Hirdetés:

Tilt Shift készítése házilag

 

Nem kell csüggedniük azoknak, akik ezt a hatást nem szoftveresen vagy online módon akarják elérni, hanem az exponálógomb lenyomásával. Mindez nem túl bonyolultan megoldható drága tilt-shift objektív vásárlása nélkül is, bár egy középformátumú objektívre azért szükség lesz.


A gép

Hozzávalók:

  • (digitális) tükörreflexes gép,
  • egy középformátumú objektív,
  • vázsapka vagy fordítógyűrű + UV szűrő,
  • WC pumpa rugalmas gumis része.

 

Objektív: fontos, hogy nagyobb formátumú legyen, mint ami a használni kívánt gépre alapból való (egy DSLR-hez például legalább egy középformátumú objektív fog kelleni). Minderre azért van szükség, hogy biztosan kirajzolja a teljes képkockát, vignyettálás nélkül. Én a Bronicám 80mm-es objektívét használtam, de állítólag a viszonylag olcsón beszerezhető nagyítógép objektívek is megfelelnek erre a célra. Lehetőleg a rekeszt lehessen állítani az objektíven, az erősebb tilt-shift hatás eléréséhez minél tágabb rekesz használata ajánlott.

Objektív
Az objektív

WC pumpa: talán ez a legviccesebb része a barkácsolt tilt-shift objektívnek, ez köti össze az objektívet a gépvázzal, lehetővé téve a lencse mozgatását, döntését. Hosszas keresgélést követően egy unalmas hétköznap esti bevásárlást tett feledhetetlen élménnyé egy olyan példány meglelése, amelynek a vége pontosan passzol az objektívemhez. Így mindenféle ragasztást, szigszalagozást megúszva sikerült stabilan csatlakoztatni a kettőt. Persze WC pumpa helyett bármilyen más rugalmas dolog megteszi, például egy régi gép harmonikás kihuzata, stb.

WC pumpa
WC pumpa

A pumpa méretre vágott gumis része
A pumpa méretre vágott gumis része

Fordítógyűrű + UV szűrő: ezáltal kapcsolódik a pumpa a gépvázhoz. A fordítógyűrűre csavart szűrőt préseltem a WC pumpa levágott szűkebbik végébe. Alternatív megoldás lehet egy vázsapkát feláldozni a nemes cél érdekében, kivágva belőle egy akkora részt, hogy a fény akadály nélkül érhesse el az érzékelőt/filmet. Ez utóbbi hátránya, hogy digitális gép esetén könnyebben porosodhat az érzékelő.


Hirdetés:

A pumpába erősített fordítógyűrű és szűrő
Fordítógyűrű a rácsavart UV szűrővel

A pumpába erősített fordítógyűrű és szűrő
A pumpába erősített fordítógyűrű és szűrő

Kész a tilt-shift objektív
Kész a tilt-shift objektív

Ezzel készen is van a házi tilt-shift objektívünk. Elég viccesen néz ki, de működik.

Használatra készen

Íme az eredmény:

tilt-shift objektívvel készült kép

tilt-shift objektívvel készült kép

Jó barkácsolást!

Azonban, ha az egyszerűbb megoldását választod ennek a módszernek, akkor itt van egy online program, amivel könnyedén érhetsz el ilyen hatást: http://tiltshiftmaker.com/photo-editing.php

forrás: spottr.hu

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x