon- összefoglaló

 

Különleges pillanatokat élhettek át azok, akik a mai napon részt vettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett fotóalbum bemutatón. A Holcim Hungária Zrt. meghívására először járt hazánkban a két világhírű ipari fotóművész páros, Fritz Brunier és David Hiepler. A művész duó azt a nagyszabású fotóalbumot mutatta be, mely a világ egyik vezető cementipari vállalatának 100 éves évfordulója alkalmából készült. Kötetlen beszélgetés keretében pillanthattunk be egy olyan ipari-művészi megrendelés kulisszái mögé, melynél a művészek teljes szabadsággal rendelkeztek.

 

A Holcim, a vállalatcsoport fennállásának 100 éves évfordulóját méltó módon kívánta megünnepelni, ezért egy kivételes lehetőséget biztosított három világhírű fotóművésznek, Fritz Bruniernek, David Hieplernek és Marco Grobnak. Az alkotók szinte teljes művészi szabadsággal rendelkeztek a képek elkészítésekor.

A Holcim ezzel az albummal kívánt tisztelegni közel 80 000 munkavállalója előtt mindazért az elhivatottságért és odaadásért, melyet a három fotós is megtapasztalt munkája során.

Különleges kiadvány született, mely több mint egy fotóalbum. A Holcim üzemekben világszerte dolgozó kétkezi munkásokról Marco Grob készített nyers, őszinte fotókat: „Minden portré egy ablak, mely betekintést enged az egyéni létezés mélységeibe és a kortárs élet megismerésébe.”

A Hiepler-Brunier páros az ipari létesítményekről készített lélegzetelállító, művészi felvételeket.

Sokat gondolkoztunk azon, milyen megközelítéssel kezdjünk a munkának. Végül maga a helyzet, adta a kezünkbe a megoldás kulcsát: kívülálló megfigyelők vagyunk egy idegen világban. Megpróbáltunk olyan képeket készíteni, melyek többek felületes érzékeltetésnél. Olyanokat, amelyek bemutatják az üzemegység összetettségét, nem ítélkeznek, de közvetítik csodálatunkat. Az eredmény nem más, mint a saját szemünkön keresztül leszűrt szubjektív valóság, nem pedig az iparág vagy a vállalat általános bemutatása.  Utazásaink során végül 13 országban 16 különböző helyre jutottunk el

– nyilatkozta a Hiepler-Brunier páros.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevében Szalontai Ábel, a Fotográfia Tanszék vezetője vezette a beszélgetést, mely során a művészek kifejtették, mit jelent életművükben e kivételes megbízás. A szakmai-technikai részleteken kívül számtalan háttér információt osztottak meg az érdeklődő közönséggel.

 


Hirdetés:

Az eseményen a sajtó munkatársai és a MOME diákjai mellett a hazai fotógráfia képviselői is bepillantást kaphattak a két alkotó művészetébe. Számtalan kérdés hangzott el a megjelentek részéről, melynek eredményeképp izgalmas beszélgetés keretében kaphatott teljes képet mindenki egy ekkora horderejű művészi alkotás létrejöttének kulisszatitkairól.

 

———————-

Előzmények:

Fritz Brunier és David Hiepler a művészi-ipari fotózás két világhírű jeles képviselője először látogat hazánkba, hogy egy Magyarországon még be nem mutatott fotóalbum elkészítésének rejtelmeibe avassa be az érdeklődőket.

Egy idén 100 éves globális vállalat, a Holcim, 80 ezer munkavállaló, 30 ország, 3 világhírű fotós, 1 fotóalbum, épületek és a bennük dolgozó emberek – röviden így foglalhatnánk össze rendezvényünket melyre ezúton szeretnénk meghívni Önt is!

Fritz Bruniert és David Hieplert, a Holcim Hungária Zrt. a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen látja vendégül.

Kötetlen beszélgetés keretében pillanthatunk be egy olyan ipari-művészi megrendelés kulisszái mögé, melynél a művészek teljes szabadsággal rendelkeztek. A technikai részletek mellett megtudhatjuk, hogy milyen elvek, koncepció mentén készült el az album.

Időpont:  2012. május 3. (csütörtök) 16:00 óra

Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

További információ a fotóművészekről: http://www.hiepler-brunier.de/

Holcim Hungária Zrt. 

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük