Hirdetés:

38. Magyar Sajtófotó kiállítás

Idén ez is kicsit más lesz, mint a megszokott, hiszen a járványügyi intézkedések végett maga a megnyitó nyilvánosan nem alkalmazható, de a kiállítást meg lehet majd tekinteni szeptember 9-től.

Sajtóbejelentés:

A járványhelyzetre való tekintettel a szokásos, díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitó elmarad. A díjazottak az elismerést zárt körben veszik át.
A díjátadóról kép- és hangfelvétel készül, mely a Capa Központ honlapján megtekinthető lesz.

Hirdetés:


A kiállítás az első napon, 2020. szeptember 9-én, szerdán, 11 és 19 óra között díjmentesen látogatható.

A kiállítás megtekinthető:
2020. szeptember 9. – 2020. november 15.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: Szigeti Tamás


Hirdetés:

A sajtófotó kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaidézhetjük a legemlékezetesebb kulturális rendezvényeket és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be.

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerepe az emlékezés és emlékeztetés szempontjából most még nagyobb a korábbiaknál. Hiszen az elmúlt hónapokban, a világjárvány kitörése óta, alaposan megváltozott az életünk, és megváltozott a dolgok jelentése és jelentősége. Új fogalmakkal ismerkedtünk meg, és azok az életünk részévé váltak. A vesztegzár többé nem csak egy furcsa, nehezen értelmezhető szó egy Rejtő-regény címében, hanem a mindennapi valóságunk. A koronavírusról annyit mindenképp megtanultunk, hogy valami, ami hosszú időre megváltoztatja az életünket.
A Capa Központban, a sajtófotó kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert- illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy nem is olyan régen volt egy normális életünk.

Bízunk abban, hogy ez a normális élet hamarosan visszatér és a fotóriporterek nem csak a pandémiát fotózhatják majd, hanem újra korlátozások nélkül dolgozhatnak, hogy bemutassák, megörökítsék mindazt, ami velünk és körülöttünk történik, normális időkben.

Szigeti Tamás
kurátor

fotó: © Csudai Sándor/38. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Capa Center

Ez is érdekelhet: