Hirdetés:

Megvan az SWPA diák kategóriájának shortlistje

swpa,swpa 2021,fotópályázat,sony fotópályázat,shortlist,fotós hírek

A World Photography Organisation büszkén jelenti be a Sony World Photography Awards Diák és ifjúsági versenyeinek idei, 2022-es shortlistes résztvevőit. Az év diákfotósa és Az év ifjúsági fotósa kategóriák győzteseit április 12-én hirdetik ki, képeiket a Sony World Photography Awards 2022 kiállításának keretein belül mutatják be Londonban, a Somerset House-ban.

DIÁKVERSENY  

Hirdetés:


A diák shortlist tíz vezető nemzetközi felsőoktatási intézményből érkező hallgató munkáját mutatja be. A 2022-es verseny felhívása alapján a tanulók egy öttől tíz képig terjedő sorozatot nevezhettek, Kötelékek címszó alatt. Az elmúlt két évben máshogy kellett gondolkodni, új utakat kellett keresni a kapcsolatteremtéshez. A shortlist alkotásainak mindegyike a téma árnyalt és intelligens megközelítése miatt kapott helyet.

 

A kulturális identitással és a közösséggel való kapcsolat visszaköszönt számos nevezett alkotásban. Többek közt Ezra Bohm (Hollandia, Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie) munkája, a The Identity of Holland, amely főként Urk falu lakosait helyezi fókuszba, az utolsó olyan holland közösséget, akik népviseletet hordanak. Aidan Murgatroyd (Dél-Afrika, Stellenbosch Academy of Design and Photography) Becoming South African című műve hosszas kihagyás után kíséri végig az alkotót egy úton, amely során hazája jobb megértése és azzal való kapcsolata után kutat. Sergey Pronin (Oroszország, Docdocdoc School of Modern Photography) Theologians című alkotása azt örökíti meg, ahogy a St. Tikhon Ortodox Egyetem nyári táborának teológia szakos résztvevői elmélyülnek a spirituális kötelékek világában. Dennis Mubanga Kabwe (Zambia, Open Window University Zambia) munkája a The Butcher egy, a piac szívében dolgozó helyi hentest örökít meg munka közben. Végül Chris Rosas Vargas (USA, Parsons) megható portrésorozata, a Cariño a harlemi és bronxi nyilvános terek világát tárja elénk.

 

Egyes pályamunkák a kötelékeket az együttléten keresztül mutatják be. Ilyen Alexander Komenda (Kanada, Aalto Egyetem, Finnország) Tiramisu című alkotása, ami játékosan ábrázolja a diáktársaival való időtöltést a lezárások alatt, valamint Oriel Naxhielly Martins (Örményország, ENFO Escuela De Fotografía, Argentína) Disconnected című képsorozata, ahol a fényképész a testi intimitás pillanataira, és a pandémia miatti bezártsággal való küzdelemre helyezte a fókuszt.

A múlthoz és a családtörténethez fűződő kötelékek szintén központi témát biztosítottak több munkának is. Ilyen például Sachi Deshmukh (India, Nuova Accademia di Belle Arti, Olaszország) Connections című műve, amely összekapcsolja a múltat és a jelent, és párba állítja szülei régi házassági fotóját és a jelenkorban megörökített idősebb alakjaikat, akiket egy piros szalag köt össze kezüknél. Xu Han (Kína, Nanjing University of the Arts) Memories of Family című alkotásában közeli absztrakt képeket alkalmaz festékcseppekről és mintákról, ezzel enged betekintést a fényképész családi kapcsolataiba, végül Angela Stoll (Ausztrália, University of Wollongong) az idő múlását vizsgálja hosszú expozíciós idejű fekete-fehér képeken keresztül egy üres térben mozgó táncosról az Even When We’re Breathing, We’re Moving sorozatában.

A tíz diák közül kikerülő Az év diákfotósa 2022 díj nyertesét április 12-én hirdetik ki. A díjazott és egyeteme értékes Sony képalkotó eszközökkel gazdagodik, összesen 30,000 euró értékben.

Az idei év Diák shortlistjének zsűrije a NOICE Magazin alapítója, Colin Czerwinski volt.


Hirdetés:

 

IFJÚSÁGI VERSENY SHORTLIST

Az ifjúsági verseny 2021 júniusától decemberig hét kategóriában hirdet nyertest a különféle havi tematikáknak megfelelően.

A júniusi verseny nyertese, Elijah Baptiste (Amerikai Egyesült Államok, 15 éves, Kompozíció és dizájn) bekötött szemmel örökítette meg modelljét, fekete-fehérben, hogy még jobban érzékeltesse az általa felvett póz kecsességét. Zinuo Shi (Kína, 17 éves, Utcafotó) alkotásán két nő beszélget a piacon, azonban a kép előterében egy modellről készült, fejjel lefelé fordított plakát helyezkedik el, ami szürreálissá teszi az összhatást. Emery Sanderson (Kanada, 19 éves, Tájkép) havas képének nyugalmát pusztán egy magányos alak és a mögötte hátrahagyott sínek zavarják meg. Cameron Borg (Ausztrália, 17 éves, Kultúra és Utazás) szintén egy, a természettel dacoló magányos emberalakot örökített meg, mégpedig egy szörföst, akit felülnézetből látunk a háborgó hullámok közt. Rayhan Mundra (Amerikai Egyesült Államok, 15 éves, Természet és Élővilág) alkotása megmutatja azt a töredék pillanatot, ahogy egy barnamedve elkap egy lazacot a folyónál. Tri Nguyen (Vietnám, 18 éves, Portré) egy utcai tükröt alkalmazott két szögből látható, holdfényes portréjához. Benjamin Joel (Amerikai Egyesült Államok, 17 éves, Open Call) képével egy nemzetközi vívóbajnok erejét és határozottságát adja vissza.

Az év ifjúsági fotósa verseny zsűrije Hideko Kataoka volt, a Photography at Newsweek Japan rendezője. A nyertes számos digitális képalkotó eszközt kap ajándékba a Sony jóvoltából, melyekkel fejlesztheti képességeit.

A 2022. évi Sony World Photography Awards diák, ifjúsági, nyílt és professzionális versenyeinek nyerteseit 2022. április 12-én hirdetik ki. További információk a bejelentésről és a nyertesekről a www.worldphoto.org weboldalán!

 

DIÁK VERSENY 2021 SHORTLIST

 • Aidan Murgatroyd, Dél-Afrikai Köztársaság
 • Stellenbosch Academy of Design and Photography
 • Alexander Komenda, Kanada
 • Aalto University, Finnország
 • Angela Stoll, Ausztrália
 • University of Wollongong
 • Chris Rosas Vargas, Amerkai Egyesült Államok /Parsons
 • Dennis Mubanga Kabwe, Zambia
 • Open Window University Zambia
 • Ezra Bohm, Hollandia
 • Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie
 • Oriel Naxhielly Martins, Örményország
 • ENFO Escuela De Fotografía, Argentína
 • Sachi Deshmukh, India
 • Nuova Accademia di Belle Arti, Olaszország
 • Sergey Pronin, Oroszország
 • Docdocdoc School of Modern Photography
 • Xu Han, Kína
 • Nanjing University of the Arts

 

IFJÚSÁGI VERSENY 2021 SHORTLIST

 • KOMPOZÍCIÓ ÉS DIZÁJN: Elijah Baptiste, Amerikai Egyesült Államok
 • UTCAFOTÓ: Zinuo Shi, Kína
 • TÁJKÉP: Emery Sanderson, Kanada
 • KULTÚRA ÉS UTAZÁS: Cameron Borg, Ausztrália
 • TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG: Rayhan Mundra, Amerikai Egyesült Államok
 • PORTRÉ: Tri Nguyen, Vietnám
 • OPEN CALL: Benjamin Joel, Amerikai Egyesült Államok

Hírlevél feliratkozás

Ez is érdekelhet:

Feliratkozás kommentre
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szövegbeni visszajelzések
Összes komment megnézése
0
Írd meg a saját véleményedet.x
()
x