Hirdetés:

Jobb színes képek készítése


 


Hirdetés:
  1. Használjunk expozíció korrekciót (bracket), ha lehetséges. Legtöbbször egy helyszín, vagy téma fotózásánál több jó expozíciós idő is lehetséges, még inkább igaz ez különösen kontrasztos helyszínen. Még mindig jobb több kockát ellőni egy adott témára, mint utólag visszamenni egy újabb fényképért, vagy esetleg elrontani egy gyönyörű naplementét. Két-három különböző expozíciós idő használata már szabadabb választást enged, a megfelelő hangulatú kép kiválasztásához.
  2. Váltsunk expozíciót. Ez eltér a fent leírt expozíció korrekciótól abban, hogy jelentős mértékben megváltoztatjuk az expozíciós időt. Egy normál mért értékhez képest eltérhetünk 2-3 stop-pal is. Mind lefelé (alul-exponált), mind felfelé (felül-exponált) történő eltérésnél más és más részletei tünnek elő egy képnek.
  3. Készítsünk mind vertikális, mind horizontális képet az adott témáról. Ez döntően megváltoztathatja ugyan annak a témának a visszaadását a fényképen. Sokan vitatkoznak a vertikális, vagy a horizontális képek fölött, hogy melyiket érdemes fotózni. Ha az adott témáról mindkét felvételt elkészítjük, utólag eldönthetjük, hogy nekünk melyik tetszik.
  4. Használjunk szűrőket. A meleghatású szűrő megadhatja azt a pluszt, amit egy tájképtől, vagy egy portrétól várunk. Egy dohányszínű szűrő egyfajta hangulatot adhat a színes képeknek. Mivel több, mint ezerféle szűrő létezik ezért inkább próbáljunk ki egy párat előbb, hogy melyik áll a legközelebb a saját ízlésünkhöz. Mielőtt beruháznánk színes szűrőkbe, érdemes kipróbálni a photoshop programok valamelyikén az “effect filter”-ek hatását a képre. Így nem kevés pénzt is megspórolhatunk.

www.photonet.hu

Hirdetés:
0
0

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük