Hirdetés:
hírek

32. Sajtófotó pályázat nyertesei

Bielik István, a Népszava munkatársa nyerte el “A véget nem érő pokol” című képriportjával a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által meghirdetett pályázatra 310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett, ez a tavalyinál 22 százalékkal nagyobb érdeklődést jelent. Az egyedi kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriába érkezett a legtöbb pályamű, összesen 182 fotó – mondta el Szigeti Tamás, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára a csütörtöki budapesti eredményhirdetésen.
A zsűri elnöke Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese volt. A bíráló bizottság munkájában részt vett Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője; Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere; Pályi Zsófia, az [origo] fotóriportere és Radu Sigheti, a Reuters vezető fotóriportere, ők január 17. és 19. között végezték el a beérkezett munkák nyilvános zsűrizését, amelyet 1500-an követtek végig online és a helyszínen.

32. Magyar Sajtófotó Pályázat | Bielik István-A véget nem érő pokol
32. Magyar Sajtófotó Pályázat | Bielik István-A véget nem érő pokol

 

  • Az André Kertész Nagydíjat Hajdú D. András, az [origo] fotóriportere nyerte el Zürich Express című képriportjával, az Escher Károly-különdíjat Mészáros Mátyásnak, a Kisalföld fotoriporterének ítélte a zsűri Fáklyásmenet című fotójáért, míg a Munkácsi Márton-különdíjjal Stiller Ákost, a HVG fotóriporterét jutalmazták.
  • A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila, az MTVA/MTI munkatársa lett. A legjobb teljesítmény nyújtó 30 év alatti fotóriporterek kategóriájában Mudra Lászlónak [origo] ítélte oda a zsűri az esemény fő támogatója, a TakarékPont díját.
  • A Hír-eseményfotó (egyedi) kategória első díját Mészáros Mátyás nyerte el Fáklyásmenet című képével, a Képriport (sorozat) kategória legjobbja Móricz Simon (Népszabadság) Kilakoltatási kísérlet című munkája lett. Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória legjobbjának Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) A zenemágia szellemidézése című fotóját ítélte a zsűri, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória első helyén pedig Mohai Balázs (MTVA/MTI) végzett Csendes ellenállók című anyagával.
  • A Művészet (egyedi) kategória legjobbjának Mohai Balázs Color party a Sziget fesztiválon című felvétele bizonyult; a Művészet (sorozat) kategória első helyén Kurucz Árpád (Népszabadság) végzett Eötvös Cirkusz című munkájával.
  • A Sport (egyedi) kategória első helyezését M. Schmidt János (Népszabadság) Futás! című felvételével nyerte el, a Sport (sorozat) kategória idei győztese pedig Mohai Balázs lett Highline című anyagával.
  • Egy tanulót, Kovács Imrét jutalmazta a zsűri a Természet és tudomány (egyedi) kategória első díjával Szentjánosbogár-rajzás című képéért, míg a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában Urbán Ádám alkalmazott reklámfotós Vizuális környezetszennyezés – Útmenti reklámberendezések című munkáját találták a legjobbnak.
  • A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória legjobbjaként Stiller Ákos végzett Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit című felvételével és ugyanő nyerte a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriát is Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán című anyagával.
  • Móricz Simon (Népszabadság) Kutyakiállítás című munkájával végzett a Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) kategória első helyén.

A közmédia négy hírügynökségi fotóriportere összesen tíz díjat kapott a pályázaton.
Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke közölte, hogy idén ismét kiadják a pályázat évkönyvét.

A pályázat valamennyi díját a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 27-én adják át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol a kiállítás május 18-ig lesz látogatható, majd országos körútra indul.

-FotosHirek.hu-

Forrás: MTI, www.sajto-foto.hu

Hirdetés:
0
0

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük