Fotóstúdió a szekrényben

Ha nincs tárgyfotó-sátrunk, de van egy megfelelő méretű – pl. kisebb gardrób – szekrényünk, akkor ezt a szekrényt is bevethetjük tárgyak fényképezésénél. Ha sok kisebb tárgyat kell lefotóznunk, azonos megvilágításban, akkor ez nagyon praktikus megoldás.

tárgyfotó-sátor helyett

A szekrényből ugyan ki kell pakolni a fotózáshoz, de megvan az az előnye, hogy nem foglal plusz helyet, szemben azzal a megoldással, ha kartondobozból barkácsolunk magunknak egy “fotósátrat”.

Az a legjobb, ha a szekrény ajtaja becsukható úgy, hogy külső fény nem jut be. Természetesen, a fényképezőgépet egy állványra kell rögzítenünk. A megvilágítást pedig a fényképezőgép vakujára bízhatjuk: ha felfelé irányítjuk, a szekrény felső lapjáról visszaverődő fény kellőképpen szórt lesz.

Nyilván, megfelelő erősségű vaku szükséges – hogy elegendő fény legyen a fotózáshoz, – de a tapasztalatom szerint, egy DSLR beépített vakuja is elegendő, még ha egy kis alufóliával felfelé is irányítottuk.

Az exponálást megoldhatjuk az önkioldóval. Elindítjuk a visszaszámlálást, a szekrényajtót becsukjuk, és megvárjuk az exponálás végét. Persze vezérelhetjük számítógépről is a fényképezőgépet, ha erre alkalmas a felszerelés.


Hirdetés:

Azonos minőségű képek, bármikor

A módszer előnye az, hogy ha egyszer kikísérleteztük a beállításokat, akkor legközelebb csak annyi a dolgunk, hogy ugyanúgy állítsuk be a fényképezőgépet, mind pozíciójában, mind rekesz, záridő stb. tekintetében. Az eredmény: akár hónapokkal később is, pontosan ugyanolyan megvilágítású fotókat tudunk készíteni.

Nem árt, ha fehér színű a szekrény belseje, hogy a visszaverődő vakufény ne színeződjön el! Ha nem fehér a bútor belső oldala, ezt néhány papírlap felragasztásával megoldhatjuk.

A fent látható képek, és a monikasbiscuits.com oldalon található fehér hátterű termékfotók nagy része ezzel a technikával készült. A több mint száz süti fotózása így nagyon gyorsan ment, és az elkészült képek, az azonos megvilágításnak köszönhetően, automatikusan körbevághatóak voltak a Photoshopban.

www.postershop.hu

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük