Mikro Négyharmad rendszer jelentése

Szinonimák: Micro négyharmad, Mikro 4/3, Mikro Négyharmados, Mikro négyharmad

Fent: DSLR rendszer Lent: MILC rendszer tükör nélkül
Fent: DSLR vázban az érzékelő és az objektív közötti távolság.
Lent: MILC rendszerben tükör nélkül a távolság az érzékelő és az objektív között.

angol verzió: Micro FourThirds (röviden mft)

Az Olympus és a Panasonic által kifejlesztett új szabvány a Mikro négyharmad Rendszer szabványa által a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek számára nyújtott előnyöket bővíti ki azzal, hogy a méret és súly drámai csökkentését teszi lehetővé. A DSLR gépeknél régebben használt négyharmad leszármazott rendszere. A Mikro négyharmad ugyanazt a szenzorméretet használja, de a DSLR-ekhez képest már csökkent az érzékelő-objektív távolsága, aminek köszönhetően kisebb és könnyebb gépvázak és objektívek készíthetőek.

Főbb jellemzői:

  • Átmenet a kompakt és a tükörreflexes gépek között
  • Tükör nélküli cserélhető objektíves gép (MILC)
  • Nagyméretű szenzor
  • A 35mm-es rendszerhez való viszonyításkor az objektívek gyújtótávolságát 2-vel kell szorozni (pl 14-45-ös objektív a 35mm-es rendszernél 28-90-nek felel meg)

A Mikro Négyharmados Rendszer szabványának fő megkülönböztető tulajdonságai a Négyharmados Rendszer szabványával összehasonlítva:

  • A bajonett és az érzékelő közötti távolság mintegy 50%-kal rövidebb
  • Az objektív bajonettjének külső átmérője 6 mm-rel kisebb
  • A bajonettnél az elektromos érintkezők száma 9-ről 11-re emelkedett

A Mikro Négyharmados Rendszer segítségével a felhasználók sokkal kompaktabb fényképezőgép vázban jutnak hozzá a Négyharmados Rendszer érzékelőjének képminőségéhez, és az objektívek is jelentősen kompaktabbak lesznek, különösen a nagylátószögű objektívek és a nagy zoomok esetében. Az új Mikro Négyharmados Rendszer az objektív csatlakozásánál nagyobb számú elektromos csatlakozót is tartalmaz, így a készülékeket a jövőben új funkciókkal lehet majd bővíteni.
Ezenkívül a felhasználók adapter segítségével meglévő Négyharmados Rendszerű objektívjeiket felszerelhetik majd a Mikro Négyharmados Rendszer vázaira.

A Mikro négyharmad rendszer 2008 nyara óta van jelen a fotós piacon.

IT szótár/ Google

Hirdetés:

Írd meg a véleményedet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük