“Z FLEX” állványfej – teszt

Hirdetés:
Z FLEX állványfej

 

A következőkben bemutatok egy viszonylag újnak mondható (legalábbis nem annyira ismert / népszerű) állványfejet, ami mind monopodra, mind pedig tripodra ráhelyezhető.

Ebből a fejből kétféle verzió van, a tesztelésre Mi a műanyag verziót kaptuk, ami anyagából adódóan kicsit gyengébb minőség, mint a fémes kivitel. A gyártó állítása szerint ez a típus teherbírása, vagyis a ráhelyezhető súly 1.5 Kg. Nos, ez csupán marketing fogás lehet, mert a tesztalanyok (jelen esetben egy Nikon D300 és egy Nikkor 85mm f1.8D) összsúlya maximum 1.2 kg (specifikációkból kiolvasva), ebből adódóan még bőven meg kéne tartania ezt a gépet.

Hozzá kell tennem, hogy csak egy pozíciókban “konyult le” a gép, de pont abban, amikor szükség lett volna rá nekem, ez pedig a “Z” pozíció, vagyis amikor a gépváz pont vízszintesen van. Ilyenkor egy rövid időn belül lassan elkezdett lefelé fordulni a váz, így tuladjonképpen ebben az állásban szinte használhatatlan volt ezzel a konstukcióval, de minden egyéb helyzetben már jól tartotta a felszerelést. / Kíváncsiságból kipróbáltam egy nagylátóval is, na az esélytelen volt számára, azonnal feladta a küzdelmet. 🙂

Kinézet:

Kinézetre azt kell mondjam, hogy egyben van, szépen kidolgozott és megformált műanyag állványfej. Egyszínű fekete és nem is kapható más színben, de úgy gondolom nincs is rá szükség. Van rajta egy vízszintező is.

Anyaga: 

Ahogy fentebb említettem műanyag az egész, viszont abból is a jobbik fajta, minőség, nem az a “szétesik a kezemben” változat. Ebből van fémes verzió is, annak kb. 3 Kg a teherbírása a gyártó állítása szerint.

Kezelhetőség:

Egyszerű és viszonylag gyorsan lehet vele váltogatni a pozíciókat. Az 1/4″-os csavar segítségével könnyedén feltekerhető a vázra / illetve állványra (utóbbi szintén ezen szabvánnyal készült tripodra és monopodra helyezhető rá). Miután minden a helyére került a csomagban található imbuszkulccsal azért érdemes jól meghúzni a megfelelő helyeken, de azután teszi a dolgát, tartja a gépet. Kisebb videókamerákhoz, mobiltelefonokhoz, és ami fontos lehet kompakt gépekhez mindenképp javasolt ennek a fejnek a beszerzése, mert nagyon sokat tud segíteni a munkában, és pár kreatív nézőpontban is tudunk vele képeket készíteni.

Pozitív-negatív tapasztalat:

Pozitív: Kicsi, olcsó :-), zsebben is elfér, sok helyzetben jó társ lehet, eslősorban hobbi fotósok és videósok számára, influencereknek.
Negatív: Csupán egyetlen negatív élményem van a már említett “Z” pozíció, amikor a súlynál fogva a gravitáció erősebb a termék megtartó képességénél. Ja és ne higgy a dobozon lévő kis teleobjektíves (zoom objektíves) képnek, nem tartja meg. DSRL és MILC gépek esetében talán az 50 mm és a 85 mm, amit megtart, persze erősen függ az adott gépváz súlyától is.

 

Képgaléria:

Ezt a terméket a PHOTOKING biztosította számunkra tesztelésre. Köszönjük!

 

Írta: Petyusz


Hírlevél feliratkozás


Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..